StoryEditorOCM
RegionalSTIGLE SU I DO NAS

Split je pod opsadom stjenica, u ‘Cianu‘ non stop zvone telefoni: ‘Imali smo preko 100 dojava u zadnja dva mjeseca‘

Piše N.C.
3. studenog 2023. - 18:41

Stjenice su stigle u Split. Kao što smo već pisali, zavukle su se u jednu zgradu na Plokitama koja broji preko 80 stanova, čiji stanari su nas uputili da su im iz tvrtke "Cian" rekli kako njihov slučaj nije jedini u gradu. 

Stjenice su stigle u Split - na velika vrata. Razmnožile su se u zgradi s 82 stana, sve je krenulo od jedne fotelje...

Kako bismo to provjerili, obratili smo se toj firmi. I, zaista, čini se da stjenice misle ozbiljno.

- Kroz zadnjih nekoliko tjedana zaista dolazi do eskalacije problema. U Splitu primamo pozive na dnevnoj bazi. Imali smo sigurno preko 100 dojava u zadnja dva mjeseca.

Žarišne točke su jednako raspoređene po gradu, širenje se događa neselektivno. Ljudi sve više zovu, šalju slike, videa, pitaju jesu li to stjenice i kakva je situacija s njima. Čini se da većina nije ni znala da one žive među nama. Nakon slučajeva u Londonu i Parizu su očito svi to osvijestili - govori nam Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite "Ciana".

image

Hrvoje Grgić

Privatna Snimka

Ovi parazitski kukci se, objašnjava nam sugovornik, prenose pasivnim putem - tipa prtljagom ili odjećom - ili unošenjem u prostor stvari koje imaju infestaciju; primjerice namještaja ili drvenarije - priča Grgić.  

image
Duje Klarić/Cropix

Također, djelatnik "Ciana" nas izvještava da se stjenice češće pojavljuju u prostorima gdje je veća fluktuacija ljudi. Jasno, tamo je veća matematička šansa za takvo što. To su, očito, nekretnine koje se iznajmljuju na dnevnoj bazi; apartmani i hoteli.

- Stjenice ne prenose bolesti, ali narušavaju kvalitetu života i izazivaju alergijske reakcije. Aktivne su isključivo po noći, najviše između tri i pet kad nalaze žrtvu. Odrasle jedinke su veličine su pet do osam milimetara, proizvode smećkasti izmet i bijela jajašca.

Svakako, u ovoj priči je najgori onaj psihološki efekt, jer ljudi ne mogu mirno spavati kad znaju da će ih nešto grickati. S druge strane, tu su i velike ekonomske štete, jer se događaju prijave na Airbnb-u ili Booking-u, pa se smještaj zna blokirati, iz čega proizlaze veliki gubici. Bolje je što prije reagirati, na prvu sugestiju - objašnjava Grgić.

image
Shutterstock

Po zarazi, kaže Splićanin, ide kontaktna dezinsekcija, koja se sastoji od prskanja prostora. Prije toga je potrebno sve stvari od tekstila ukloniti, odnijeti ih direktno u kemijsku čistionicu ili oprati na temperaturi preko 60 stupnjeva.

- Veliki problem imamo kad su u stanu parketi, onda se stjenice znaju zavući ispod njih. Zeznuti su i stari kreveti ili ormari, općenito sve što je staro i derutno. Mi svakako kupujemo najskuplju opremu i sredstva.

No, problem današnjih biocida je što moraju biti prilagođeni današnjem vremenu, znači ekološki neštetni i biorazgradivi. Kako je to manje štetno za ljude, tako je i za stjenice. Zato bilježimo manju uspješnost rješavanja stjenica - pojašnjava Grgić. 

Cijena, otkriva nam sugovornik iz ‘Ciana‘, ovisi o veličini prostora, lokaciji i stupnju infestacije. Ali, kao što znate, miran san nema cijenu.

02. svibanj 2024 05:57