StoryEditorOCM
RegionalINVENTURA ŽUPANA: REKORDAN PRORAČUN ZADARSKE ŽUPANIJE

"Pred nama je godina projekata: od nove ribarske luke do preseljenja zgrade Županije!"

Piše Promo
13. prosinca 2018. - 10:01
gazenica_terminal19-290317

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su proračun Zadarske županije za 2019. godinu u visini od milijarde i 18 milijuna kuna, čime je prvi put probijena ova okrugla brojka. Od ukupno planiranih prihoda i primitaka (bez vlastitih izvora), 709 milijuna kuna ili 69 posto odnosi se na proračunske korisnike Zadarske županije, dok prihodi Zadarske županije iznose 306,7 milijuna kuna ili 31 posto, od čega izvorni prihodi Zadarske županije iznose 115,4 milijuna kuna.

Osamnaest projekata, među kojima su Centar novih tehnologija, SPARC - Cerovačke špilje, sustavi javnog navodnjavanja, proširenje i produbljenje plovnog kanala Privlački gaz, Centar kreativne industrije, ušlo je u popis razvojnih projekata Zadarske županije za 2019. godinu.

- Projekata ima daleko više, a za ovih 18 pojedinačna vrijednost je veća od milijuna kuna te je njih morala potvrditi Županijska skupština. Njihova ukupna vrijednost je 110 milijuna kuna, od čega će se 80 milijuna kuna financirati europskim novcem, a 21,9 milijuna kuna iz županijskog proračuna. Dakle, slobodno možemo reći da je pred nama godina projekata, nakon 2018. u kojoj smo dovršili dva kapitalna projekta za našu županiju – Polikliniku Opće bolnice Zadar i putnički terminal luke Gaženica - kaže župan Božidar Longin.

Na području Zadarske županije trenutačno se provodi nekoliko projekata iz područja poljoprivrede. Ključan preduvjet za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju svakako je navodnjavanje. Ove godine je na području Zadarske županije krenula izgradnja dvaju sustava navodnjavanja – SN Baštica 2. faza - Smilčić i SN Lišansko polje. Projekti se financiraju europskim novcem, a vrijednost ova dva projekta je oko 50 milijuna kuna.

- Svjesni smo da je za razvoj poljoprivrede i dodatan iskorak potrebna izgradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Uz već dovršeni projekt Baštica 1. faza i dva projekta za koje imamo spremnu dokumentaciju (Donja Baštica i Vransko polje 1. faza), imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuća hektara. Ukupna procijenjena vrijednost tih projekata iznosi 330 milijuna kuna – ističe župan.

Iskorak u lučkoj infrastrukturi

Veliki iskorak je napravljen po pitanju razvoja lučke infrastrukture i izgradnje ribarskih luka. Prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Longin pohvalio se kako upravo Županijska lučka uprava Zadar provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata.

- ŽLU Zadar prva je potpisala i povukla novac iz EU fondova za lučku infrastrukturu, i to za izgradnju trajektne luke Tkon od skoro 32 milijuna kuna, a uskoro će aplicirati za novac za još tri projekta, a to su "Luka Sali", "Luka Vrgada" i "Luka Biograd" s novom ribarskom infrastrukturom i novom trajektnom lukom - kazao je Longin, dodavši kako je pri završetku projekt uređenja luke Pag, gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna za produbljivanje, uređenje obale i postavu novih pontona za vezove. Također, prije nekoliko dana dovršena je sanacija gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju, vrijedna tri milijuna kuna.

Uskoro kreću projekti izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, koji se u potpunosti financiraju europskim novcem.

- Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova ribarska i trajektna luka u Biogradu na Moru, dok je rješenje za iskrcaj ribe u zapadnom dijelu naše županije dogovoreno da to bude luka Novalja, zbog prateće prometne infrastrukture. Na ovaj način za nekoliko godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebala bi se riješiti kompletna infrastruktura za naš ribarski sektor. Vrlo je važno istaknuti da su sve ove aktivnosti usuglašene s ribarskim sektorom na našem području.

Povećana ulaganja u školski sport

Zadarska županija, kao nositelj školstva, veliku pozornost pridaje ulaganju u školsku infrastrukturu, s posebnim naglaskom na projekte kojima je cilj uvođenje nastave u jednoj smjeni. Kako Zadarska županija u svojoj nadležnosti ima čak 103 osnovnoškolska objekta, za projekte obnove, uređenja i dogradnje vrlo važna je suradnja s jedinicama lokalne samouprave.

- Rad škola u jednoj smjeni propisan je zakonom i državnim pedagoškim standardom, a ovisi o financijskom kapacitetu županija. Županija surađuje s gradovima i općinama gdje postoji izražen interes za suradnju i već je u nekoliko škola financirala izradu dokumentacije, što je prvi korak.

Drugi korak, financiranje izgradnje, malo je ozbiljniji zahvat. Zato i u ovim slučajevima nastojimo, gdje je moguće, ostvariti zajedničko financiranje investicija u školske objekte s JLS-ima - rekao je Longin, dodavši kako, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika, Županija trenutačno provodi projekte energetske obnove za osam škola. Uz nastavak financiranja cjelokupnih troškova školovanja za deficitarna zanimanja, županija će povećati ulaganje u školski sport.

- Sredstva u županijskom proračunu su osigurana jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Kao župan dat ću sve od sebe da na prostoru cijele Zadarske županije potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva. To je ono što se pamti cijeli život - poručio je zadarski župan.

Županijski savez školskog sporta Zadarske županije ove godine je proširio broj sportova u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon muške košarkaške i ženske odbojkaške lige za srednje škole koje su pokrenute lani, od ove sezone krenula su i natjecanja u futsal ligi za učenike osnovnih škola te rukometne lige za srednje škole.

 

SOCIJALNE MJERE: Povećava se kapacitet Doma za starije i nemoćne

U proračunu za 2019. godinu osiguran je dodatni novac za socijalne mjere koje su pokrenute s početkom aktualne godine – povećanje naknada na novorođenčad te sufinanciranje smještaja u domovima za starije i nemoćne. Također, 'županijski' Dom kod Sfinge dobit će nove smještajne kapacitete u prostoru u kojem je bila smještena fizikalna terapija.

- Prostor fizikalne terapije preuređen je u četrnaest soba sa sanitarnim čvorom, od toga sedam dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba. Kapacitet Doma se, dakle, povećava za 21 mjesto, što je iznimno važno znajući koliko su tražena mjesta u domovina za starije i nemoćne. Dom je za navedeno uređenje utrošio 1,8 milijuna kuna vlastitog novca, a useljenje korisnika očekuje se nakon blagdana, najavio je župan.

 

NOVI PROSTORI: Zatraženo sedam nekretnina od države

Tijekom iduće godine Zadarska županija bi trebala dobiti nove prostore za smještaj vlastitih ustanova. Naime, od Ministarstva državne imovine zatražila je dodjelu sedam nekretnina temeljem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom. Uz zemljište na Bokanjcu za potrebu izgradnje skloništa za životinje, zemljište u Zemuniku za budući Poljoprivredno-edukacijski centar i objekt na Babindubu koji sada koristi Obrtnička škola Gojka Matuline, Županija traži i četiri objekta u bivšoj Vojarni Stjepana Radića.

- Županija bi napokon riješila pitanje svojih ureda, a na istoj bi lokaciji bile i gotovo sve naše ustanove. Vjerujem da bi naši žitelji imali bolju i efikasniju uslugu, a mi bismo ostvarili uštede na plaćanju najamnina koje na godišnjoj razini iznosi gotovo dva milijuna kuna - zaključio je Longin.

27. travanj 2024 18:04