StoryEditorOCM
RegionalADIO, MEŠTRE

Preminuo Srećko Lorger, istaknuti splitski pisac, novinar i urednik. Za ‘Dalmatinske riči‘ dobio priznanje, zbog Dalmatinske akcije završio u zatvoru

29. siječnja 2022. - 15:51

Danas je u Splitu u 78. godini preminuo Srećko Lorger, cijenjeni pisac, publicist, novinar i urednik.

Srećko Lorger rođen je 17. prosinca 1944. godine u Dubrovniku. U Splitu je završio Gimnaziju, nakon čega u Zagrebu diplomira komparativnu književnost i slavistiku. Nakon diplome počinje raditi u Nakladnom zavodu Marko Marulić u Splitu u kojem kao urednik potpisuje nekoliko biblioteka. Osim toga urednik je časopisa Vidik i lista Gdje, a autor je i nekoliko zbirki poezije.

image
Dva igrača iz Tršćanske, s Miloradom Bibićem Mosorom na Pjaci
Jakov Prkić/Cropix

Početkom sedamdesetih zapošljava se u Slobodnoj Dalmaciji gdje u dnevnome listu i tjedniku Nedjeljna Dalmacija radi kao novinar i urednik, uglavnom u rubrici kulture, sve do 1993. godine. Sa Slobodnom Dalmacijom Srećko Lorger, kao autor široke kulture i znanja i prepoznatljivog rukopisa, nastavlja surađivati i poslije, uglavnom kao feljtonist, najčešće vezano za dalmatinske riječi, kojima se dugo i znalački bavio.

Novinarski i urednički rad Srećko Lorger je nastavio i kao suradnik lista Dan, a bio je glavni urednik revije Glas Dalmacije i Biblioteke Dalmatika.

image
Dalmatinske riči
 
VBZ

Kao pisac, Srećko Lorger iza sebe je ostavio nekoliko književnih naslova koji su privukli, a i dalje privlače pažnju javnosti i struke. To je u prvom redu knjiga "Dalmatinske riči" za koje je, recimo, prof. dr. Joško Božanić zapisao da su "nezaobilazan prinos koji obogaćuje hrvatski leksički fond riječima od kojih mnoge ne bi smjele biti tretirane kao regionalizmi jer nemaju alternative. Riječ je o kapitalnom djelu hrvatske leksikologije, o izvornom znanstvenom radu, koji će, uvjereni smo, biti prihvaćen kao nezaobilazno djelo u istraživanju dalmatinskog leksika".

image
Sve je to jena kužina
 
VBZ

Važna je i nastavak "Dalmatinskih riči" - "Sve je to jena kužina", u kojoj se Lorger ponovno upućeno i široko, stručno i angdotalno, sa znanjem i ljubavlju bavi dalmatinskim leksičkim blagom.

"Srećko Lorger već se afirmirao kao vrsni poznavalac i istražitelj dijalektalnog leksičkog blaga i ova knjiga logički je nastavak tog njegova interesa", zapisala je prof. dr. Dunja Jutronić.

 Srećko Lorger je kao član Dalmatinske akcije, koju je vodila njegova supruga dr. Mira Ljubić Lorger, bio optužen da je suodgovoran za miniranje vlastitih stranačkih prostorija 28. rujna 1993. Zbog toga je Srećko Lorger, zajedno sa Zoranom Ercegom, Mirom Bogdanovićem i drugima, proveo dva mjeseca u pritvoru. Nakon toga su pušteni, a godinama poslije dobili su sudsku satisfakciju o nedužnosti. Prekasno, trajna šteta po njih i po stranku već je bila napravljena. Kao i drugima od pritvorenih, to je ostavilo trajne posljedice i na Srećkovo zdravlje, o financijskim i ostalim učincima na život da ne govorimo.

image
Srećko Lorger na Pjaci, vrelu dalmatinskih riči
Jakov Prkić/Cropix

Unatoč svim tim teškim okolnostima Srećko Lorger je i dalje radio na riječima i rukopisima, i ne bi bilo neočekivano da u njegovoj ostavštini postoji neki dovršeni rukopis. Naravno, kvalitetan, promišljen, stručan i zanimljiv, kako je već on pisao i uređivao.

Posljednji ispraćaj Srećka Lorgera, tihog, ali kvalitetnog pisca i urednika koji je desetljećima obogaćivao splitski novinarski i književni, kulturni i znanstveni krug, bit će u utorak, 1. veljače u 10.30 sati na groblju Lovrinac.

.

25. travanj 2024 06:45