StoryEditorOCM
RegionalHAJDEMO U PLANINE

Dalmatinci ni ove godine ne odustaju od skijanja, iako su aranžmani poskupjeli. Ovo su najpopularnije destinacije...

Piše Frano Kiso
6. siječnja 2024. - 13:30

Nalazimo se u srcu skijaške sezone i turističke agencije se hvale da su se Hrvati zaželjeli bijelih padalina više no ikad.

Za cijenu se ne pita, odbrojavaju se dani i sati do zimskog odmora u snježnim planinama, a po nekim procjenama ove godine na snijeg ide oko 200 tisuća domaćih skijaša. 

U Splitu, i generalno u cijeloj Dalmaciji, vrlo mali broj putničkih agencija nudi skijaške aranžmane, no to nimalo ne sputava ljubitelje skijanja da isplaniraju svoje zimsko putovanje.

image
Antonio Balić/Cropix

- Dalmatinci iz godine u godinu sve više otkrivaju čari skijanja i prate trendove drugih skijaša u Hrvatskoj - pojašnjava nam Tomislav Fain, predsjednik "Udruženja hrvatskih putničkih agencija" i dodaje da su aranžmani poskupjeli oko deset posto u odnosu na isto razdoblje lani.

image

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija

Jure Mišković/Cropix

A upravo cijena najviše diktira koji će tjedan putnici odabrati za uživanje u zimskim radostima i završetak školskih praznika ih nimalo ne ometa pri planiranju odmora.

- Zbog nižih cijena izuzetno je popularan tjedan nakon blagdana Sveta tri kralja - kaže Fain i time potvrđuje da roditeljima nije problem djecu "izvući" iz školskih klupa i opravdati tjedan dana nastave samo da bi uštedjeli na skijanju.

Kupres bez gužve

Poklonici zimskih radosti iz Splita već tradicionalno svake zime kreću put Kupresa i Parka prirode Blidinje te sa skijama, borderima i sanjkama okupiraju zimski centar na Čajuši. Međutim, ove godine se nije baš "uhvatio" snijeg pa se traže neke druge destinacije.

image

Blidinje

Joško Ponoš/Cropix

- Praksa odlaska u susjednu Bosnu i Hercegovinu je nešto slabija ove godine zbog izostanka snijega i hladnijih temperatura. Zato se još više putuje u Austriju, Italiju i Sloveniju - veli Fain.

Slično nam govori i Jakša Jukić, voditelj splitske agencije "Delminium Travel" koja svaki vikend u zimskoj sezoni organizira jednodnevne izlete na popularni Kupres.

- Skijališta još uvijek nisu otvorena i nadamo se da će s padom temperature idući tjedan početi brojniji odlasci prema Čajuši -kaže Jukić i potvrđuje da je interes Splićana za skijanje u kontinuiranom rastu unatoč većim cijenama.

image
Antonio Balić/Cropix

Dodajmo i da je talijansko udruženje potrošača u svojoj je analizi cijena na talijanskim skijalištima izračunalo da tročlana obitelj za tjedan dana skijanja treba izdvojiti u prosjeku 3.600 eura. U to je uključeno putovanje, hrana, hotelski smještaj, najam skijaške opreme i ostali sitni troškovi.

27. travanj 2024 17:00