StoryEditorOCM
RegionalADIO, BARBA BRUNO!

Preminuo jedan od glumaca iz kultnog ‘Velog mista‘, pamtit ćemo ga kao najstarijeg aktivnog hrvatskog pjevača, čovjeka koji je spajao Dalmaciju i Kvarner

Piše Dalmacija SD
26. prosinca 2022. - 13:03

Najstariji aktivni hrvatski pjevač, Bruno Petrali, preminuo je u Rijeci u 98. godini života.

Vijest o njegovoj smrti na Facebooku je objavio njegov prijatelj i kolega, poznati splitski glazbenik i čokolatjer Marinko Biškić.

Vijest o smrti objavio je uz poveznicu koja vodi na pjesmu što ju je Petrali snimio prošle godine s grupom "Sarah & The Romans", a radi se o obradi djela "Bambina", Nene Belana, još jednog čovjeka koji je uspješno povezao Split i Rijeku.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Petrali je bio spiker na Radio Rijeci gdje je počeo 1946. godine. Godinu dana kasnije odradio je i prvi prijenos nogometne utakmice na spomenutom radiju tako što je prvo poluvrijeme prenosio na talijanskom, a drugo na hrvatskom jeziku. Petrali je uz to bio i nogometaš, sportski novinar, glumac i direktor kazališta.

Široj javnosti, međutim, manje je poznato da je Split i Rijeku povezao ulogom u "Velome mistu", jer je u tri epizode glumio najprije prikrivenog predratnog fašista, a zatim i jednog od fašističkih časnika koji su terorizirali Splićane tijekom okupacije.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Budući da je bio porijeklom Talijan, redatelji su ga često angažirali za uloge u kojima je trebalo govoriti talijanskim jezikom, pa je tako i u "Kapelskim kresovima" glumio fašističkog majora Filipija, a u Vrdoljakovu filmu "Povratak", snimanom u primoštenu i okolici, također je odjenuo odoru talijanskog časnika.

26. travanj 2024 22:40