StoryEditorOCM
RegionalPRITISAK IZ ZAGREBA

Šokantan preokret poznate afere: Je li DORH izigrao fra Šimu iz Lišana i splitsku bankaricu? Žalili se na visinu kazne koju su sami predložili sudu

Piše Vladimir Urukalo
10. lipnja 2022. - 10:37

Nakon nešto više od mjesec dana otkako su na splitskom Županijskom sudu izrečene nepravomoćne uvjetne presude fra Šimi Nimcu i nekadašnjoj bankarici Jasmini Bilonić, a sve temeljem tzv. džentlmenskog dogovora između ŽDO-a Split kao tužitelja i odvjetnika okrivljenih, splitsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je iznenađujući potez i žalilo se na kazne koje je sudu samo predložilo!

Zašto i kako su se odlučili na ovakav manevar koji, laički gledano, znači prijevaru i izigravanje dogovora? Kako smo neslužbeno doznali iz pouzdanih izvora, odluku da se na ovakav način ustvari izigira postignuti dogovor donijela je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, a provođenje svoje odluke je naložila podređenom splitskom županijskom državnom odvjetniku Micheleu Squiccimarru.

image

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek naredila je podnošenje žalbe

Goran Mehkek/Cropix

Povrat novca

Podsjetimo, početkom svibnja ove godine sudsko vijeće suca Dinka Mešina, nakon deset godina sudskog procesa, donijelo je presudu kojom su fra Šime i bankarica Bilonić kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora od godinu dana, koje neće odslužiti ako u roku od četiri godine ne počine novo kazneno djelo.

Optužnica ŽDO-a teretila je fra Šimu Nimca da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije u travnju 2012. godine sklopio ugovor o kupoprodaji oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, gdje je bio župnik, za milijun i 300 tisuća eura.

Nakon uplate 9,8 milijuna kuna na račun Župe, tvrdila je optužba, Jasmina Bilonić nagovorila je fratra da prebaci novac na svoj osobni račun. Od tog novca su, po stavu tužiteljstva, kupili jahtu “Lucky me”, luksuzni automobil i zatvorili stara dugovanja prema bankama, a na računu bankarice poslije je pronađeno 2,3 milijuna kuna, što je onda i blokirano.

Osim uvjetne kazne, dan im je i uvjet da u roku od dvije godine moraju Crkvi vratiti gotovo otuđeni novac. Sve je to bio rezultat dogovora tužiteljice Rene Laure, koja ovakav neformalni dogovor nije mogla sklopiti bez znanja i odobrenja svog nadređenog Michelea Squiccimarra i odvjetnika Joška Čeha te Nele Pedišić koja je zastupala fra Šimu Nimca.

Na temelju takvog dogovora i fra Šime i bankarica na posljednjoj su raspravi, a nakon što su deset godina poricali počinjenje djela, skrušeno priznali svoju krivnju i pokajali se.

image
Paun Paunovic/Cropix

Zatražio oprost

- Smatram se krivim i izražavam žaljenje zbog svih ovih djela, u ovih deset godina moj je život mogao biti drukčiji i ići drugim smjerom. Tražim oprost od svojih nadređenih i svih onih kojima sam nanio štetu, jako mi je žao. Poučen ovim iskustvom, mogu sa sigurnošću reći da više nikad neću počiniti nikakvo kazneno djelo - kazao je početkom svibnja fra Šime Nimac.

Jasmina Bilonić također je u svojoj obrani rekla da se smatra krivom i da joj je “žao što je došlo do ove situacije i što sam na neki način povrijedila one koje nisam htjela te što sam dovela u nezavidnu situaciju i moje nadređene i moje kolege”.

Da bi se ovaj neformalni dogovor tužiteljstva i obrane mogao ostvariti, bilo je potrebno izmijeniti pravni opis i kvalifikaciju djela, pa se njih dvoje na kraju nije teretilo za zlouporabu, za što je po starom Kaznenom zakonu bila predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina, već po izmijenjenom KZ-u iz 2013. godine za zlouporabu za koju je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kako bi postupak što prije završio, obrane su se odrekle i izvođenja bilo kakvih drugih dokaznih prijedloga, a logičan je zaključak bio, ako je već postignut dogovor koji je zadovoljavajući za obje strane, da se nitko od njih neće žaliti i da će presuda ubrzo, nakon pismenog otpravka i proteka roka za žalbe, postati pravomoćna.

Pa samu kaznu koja je naposljetku dosuđena predložilo je isto to Županijsko državno odvjetništvo! Zanimljivo je i da žalbu na ovu presudu nije potpisala nadležna tužiteljica koja je vodila predmet.

image

Tužitelj Michele Squiccimarro

- Županijski državni odvjetnik podnio je žalbu protiv predmetne presude zbog odluke o kazni i uvjetnoj osudi sukladno zakonskim ovlastima državnog odvjetnika - odgovorio je na naš upit Michele Squiccimarro.

’Besmislena žalba’

Pitali smo u četvrtak i fra Šiminu odvjetnicu Nelu Pedišić kako komentira ovakav iznenadan manevar tužiteljstva.

- Nemam takvu informaciju, ništa službeno još nisam dobila, niti presudu niti eventualnu žalbu. Vjerujem samo dokumentima i kad dobijem pisane otpravke, moći ću vam nešto detaljnije reći - odgovorila je Pedišić.

Njezin kolega Joško Čeh, pak, kazao nam je da je bio upoznat s tim da se ŽDO ipak odlučilo žaliti te smatra da je činjenica da se sad žale na presudu koju su sudu sami predložili poprilično besmislena.

- Naravno da se može razmatrati ima li ovdje elemenata dovođenja u zabludu i eventualne zlouporabe. Ovo je vrlo ružna stvar i senzacionalno iznenađenje. Smatram da jednostavno nemaju pravni interes žaliti se na odluku koju su sami predložili sudu isto kao što okrivljenik koji je oslobođen nema pravni interes žaliti se na presudu kojom je oslobođen krivnje - mišljenja je iskusni splitski odvjetnik. 

image

Jasmina Bilonić pred splitskim sudom izrazila je krivnju

Paun Paunovic/Cropix
image

Fra Šime Nimac po dogovoru je sve skrušeno priznao

Paun Paunović/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix
25. travanj 2024 23:24