StoryEditorOCM
RegionalLOVAČKI OBRAČUN

Strava na Biokovu: ‘Psi su mi uginuli u nezamislivim mukama, namamio ih je otrovanom salamom, uz njih su bila i djeca!‘. Pogledajte potresne kadrove

Piše Mladen Nejašmić/SD
28. prosinca 2021. - 15:23

Trovanje pasa u lovištima na sjevernim padinama Biokova, kada je za sada nepoznata osoba na nekoliko mjesta na južnoj granici između šestanovačke i zagvoške općine, postavila otrovne mamce u dijelu lovišta kojim gospodari Lovačka udruga "Vepar" iz Žeževice i Grabovca, za posljedicu je imalo uginuće tri lovačka pasa.

Cijeli slučaj prijavljen je imotskim i omiškim policajcima čiji su službenici napravili izvještaj u cilju rasvjetljivanja ovog okrutnog zločina nad životinjama

Strašane slike pasa koji ugibaju u mukama, a koje su nam dostavili mjesni lovci, govore o suludom i bestijalnom pothvatu pojedinaca koji će svoje užasne čine navjerojatnije pokušati opravdati pričom da psi stradavaju kao kolateralne žrtve permentnog trovanja predatora.

- To nema veze sa nikakvim trovanjem predatora. Ovaj čin isključivo je uperen u pse, što se može naslutiti iz viđenoga. Tko bi to normalan mogao učiniti. Samo u jednom danu izgubio sam dva vrhunska psa, posavskog i balkanskog goniča.

image
Privatni album

Bilo je strašno gledati kako ugibaju u mukama. Onaj tko je ovo učinio, nije čovjek, on je gori od životinje. Ma šta životinje, ona je mila majka za takve - očajan je Mario Škero, jedan od trojice lovaca koji je pronašao otrovne pripravke pestotinjak metara od granice s lovištem kojim gospodari Lovačka udruga "Zec" iz Zagvozda.

Pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija, jer su djeca bila u svakodnevnom kontaktu s psima. Na sreću, ne i tog lovnog dana.

Istog dana u mukama je uginuo i istarski gonič u vlasništvu Mate Ančića, a prije tjedan dana i pas Tonća Krželja. U sva četiri slučaja radilo se o opasnom trovanju smrtonosnim mesnim mamcima.

- Psi su bili namamljeni komadima salame namazanima otrovnom kemijskom supstancijom - tvrdi Jure Čikeš, predsjednik LU "Vepar".

- Ovo nije prvi slučaj s kojim se susrećemo. Bilo je toga i ranije. Upravo na tom graničnom području imali smo i druge štete.

image
Privatni album

Prije dvije godine, također nepoznati počinitelj, bojom je prelio novi automobil jednom od naših lovaca. Ne bi htio nikoga optuživati, ali žalosno je da se netko na takav način iživljava na nedužnim životinjama.

Mogao bih razumjeti da netko potjera životinju zbog glasnog lajanja ili da im napada stada ovaca ili koza, ali da lovac lovcu čini ovakav jal, nikada nije zabilježeno - ogorčeno će Čikeš, informirajući nas o poduzetim koracima u rasvjetlavanju nemilih događaja.

O tom nemilom događaju tamošnji lovci obavjestili su i susjedne lovce iz Zagvozda čiji je lovnik iz sekcije Rastovac zgrožen (ne)djelima pojedinaca.

image
Privatni album

Bez sumnje radi se o izoliranom pojedincu ili možda više njih. Pretpostavlja se da je počinitelj nezadovoljan granicom dvaju lovišta, pa u grabovačko-žeževačkoj udruzi ne mogu vjerovati da ovakvim strašnim činima iskaljuju svoj bijes i nezadovoljstvo na nedužnim životinjama.

image
Privatni album
27. travanj 2024 18:31