StoryEditorOCM
RegionalSTRAVIČNO ISKUSTVO

Priča o dva Josipa iz Gospića: na respiratoru je proveo 21 dan, u bolnicu ga je primio njegov imenjak; Još uvijek se bore s posljedicama bolesti

Piše PSD
10. studenog 2021. - 17:23

Josip Rukavina i Josip Pezelj iz Gospića i danas se bore s posljedicama Covida, a njihova iskustva s bolešću prenosi HRT.

Umirovljeni banitelj Josip Rukavina razbolio se prije godinu dana, a na respiratoru je tada proveo 21 dan.

- Intubiran sam u Gospiću u bolnici, završio sam na Covid odjelu u Rijeci i bio sam na Covid odjelu na respiratoru 21 dan - rekao je.

Toga se razdoblja, kaže, uopće ne sjeća. Kad su ga skinuli s respiratora, shvatio je da ne može govoriti ni micati se, a zbog neumorne borbe za oporavak tijekom 59 dana boravka u riječkoj bolnici dobio je nadimak Fenomen. I danas pije deset lijekova na dan, otkriva za HRT

- Vjerojatno pomogli, ali su me i satrali, nokti su mi bili otpali na rukama i nogama i narasli ponovo - opisao je Josip Rukavina.

I danas mu trnu ruke, šake i desna noga te osjeća nemoć.

Zaraženog je Josipa u gospićku bolnicu, na COVID odjel, primio njegov imenjak, medicinski tehničar u operacijskoj dvorani. Četiri dana nakon toga i on je obolio, piše HRT.

- Odjednom ne možete udahnut, ne znate što se događa, normalno je sve do tad bilo to traje možda nekakvu minutu i onda prodišete, kako, nemate pojma. Odem do toaleta i ne mogu se vratiti nazad jer nemam fizičke snage - opisao je Josip Pezelj.

Josip nije imao najteži oblik bolesti, ali su mu ipak stradala pluća - otkrili su mu kroničnu bolest.

Oba su se Josipa, bez razmišljanja, nakon proživljenoga odlučila cijepiti.

Pezelj se cijepio prvom i drugom dozom Pfizera, cijepio se pneumokokom zbog bolesti pluća, a primio je i cjepivo protiv gripe.

- Jer ono što sam doživio makar se morao cijepiti svakih šest mjeseci ja ću se cijepiti da to ne doživim - rekao je Rukavina za HRT.

Lički zdravstveni radnici nadaju se da će ovaj četvrti val zaraze potaknuti ljude na cijepljenje jer jedino se tako može spriječiti mogući kolaps zdravstvenog sustava.

20. travanj 2024 07:02