StoryEditorOCM
RegionalODGOVOR ULICE

Stupa četa ‘crnih‘ vojnika diljem Dalmacije: samo u Splitu preko noći osvanulo šest murala nakon što je prvi prebojan...

Piše Božidar Lončar/SD
23. veljače 2024. - 13:38

Žrnovnica, Visoka, Plokite, Mejaši, Sućidar, Veli Varoš – toliko smo uspjeli pronaći grafita ‘crnih vojnika‘ uz potpis Torcide na društvenim mrežama od 12. veljače kada je prebojen isti mural u Lovrinačkoj ulici uz potpis "Torcide Mejaši". Na muralu je, kao što je očito, glava vojnika sa šljemom s prvim bijelim poljem na šahovnici na crnoj pozadini s parolom "Naša oluja nikad ne prestaje". Mural je uklonjen 24 sata od objave članka u Slobodnoj Dalmaciji.

Nije dugo trebalo: Torcidin mural ‘crnog‘ vojnika uz veliku prometnicu je - uklonjen! Policija istražuje tko je autor

Očito je to pokrenulo reakciju na ulici te smo i sami uspjeli pronaći na internetu šest takvih grafita u Splitu u ovih 10 dana. Murali, za razliku od onog u Lovrinačkoj ulici još su tu.

To otvara pitanje za komunalce zašto je onda uopće prvi mural prebojen ako ostali ne smetaju i za policiju koja nam je za grafit u Lovrinačkoj ulici sredinom veljače odgovorila kako utvrđuje činjenice.

Više od 20 grafita

Od tada smo uspjeli pronaći 18 murala diljem Dalmacije objavljenih po društvenim mrežama.

Pronašli smo isti mural s potpisom Torcida Solina, Trogira, Okruka, Sinja, Novalje, Sukošana, Benkovca i Kaštela. Pronašli smo jednog vojnika s potpisom samo Torcida.

Mural vojnika smo pronašli u Vodicama, Murvici na Braču, Brodarici u Šibeniku, Turnju, Zloselu, Škabrnji, Mokošici. Pronašli smo i jedan u Lozicama na Viru s potpisom "Hajduk živi vječno" i jedan s natpisom "HR HB" što bi trebalo biti "Hrvatska republika – Herceg Bosna" koja je postojala od 1991. do 1996.

Mural se već dugo nalazi u Zadru i predmet je političkih rasprava. Nekoliko puta mu je bijelo polje prebojeno ili dodano srce što se dogodilo na par grafita koje smo našli vlastitom potragom. Daniel Radeta, SDP-ov zadarski gradski vijećnik više je puta upozoravao o simbolizmu i konotacijama grafita te je komentirao i njegovo pojavljivanje u Splitu 11. veljače, dan prije nego što je otklonjen.

Radetu su proteklog tjedna na SDP-ovu skupu u Zadru zalili fekalijama što je bio ukupno deveti napad u nekoliko mjeseci na vijećnika.

U srijedu je pak netko bojom zalio automobile zadarskoga gradonačelnika Branka Dukića i urezao slovo "U" vijećniku HSP-a Mati Lukiću. Krim istraživanje zalijevanja automobila je u tijeku dok Lukić nije prijavio događaj, odgovorili su iz PU zadarske u četvrtak. Napadač na Radetu se sam prijavio policiji u ponedjeljak.

Za policiju i komunalce ništa sporno

Za policiju i "komunalce" kao da se ništa nije dogodilo ako nije prijavljeno ili ako se o tome ne izvještava u medijima. Htjeli smo otkriti ima li policija saznanja o iscrtavanju grafita na području nadležnosti Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Tada smo pitali za Trogir i Žrnovnicu. Prije tri dana smo dobili odgovor kako nemaju evidentirane dojave.

Što se tiče grafiterskih uradaka u Splitu i s njima povezanim događajima, posljednji smo članak napisali 15. veljače kada je istog dana Splićanin snimio mladog grafitera sa sprejem u ruci u društvu još trojice tinejdžera koji mu drže stražu u Krstulovićevoj ulici na Gripama. Na istom zidu su bile ispisane poruke mržnje i uvredljivi simboli. Predsjednik Gradskog kotara Gripe, SDP-ov Karlo Pilko tada je izjavio kako je materijal proslijeđen policiji koja nam je odgovorila kako nisu zaprimili dojavu o iscrtavanju grafita 15. veljače u Krstulovićevoj ulici.

Splićanin uhvatio na djelu grupu tinejdžera; jedan je držao stražu, ‘prika‘ je sprejem šarao grafite: ‘Oš ti s njim...‘

Krajem mjeseca smo pisali o događaju iz Geta u Šubićevoj ulici pored Pjace gdje je Splićanka snimala skupinu od četvero mladića obučenih u crne majice s kapuljačama na glavama i "tute" koji su ispisivali "100% white" šablonu na zid. Za šablonu ne znamo odnosi li se na "bilu boju", "bijelu rasu" ili nešto treće. Šablona je ostala što smo provjerili i sami. Policiju nije zvala, rekla nam je autorica videozapisa koja je i dobila poruku na Facebooku kako ih nije trebala ni snimati.

Noćni incident u centru: četvorica u crnom ispisivali grafite, Splićanka ih krenula snimati, a onda je došlo do barufe

U obilasku centra smo našli par šablona, "tagova" i potpisa koji se ne ističu ni po čemu. Osim dvije: prekrižen znak Dinama i šablona "Navijaj" na zgradi Medžlisa Islamske zajednice Split u Cosmijevoj ulici.

25. travanj 2024 22:59