StoryEditorOCM
RegionalFOTO ODRŽAN 5.SAJAM LOKALNIH PROIZVODA LUKA I IGARA

Ponudili sve najbolje što Ravni kotari proizvode

Piše Zadarski.hr
23. srpnja 2018. - 21:18
naslovna.JPG

Ovaj vikend, u subotu i nedjelju, 21. i 22. srpnja održan je 5. Sajam lokalnih proizvoda ''Luka i igara'' u tradicionalno uređenom ambijentu vidikovca Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero.

Zbog velikog interesa izlagača i posjetitelja, manifestacija se je ove godine održavala kroz dva dana. Više od 20 OPG-ova s područja Vrane, Banjevaca, Radašinovaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda na Moru i Sv. Filip i Jakova predstavilo je istinsko bogatstvo ovoga kraja - rešte banjevačkog luka, kapule, mahunarke, svježe voće i povrće, maslinovo ulja, raznovrsne likere i vino, kozji sir, bademe, suhe smokve, smokvenjake te proizvode kućnih radinosti i obrta - eterična ulja, macerate, biljne kugle, sapune, kreme, kao i ručno rađen nakit. Svoj rad predstavile su Udruga "Rešta" iz Benkovca, Udruga maslinara i uljara „Uljanica" iz Pirovca te Braniteljska socijalno-radna zadruga "Okus mora i miris zemlje" iz Poljice.

Ljubitelji dobre spize imali su priliku kušati prisnac, autohtoni specijalitet Bukovice i Ravnih kotara tek pečen ispod peke na Kamenjaku, a oni malo znatiželjniji mogli su i naučiti kako se peče i priprema ova tradicionalna pita.

Sajam se organizira s ciljem promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima. Dašak tradicije na Sajam donijeli su članovi Kulturno umjetničkog društva ''Vrana'' koji su predstavili izvorno pjevanje ovog kraja i tradicionalnu narodnu nošnju kako bi se naša nematerijalna kulturna baština sačuvala od zaborava.

Za odličnu atmosferu subotnje večeri pobrinuo se je bend Shine, a glas i energija mlade zadarske pjevačice Ivane oborili su nas s nogu! Nedjeljnu večer ispunile su predivne dalmatinske pjesme te smo zalazak sunca ispratili zvucima gitara, mandoline i muških vokala klape Fumada. Zahvaljujemo još jednom na sudjelovanju svim izlagačima i posjetiteljima te vjerujemo da se iduće godine vidimo u još većem broju!

28. travanj 2024 16:43