StoryEditorOCM
RegionalGRADSKA KNJIŽNICA BENKOVAC:

Prikazan film Luke Klapana "Bruški martirij"

Piše Marko Ledenko- Mane
15. travnja 2019. - 01:18
b2

U organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, redatelja i scenarista Luke Klapana film ,,Bruški Martirij,, prikazan  je  u prepunoj  Gradskoj knjižnici u Benkovcu.  Među gostima bili su gradonačelniuk Grada Benkovca Tomislav Buli i  Ante Žoni Maksan , pukovnik  HV i  junak Domovinskog rata. Prije prikazivanja filma nazočnim gledateljima  obratila se Ljubica Krcić predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije . Biranim rječima zahvalila se svima koji su bilo na koji način  pomogli da ovaj film bude  realiziran i  prikazan široj hrvatskoj javnosti. 

Film govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška i svirepo pogubili devet Marinovića i jednog Draču, koji se s njima tada zatekao.

Bruški martirij vodi nas u pitoreskno bukovičko selo Brušku nedaleko Benkovca i upoznaje sa svojim stanovnicima koji  svjedoče i danas surovom životu u tom kraju. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj film napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Tijekom prikazivanja filma  među nazočnim gledateljima bilo je puno emocija i pale su suze jer sjećanja o tom teškom zločinu naviru i nikada se neće zaboraviti.

 Dokumentarni film Bruški martirij svojim prikazivanjima ima prvenstveno za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude  što više poznatiji  cijeloj hrvatskoj javnosti. U glazbenom programu  u duetu  nastupili su  član klape Asseria  Ive Čerina i Darija Uskok , koji su otpjevali hrvatsku himnu Lijepa naša i domoljubnu pjesmu Dajem ti srce zemljo moja . Antea Batur recitirala je poeziju o Martiriju i pjesmu Maslina od nepoznatog autora.  

Ive Čerina, dragovoljac  Domovinskog rata, dobio je zahvalnicu Udruge FFVAL za nesebičan doprinos u realizaciji filmova o Domovinskom ratu . Nakon završetka  prikazivanja filma ,gledatelji su dugotrajnim pljeskom nagradili  scenaristu i redatelja  Luku Klapana  za odličan dokumentarni film Bruški Martirij.

 Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.) i Glas Medviđe (2017.)

 

28. travanj 2024 13:11