StoryEditorOCM
RegionalVRHOVNI SUD

Splićanin Željko Đekić - Lika (55) mogao bi izaći na slobodu tek kad napuni 90 godina! Naravno, ukoliko tada bude živ

Piše Vladimir Urukalo
19. listopada 2023. - 16:45

Željko Đekić (55) zvani Lika iz Splita mogao bi izaći na slobodu tek kad napuni 90 godina starosti! Naravno, ukoliko do tada bude živ.

Pravomoćna je to i definitivna odluka Vrhovnog suda kao trećeg stupnja odlučivanja u kaznenim predmetima, a koji je potvrdio presudu Visokog kaznenog suda kojom je Đekić osuđen na 35 godina zatvora zbog teškog ubojstva izvanbračne supruge Vesne Perišić koju je ubio na okrutan ili podmukao način, a ubio ju je nakon što ju je zlostavljao duže vrijeme prije ubojstva.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu na čelu sa sucem Dinkom Mešinom prvo mu je izreklo kaznu od 38 godina zatvora od maksimalnih 40 godina, da bi potom VKS tu kaznu ublažio za tri godine. Presuda je izrečena jer je Đekić je svoju bivšu partnericu zaskočio dok je u trgovini "Lidl" u Poljičkoj ulici u kojoj je radila slagala artikle na police, a on joj se približio sleđa, vadeći nož ukupne duljine 30 centimetara i duljine oštrice 18 centimetara.

image
Vojko Basic/Cropix

Od trenutka rođenja sina 2004. godine, po presudi, Đekić je na razne načine zlostavljao izvanbračnu suprugu, u više navrata joj je prijetio nožem, s kojim je pod jastukom i spavao. Žrtva je ubodena i izrezana po sedam puta na svakoj ruci, a ubodena je po tri puta u svaki dio prsnog koša s tim da su posljednje tri rane, ona u srce i dvije koje su oštetile pluća, bile kobne, a to je i vještak patolog potvrdio.

- Iako je okrivljeni tvrdio da nije zlostavljao svoju žrtvu, imamo iskaze svjedoka, i to članova njezine obitelji, ali i iskaze žrtvinih radnih kolega koji su potvrdili da im se žalila zbog te situacije. A da je ubijena na okrutan način jasno je iz toga što je vještak kazao i potvrdio na raspravi da je trpjela muke, patnje i boli koje su dovele do smrtnog straha.

Uboli ste je 20 puta u 16 sekundi, što znači da ste joj zadali više od jednog udarca po sekundi. Čak i nakon što vas je jedna ženska osoba pokušala spriječiti, vi se ne zaustavljate nego tek kad su vas dva muškarca uhvatila i kad vam je ispao nož iz ruke Vi ste vidjeli u Domovinskom ratu stradanja, patnje i boli i unatoč tome ste ovako okrutno i bešćutno postupili prema žrtvi. Ne dvojim uopće da ste imali težak život, posebice nakon ubojstva vašeg brata, kako bi se reklo, "na pravdi Boga" i vi ste zadnja osoba koja je trebala ovako nešto napraviti - kazao je u listopadu prošle godine u svom obrazloženju sudac Mešin.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Visoki kazneni sud je ipak procijenio da je 38 godina zatvora prestroga kazna te su ju umanjili za tri godine ističući da je 35 godina kazna primjerena osobnim prilikama optuženika te će ispuniti zakonsku svrhu kažnjavanja. Na to se Đekić žalio Vrhovnom sudu. U svojoj obrani Đekić je negirao zlostavljanje pokojne držeći da je uzrok problema njegov težak život, a odgovornost je vidio u žrtvi i posebno njenojo obitelji s kojima je bio u "nikakvoj komunikaciji".

- Iz njegove obrane se može zaključiti da je žrtva bila problem u njihovoj vezi jer nije pridonosila za obitelj, nije slušala već je radila po svome. Branio se kako je stalno bilo nekakve kontre prema onome što bi on kazao, da je slabo doprinosila za obitelj, a jednom mu je rekla da je nije briga za zajedničko dijete - navodi se u presudi Vrhovnog suda.

No, zaključuju kako je splitski sud ispravno i jasno utvrdio da je takvim nevjerodostojnim navodima Đekić "obranu prilagođavao u svoju korist" te da je plačući nad sobom i svojom sudbinom pokušao sebi osigurati "bolju procesnu situaciju i ublažiti okolnosti ovog kaznenog djela".

- Optuženik u osobnoj žalbi tvrdi da je kazna drastična i kako je neprihvatljiva jer se ničega ne sjeća i nije vladao svojom voljom... Imajući u vidu sve utvrđene okolnosti ovog besmislenog i tragičnog čina, nema dvojbe da je optuženik ostvario čak dva zakonska obilježja teškog ubojstva. Ubio je blisku osobu koju je već ranije zlostavljao, a ubio ju je i na okrutan način.

Stoga se blažom kaznom ne bi moglo učinkovito utjecati ni na počinitelja niti na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja... - obrazložila je, uz ostalo, u svojoj odluci sutkinja Vrhovnog suda Ileana Vinja.

26. travanj 2024 01:37