StoryEditorOCM
RegionalHARAMBAŠIN BRK

Preminula legenda Alke, ali i poznati nogometni trener: Gojko Kolak držao je jedan od rekorda cetinske viteške igre

Piše Toni Paštar
13. travnja 2023. - 14:50

Još jedna alkarska legenda otišla je na staze nebeskog trkališta. U 93. godini umro je Gojko Kolak, alkarski harambaša koji je na toj dužnosti ostavio pečat tijekom 20. stoljeća.

Zajedno s alaj-čaušom Franom Barezom Šorom, s kojim je godinama istovremeno obnašao svoju dužnost, Kolak je visoko postavio letvicu za predvodnika alkarske povorke. Ovaj visoki, koščati i naočiti dinarac, s karakterističnim brkovima, prvi put je u alkarskoj povorci kao alkarski momak nastupio 1956. godine.

Od 1961. do 1967. godine bio je zamjenik harambaše. U isto vrijeme bio je alkarski momak tadašnjem alaj-čaušu Antiću Milunu s kojim je proslavio slavodobitnički plamenac jubilarne 250. Sinjske alke kojoj je osobno nazočio pokrovitelj i predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito. S Milunom je Kolak, kao njegov alkarski momak, osvojio još niz trofeja.

Na skupštini Viteškog alkarskog društva izabran je za harambašu 1968. godine i na toj je dužnosti ostao punih 18 godina, sve do 1986. kada prestaje njegovo aktivno djelovanje u alkarskoj povorci. Prema podacima iz pisanih dokumenata, po dužini obnašanja dužnosti harambaše Kolak je drugi u povijesti Sinjske alke, odmah poslije Firala Delića.

Kolak je uživao veliki ugled među svojim sugrađanima. Radni vijek proveo je kao civilni službenik u MUP-u, a osim Alke njegova druga velika ljubav bio je nogometni klub "Junak".

U "Junaku" je Kolak bio dugogodišnji igrač, a kasnije je kao trener sa sinjskim klubom 1969. godine izborio titulu amaterskog prvaka Hrvatske. Imao je i licenciju saveznog nogometnog suca. Za ostvarene uspjehe u nogometu uz ostalo je dobio i priznanje UEFA-e.

Po osobnoj želji Kolak će biti pokopan na groblju sv. Frane tiho, u krugu obitelji.

27. travanj 2024 02:39