StoryEditorOCM
RegionalLimar zlatnih ruku

Stanko Matković bavi se zanatom kojim je odavno zaradio mirovinu: Nema di nisan oluke i fumare meća, al‘ s krova bi iša drito na Hajduka

Piše PSD.
21. lipnja 2020. - 08:44

Na stalaži poslagano puno malih sića, bidunića, "pivac" iliti makako za na krov da pokazuje koji vitar puše i da kiša ne ulazi drito u fumar. Na zidove okačene i glanc nove škovacere, potkove za konje, danas ipak možda više za sriću...

Tu je onda livak, veći, pa onda manji, "sitnice" koje se stavljaju na gumu za polivanje i koje ljudi najčešće traže, razne vrste gurli i fumara, a vridno misto zauzima i sumporača za bačve izrađena prije 40 godina. Sve od lima u limara Stanka Matkovića iz Kučina. Ma, baš svega ima, a najviše vedrine.

Zagazija barba Stanko u 88. godinu, a još bi se on na krovove penja i oluke stavlja koliko li je u njega još žara za ovaj posal koji je radija cili život, u zadnje vrime nosija po sajmovima, dok je danas to više ka hobi ili za prijatelje.

- Ovako ih poredan, pa ih guštan gledat. Uživan - govori nam barba Stanko pa se sa smješkon okriće put desetak limenih sića, poredanih jedan do drugog, u livel. Nekoć se takvin većima vadila voda iz bunara, a danas su onako više ka suvenir ili za kakvi pitarić mogu poslužit.

- Dikod san ovde deset sati, dikod dvi, tri ure - kaže barba Stanko koji se limarijon bavi 77 godina.

- Kod tri majstora san radija ka šegrt. Prvu godinu kod Josipa Lacmanovića, drugi je bija Ibro Serdar, a treći Nikola Šantić. To su sve majstori kod kojih san učija zanat. Posli san i ja učija mlade u poduzećima di san radija, a proša san ih dosta. Radija san u Autokaroserije, u Termofriza, Lavčevića, Ante Jonjića, u zanatskoj radnji Limar, u Vodoinstalatera, pa poduzeću Rad na Stinicama, odakle san iša u mirovinu - nabraja barba Stanko, ne može se isprve svih ni sitit, kaže.

- Nosija san svoje proizvode i na pazare, u Metković, Prolog, Bliznu...Sad više ne iđen. A kuće? Obaša san ih puno, iša san do Šibenika, Knina, Livna, Dubrovnika i dalje od toga, sve san te krovove obaša...Bilo je teških momenata i pogibeljnih za rad, ali nikad nisan pritrpija straja ka u Klisu na crkvi, ako se mrdneš gotov si - prisjeća se barba Stanko.

- Ovo mi znači sve - kaziva pa se ogleda dalje po radioni. Pokazuje nam pocinčani lim s kojin radi, moršu, šaldadur, odnosno lemilo, škare, klišta...

- Ovo su ti flacange, špicange, decange... - okriće u rukama klišta za krivljenje lima nabrajajući njihove njemačke nazive.

- Najteže mi je napravit bidunić, jer ima puno dijelova i teže je napravit manji sić nego veći - veli kučinski meštar, a puno njih će zanimat da izrađuje i limene kalupe za pravit kobasice i ćevape.

Napravija je, kažu nam mještani, i škovacere za kućice u Mosoru di se znadu sklonit izletnici i za crkvu sv. Petra na Gradini, sve za Bratovštinu sv. Luke, zaštitnika mista.

- Nekad po cile dane zna kuckat doli u radioni. Ma, on van je čovik da ga nema u selu - fali ga njegova Ljubica, rođena Poljak iz Solina, s kojom je prije tri godine proslavija dijamantni pir, a ako Bog da, kažu, slavit će za dvi godine i 65. obljetnicu braka, uz troje dice, unučad i praunučad.

- Zabavi van se on po cili dan s ovin zogatulama. Prvo mu je ovo, pa onda ja - veselo će teta Ljubica o svom Stanku.

Osin ovoga voli ić i u polje, rekli su nam da je barba Stanko ekspert za sadnju boba.

- Imali smo u polju sto lipih maslina, dva bajama, 10-15 smokava, dvi jabuke, par mandarina, nešto loze, a nakon onog požara prije tri godine ničeg više nema. Niti selena - veli teta Ljubica iako barba Stanko unatoč tome svaki dan ode doli na Bodulušu povirit šta ima na zemlji.

- Volija je puno balun, ić na Hajduka, ima je redovito pretplatu. I karte su mu bile malo drage, ali samo od nedilje. Ovo mu je u radioni ipak najdraže - kaziva teta Ljubica dok razgledajemo uokolo kalendare i slike voljenog kluba.

- Radija bi recimo na nekon kući, na krovu, a doli se janjac peče. Ja ostavljan janjca i iđen ča na utakmicu, na Hajduka - govori barba Stanko pa nam pokazuje kako čuva "Slobodnu Dalmaciju" i sportske teme, i vadi iz škafetina ulaznice za utakmice Hajduka na kojima je bija.

Hajduk-Čelik, tribina zapad, 1975./1976. nogometno prvenstvo države, stadion NK Hajduk Split - pokušavan pročitat šta sve piše na jednoj od karti grintajući kako nisan ponila oćale.

- Pišen, čitan, radin, sve bez naoćala...I još vozin auto - na to će barba Stanko kojemu je najdraže u đir do polja.

- Evo, na ovon fotografiji na balkonu poviše radione, tu mi je bilo 20 godina. Ja i pokojni prijatelj Ranko Marković, a ovo je kad san igra balun u Žrnovnici za Autokaroseriju, ovo san igra u vojsci - pokazuje nan po zidovima kako nije samo navija.

- Ma nije ima kad igrat zaozbiljno kad je puno radija. Nije se prije lako živilo, bilo je puno gladi - dodaje teta Ljubica.

- Pričaj im kako si ka momčić od 14 godina iša radit u Split i šta bi pojia cili dan - veli mu Ljubica.

- Kad bi iša ujutro na zanat, diga bi se u pet uri i iša u Mravince na vlak. Tamo je bila stanica Rere, di je sad betonara, svi su tako putovali u Split. Uzmi dvi fete kruva i namaži masti i cukra i tako cili dan do osan uri uvečer. Ko je da išta drugo, nije ni toga uvik bilo.

Do podne san tako u Splitu učija zanat, a posli podne od tri ure aj u školu do sedan, i onda opet nanoge u Kučine. Na povratku bi još svratija na Brda, tamo smo imali polje. Uzmi motiku, okopaj malo i onda doma. A, kad dođeš kući, ako bude kupusa bilo je dobro. Ili bi iša kopat u nekog da ti posli dade jist. Tako je to bilo - smije se sad barba Stanko.

- Uvik ste ovako nasmijani?

- A, jesan, šta ću, takve san naravi. Bolje da san takav.

- Tija san se popet na ovi ovde krov pa da me slikate - govori na kraju našeg posjeta.

- A, nećemo, ne, ne - uzvraćamo odmah shvaćajući potom da nas barba Stanko želi još malo oraspoložit.

- Moga bi ja... Aj dobro, to ćemo kad mi bude 90 godina, onda ćete me slikat na krovu.

Vedar i nasmijan, maše nam kroz ponistru u društvu svoje Ljubice. Obećajemo za dvi godine opet doć, na još jedan bračni jubilej.

Krpile se teće i vrčine


Kad si počeja učit odma bi ti gospodar da nek napraviš pinel. Kad ideš recimo popravljat dno teće, moraš kiselinon prvo očistit materijal da posli moš šaldavat, lipit. Pinel bi tako služija za utopit ga u kiselinu i s njin bi očistija podlogu koju triba šaldat jer se kositar inače neće da vata za nju. A, prije nisi baca teće, lonce, siće, ni noćne posude, sve se to krpilo, kaže limar Stanko.

25. travanj 2024 20:24