StoryEditorOCM
RegionalŠTO JEDEMO?

U skoro svakoj drugoj kuglici sladoleda nađene bakterije koje ukazuju na loše higijenske uvjete!

Piše Šibenski.hr
10. kolovoza 2023. - 16:31

Sladoled je, unatoč visokim cijenama, za mnoge i dalje najslasnije ljetno osvježenje. No, kakva mu je kvaliteta i zdravstvena ispravnost?

Kontrole kvalitete sladoleda na Kvarneru uhvatio se Odsjek za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

– U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od lanjske brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda od 33 posto, kaže Ivona Žarkovac Saršon s tog odsjeka, piše Novi list.

U nezadovljavajućim uzorcima utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.

– Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata, ističe Saršon Žarkovac i dodaje kako postoji mogućnost da je jedan od razloga za takve nalaze manjak radnika u ugostiteljstvu kao i nedovoljno educirani ugostitelji.

Bilo bi realno očekivati da će se i inspektorat uključiti u priču, baš kao i ostale obalne županije i njihovi zavodi za jvano zdravstvo. 

06. svibanj 2024 15:12