StoryEditorOCM
RegionalU PRIVLACI ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Privlačani darovali 27 doza

Piše Branko Božić
1. ožujka 2018. - 19:53
media-share-0-02-05-9f11cce7a6adabb7944cfa4cfe0ec084770eda143b8b6b3afa7953962182b274-Picture

Ni zimska studen, snijeg i kiša, nisu mogli odvratiti privlačke humaniste da se još jednom odazovu na hvale vrijednu akciju darivanja krvi. Naime, živa, prijateljska te nadasve radna atmosfera vladala je unutar zagrijane novoizgrađene župne vjeronaučne dvorane u centru Privlake, u kojoj su se ovog četvrtka u poslijepodnevnim i večernjim satima okupili privlački humanisti, na prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciju su od početka do kraja zajednički koordinirali mlada i agilna predsjednica DDK Privlaka  Mladenka Kurta, referent zadužen za dobrovoljno davalaštvo krvi unutar zadarskog Crvenog križa Branko Kolanović te član Nadzornog odbora zadarskog Gradskog savjeta DDK i Županijskog odbora Crvenog križa Ivo Jureško.

Na opće zadovoljstvo svih sudionika na njima svojstven način proveo ju je profesionalno medicinski tim s Odjela za transfuzijsku djelatnost zadarske Opće bolnice, dr. Ivna Lucin te medicinske sestre Sanja Glavan, Sonja Mazor, Sanja Cota i Ana Milutin.

Predsjednica Mladenka Kurta prezadovoljna je provedenom akcijom i odazivom njezinih mještana, posebno odazivom novih mladih darivatelja te nam je po okončanju akcije ukratko kazala.

- Premda nam vremenske prilike ovog puta nisu bile naklonjene, unatoč tome i ovom prilikom smo pokazali svoje veliko humanitarno srce, u akciji u kojoj nismo štedjeli sebe kako bi pomogli drugima u nevolji. Zahvaljujem se mojim kolegama darivateljima, kao i svima koji nas iz akcije u akciju već godinama financijski prate, a to se u prvom redu odnosi na našu općinu i sve njezine dosadašnje, kao i sadašnjeg načelnika Gašpara Begonju te na zadarski Crveni križ. Nadalje, moram spomenuti i ovdje nazočnog našeg darivatelja i župnika don. Marinka Duvnjaka, koji za svaku našu akciju sa velikom radošću ustupa nam vjeronaučnu dvoranu. Za svaku pohvalu je i suradnja sa zadarskim Crvenim križem i Odjelom za transfuziju zadarske Opće bolnice. Mi ćemo i nadalje pored darivanja krvi organizirati i ostale humanitarne akcije, a one će se u prvom redu ogledati kroz prikupljanje pomoći za potrebite kako u našoj Privlaci tako i šire, kaže Mustać te je s ponosom na kraju istaknula kako su sadašnjem Aktivu udareni novi temelji 22. kolovoza 1990. godine, a njih je sa svojim suradnicima krenuo graditi i podizati dugogodišnji predsjednik i darivatelj Pelegrin Mustać.

Među privlačkim darivateljima prvo mjesto sa 78 darivanja i nadalje čvrsto drži Zlatko Gagula. Među ženama u vodstvu je Mirjana Glavan sa 30  te Luca Šarić sa 29 darivanja.

Po uhodanoj praksi, nakon akcije, privlački darivatelji krvi s gostima iz Zadra tradicionalno su se okupili na zasluženoj večeri u domaćem restoranu piceriji ¨Amico¨. Uz bogat stol i prvoklasnu domaću spizu, koju im je za ovu prigodu pripremilo vrijedno bijelo osoblje navedenog restorana, mogle su se uz ostalo čuti među okupljenima razne dogodovštine vezane uz darivanje krvi u Privlaci. Na kraju druženje je okončano u veselom raspoloženju, onako kako to i priliči provjerenim i dugogodišnjim privlačkim darivateljima velikog i plemenitog srca.

Ovoj trećoj akciji odazvalo se 39 darivatelja a prikupljeno je 27  doza nezamjenjive i spasonosne tekućine za čovjekovo zdravlje.

Krv su dali: Predrag Đurić, Enio Begonja, Jakov Zorić, Mihovil Vulinović, Deni Matulj, Vid Begonja, Dominik Kolanović, Joso Vuksan Ćusa, Marino Grbić, Mate Zanki, Hrvoje Šarić, Nediljko Šarić, Ante Skoblar, Nina Šango, Šime Jurac, Roko Surić, Anthony Begonja, Marko Mustać, David Zorić, Jelica Kolanović, Nikica Zanki, Slaven Vencelj Zanki, Josip Begonja, Ive Surić, Šime Šango, Christian Bacci, Ljubomir Mustać. Još su pristupili Mate Mustać, Branko Kolanović, Ana Kolanović, Anđela Matulj, Marinko Duvnjak, Celina Kolanović, Jure Glavan, Marko Surić, Josipa Primorac, Igor Glavan, Davor Begonja i Šime Šango Anđelo.

27. travanj 2024 09:14