StoryEditorOCM
RegionalCESTA SMRTI

Šokirani Dalmatinci svjedoče: ‘Izbjegavajući bika otišli smo u suprotan smjer, a auti su nam totalna šteta‘

Piše Mate Primorac/SD
21. prosinca 2022. - 13:05

Gotovo svakodnevno brojni vozači kroji prolaze državnom cestom Vrgorac-Makarska susreću se s kravama i bikovima na kolniku, posebno na dionici od Stupice do Brikve, ali i preko Sarnača do Kozice.

Međutim, unatoč brojnim apelima, pozivima s društvenih mreža, životnije i dalje svakodnevno možete sresti na spomenutoj dionici, a posebna opasnost vreba tijekom noći. Stoga se vozačima preporučuje poseban oprez i prilagođena vožnja.

Već nekoliko prometnih nesreća s velikom materijalnom štetom dogodilo se zbog toga, a jedan od onih kojem se bik težak oko 700 kilograma ispriječio na putu je i naš sugovornik Matko Vukšić, koji često putuje na relaciji Kokorići-Makarska.

- Bilo je to u kolovozu, točno u Brikvi. Vozio sam s kratkim svjetlima, jer mi je iz suprotnog smjera dolazio drugi automobil, kad se odjednom, u zavoju, ispred mene ispriječio veliki bik. Jednostavno nisam mogao više reagirati, postojala je mogućnost da udarim u automobil iz suprotnog smjera ili životinju.

Skroz sam skršio svojeg Passata, srećom meni nije bilo ništa. Policija je procijenila da je šteta na vozilu bila oko 20 tisuća kuna, ali ga nisam mogao popraviti, jer mi se to ne bi isplatilo. Bio sam primoran kupiti drugi automobil - ističe Vukšić i dodaje:.

- Problem je što nitko ne zna čiji je bik. Kome se obratiti za naknadu štete? Tko ga je pustio da luta? I na kraju je suradnjom policije, komunalnog redarstva i veterinarske inspekcije otkriveno da je životnija u vlasništvu čovjeka iz Živogošća koji je preminuo.

Gotovo dva mjeseca čekao sam zapisnik, sad sam predmet dao odvjetniku. Napravljena mi je ogromna šteta, mogao sam i ja stradati, a sad je pitanje od koga tražiti odštetu? Prošlo je nekoliko mjeseci od nesreće, ali ništa se od tada nije promjenilo, svaki dan na cesti možete susresti po desetak krava i dva-tri bika.

Sad se oni vade na priče da na cesti postoji znak upozorenja o nailasku na stoku. Da, postoji, ali u Šošićima, a to je nekoliko kilometara od Brikve. Krave možete sresti od Stupice pa gotovo do Dugih Njiva, to je deset kilometara ceste.

Prije dva tjedna, dogodila se nova nesreća, tada je Marijana Vladić iz Makarske razbila svoj Peugeot 307.

- Vraćala sam se od momka iz Dubrave, oko 18.15 sati u zavoju u Brikvi na mojoj strani ceste bio je bik. Krenula sam ga izbjeći, no malo sam ga udarila. Taj udarac me odbacio na drugu stranu, na zaštitnu ogradu, sreća da u tom trenutku nije naišao nitko iz suprotnog smjera.

Automobil sam uništila, otac je obilazio sva vrata, ali kako sad stvari stoje, štetu nam nitko neće nadoknaditi - žali se djevojka.

Kontaktirali smo Ivicu Šamanovića, voditelja makarske Nadcestarije iz sustava tvrtke "Županijske ceste Split", zadužene za održavanje spomenute prometnice.

- Svake večeri imamo pozive da su krave na cesti, naši ophodari dođu, potjeraju ih, ali one se opet vrate. Krave su isključivo briga vlasnika, one ne smiju iz zatvorenog prostora izlaziti na prometnice.

Znači, djelatnici "Županijskih cesta Split" smiju samo uginulu kravu maknuti s ceste, a za sve ostalo je odgovoran vlasnik. Tko je vlasnik? Lako se može otkriti po markicama. Ako je ta osoba preminula, postoje njegovi zakonski nasljednici.

Ako njih nema, onda veterinarska inspekcija mora izići na teren i životinje ukloniti - ističe Šamanović.

Sve nesreće se više-manje događaju na teritoriju Općine Podgora, a načelnica Petra Radić tvrdi da je - nemoćna.

- Mi smo pet-šest puta zvali Veterinarsku inspekciju otkad sam na čelu Podgore, a u 90 posto slučajeva zbog krava. No, oni kažu da su životinje divlje, da ih je teško uhvatiti i cijela priča tako završi.

Osim toga, postoji dio vlasnika koji drže krave na tom području i oni koriste tu situaciju, maknu markice s krava i ako se nešto dogodi, nisu odgovorni. Svjesna sam situacije i žao mi je ljudi kojima se dogodi šteta, ali ruke su mi praktički vezane - zaključuje Radić.

30. travanj 2024 17:27