StoryEditorOCM

POZNATA IMENA ŽUPANIJSKIH LAUREATA: Brunu Marceliću i Mili Klariću nagrade za životno djelo

Piše PSD.
11. ožujka 2016. - 20:20
cedevita_fenerbahce25-21091

Bruno Marcelić, zadarski košarkaški velikan, igrač, trener i reprezentativac koji je preminuo u siječnju ove godine i dr. Mile Klarić, liječnik i pjesnik iz Stankovaca, koji je cijeli život radio s osobama oštećenog sluha, dobitnici su nagrade Zadarske županije za životno djelo. Pokojni Bruno Marcelić, koji je uz Pina Giergiju i Krešu Ćosića jedini igrač Zadra koji je osvojio pet državnih prvenstava i jedan kup, u srcima brojnih Zadrana ostaje zapamćen po mnogim velikim utakmicama i to u vrijeme kada je košarkaški klub Zadar bio respektabilan europski klub.

Dr. Mile Klarić, nakon studija medicine u Zagrebu, vratio se raditi u zadarsku bolnicu gdje je 1980. godine utemeljio Audiološki odsjek, što je tada značilo veliki iskorak jer pacijenti iz Zadra više nisu morali odlaziti na liječenje izvan svog grada. No, uz to što je veliki liječnik dr. Klarić je i veliki pjesnik koji je svoje plodno stvaralaštvo potvrdio brojnim zbirkama poezije, a kao pasionirani šahist u ratu je u Zadar doveo svjetskog prvaka Garija Kasparova kojega je vodio po bojišnici kako bi svijetu prenio istinu o Domovinskom ratu.

Uz dvije za životno djelo, 16. travnja na Dan Zadarske županije, bit će svečano uručeno i sedam godišnjih nagrada za posebna postignuća ostvarena u prošloj godini. Nagrade za područje gsopodarstva dobili su Paška sirana i Cromaris, za područje kulture i glazbe Zadarski komorni orkestar, za područje turizma Vespa klub Zadar te Đuro Župan, Planinarsko društvo Babulj nagrađeno je za doprinos području planinarstva i zaštite okoliša a Udruga za suvremeni ples K2 iz Pakoštana na području plesa.

A. Vučetić Škrbić


27. travanj 2024 06:23