StoryEditorOCM
RegionalTRI LIJEPE PRIČE

Ponos Dalmacije: IT stručnjaci, mladi, inovativni i poduzetni. Takvih kao što su oni je, srećom, sve više i ne misle stati tako skoro

Piše VLADO OZRETIĆ/PSD
1. veljače 2021. - 15:44
Mario Azinović, Karlo Đuderija i Zlatko Kovačić: Vrijeme telefonskih rezervacije bilo čega je iza nasDuje Klarić/Cropix

Mnogi će kazati da je godinu iza nas najbolje - zaboraviti. No, je li uistinu tako? Pandemija i prirodne katastrofe koje su pogodile Hrvatsku sigurno nam na usta izvlače "ne ponovilo se". Ali, lani se dogodilo i toliko dobroga. Naročito u hrvatskom IT sektoru.

Infobip i Nanobit dvije su tvrtke koje su minulu godinu obilježile u najboljem mogućem smislu. Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzeo je zagrebački Nanobit za 148 milijuna dolara ili oko milijardu kuna, a samo tjedan dana ranije od tog događa dogodilo se da je Hrvatska dobila svojeg prvog IT jednoroga. Tada je, naime, vodnjanski Infobip objavio da je prikupio investiciju tešku 200 milijuna dolara od američkog investicijskog fonda One Equity Partners. Definicija jednoroga, ukratko, glasi da je to mlada kompanija u privatnom vlasništvu koja je "teška" više od milijardu dolara.

U godini prvog hrvatskog jednoroga, pak, u Splitu se pod projektom STARTiT, idejnog čeda ICT (Informacijsko-komunikacijske tehnologije) Županije, dobrog duha dalmatinskog IT-ja, skupila grupa mladih entuzijasta. Možemo ih nazvati i sanjarima, buntovnicima, neprilagođenima, onima koji su dovoljno ludi da misle da mogu promijeniti svijet. Oni su se skupili krajem listopada u Predinkubacijskom centru ICT Županije, odlučni goniti svoje snove. Naime, ICT Županija je nedavno, drugi put zaredom, organizirala STARTiT akademiju, osmotjedni program poduzetničke edukacije namijenjen pojedincima i timovima (sanjarima, buntovnicima...) koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu. U uži izbor je ušlo 15 projekata, a u velikom finalu odabrani su pobjednici. Ovo je njihova priča. Priča o možebitnim budućim hrvatskim jednorozima.

PRVA PRIČA

Jedva je nekih 30-ak sati ostalo do kraja prijava kada je Ena Melvan doznala za održavanje STARTiT akademije. Dvoumila se oko prijave koju je poslala doslovno u "pet do dvanaest".

- Potaknuo me prijatelj koji mi je rekao za samu Akademiju, ali i moja "polubankrot" situacija - kazala je ova magistra računarstva i matematike, trenutno u zadnjoj fazi doktorata iz računarstva i biologije, koja je, pogađate, na kraju i osvojila prvo mjesto na STARTiT akademiji i novčanu nagradu od 20 tisuća kuna.

Njezin projekt radnog naziva "Belly" spaja dvije naizgled nespojive stvari. Crijeva (ljudska) i strojno učenje. No, samo naizgled. Jer, kako je Ena pokazala, ne postoji aspekt ljudskog života u kojem "machine learning" nije primjenjiv. Tu paradigmu značajno promovira i ICT Županija sa svojim brojnim radionicama upravo na temu strojnog učenja i umjetne inteligencije. Radionicama na kojima ćemo sigurno ubuduće vidjeti i mladu Enu, kojoj je dosta uspješno pošlo za rukom spojiti ljudsko i strojno.

image
Tibor Zaviršek

Tek u povojima

U IT-ju sam zapravo cijele vrijeme. Zapravo IT je više odabrao mene nego ja njega. Mene su oduvijek više zanimale emocije, ljudska psiha i putovanja. Ali ipak mi je drago što sam odabrana, jer nam upravo IT pruža alate s kojima možemo objasniti ili barem pokušati proniknuti u mnogo stvari koje su nam i dalje teško shvatljive - ispričala je Ena, čiji se projekt zasniva na personaliziranoj prehrani za crijeva. Prvo se, naime, analizira stolica klijenta, onda se uz pomoć strojnog učenja odredi najbolji jelovnik za tu osobu, a pored toga tu su i vlakna koje Ena dodaje svakom jelovniku.

- U znanosti u posljednjih 10-ak godina imamo sve više i više dokaza o dobrobiti zdravih crijeva za opće zdravlje i imunološki sustav, a jako malo stvarne primjene dobivenih spoznaja. Zdravlje crijeva i područje personalizirane prehrane je tek u povojima i vjerujem da nas tek čeka promjena na tom polju. Rješenja globalno ima, kod nas u ovakvom obliku koliko sam upoznata ne. Također, globalno, nitko ne nudi potpuni plan prehrane koji se bazira na bakterijama u crijevima - ispričala je Ena. E, sad, zašto je ona u kategoriji "sanjari, buntovnici, oni koji su ludi i misle da mogu promijeniti svijet"?

Australska stipendija

Ena je radila tri godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) u Zagrebu na projektima vezanim uz crijevni mikrobiom, a bila je i voditeljica EU projekta za mlade znanstvenike. Kratko je radila i u startupu NoStress4u, nakon čega je dobila Cotutelle stipendiju australske vlade za dvojni doktorat te je sljedećih godinu i pol provela na Macquarie University u Sydneyju. Osim u Australiji, živjela je i u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Singapuru i Indoneziji. Početkom 2020. godine vratila se u Hrvatsku, gdje je opet imala priliku dobiti posao "na neodređeno", skoro u državnoj firmi. No, sanjarka je rekla buntovnici da se pobuni, i Ena je odlučila goniti svoj san. I to ne sama.

Naime, sve polaznike STARTiT akademije ICT Županija je opskrbila svim potrebnim znanjem i "know how-om". Sve što se može naučiti o osnivanju startupa polaznici su mogli doznati od Mira Hegedića i Filipa Stipančića iz tvrtke Lean startup Croatia, kao i mentorima koji blisko surađuju s ICT Županijom na raznim projektima. Radi se o impresivnoj IT sili koju čine Đulijano Nola (CrnoJAje, GammaChef, GoHOme), Antonio Perić-Mažar (Locastic, Litto), Mario Ćubelić (Cezar.hr, TNT konferencija), Armando Matijević (SplitX), Ivan Jerkić (SplitX), Ante Dagelić (GetByBus, Mushroom cups), Vedran Jukić (MarineEye, CodeAnywhere), Ivan Burazin (CodeAnywhere, Shift dev +AI+ Money conference) i Dario Boras (Parklio). Oni su kroz radionice otkrili polaznicima STARTiT akademije sve što ih može očekivati na tržištu, ali i ono još važnije, omogućili im spajanje s ključnim osobama iz IT svijeta.

DRUGA PRIČA

To također ponajviše cijene i ekonomist Mario Azinović, software developer Karlo Đuderija i brodostrojarski tehničar Zlatko Kovačić. Prije nastavka opet napomena - kao što se vidi iz primjera Ene i spomenutih mladića, svatko se mogao prijaviti na STARTiT akademiju, bili iz IT struke ili ne.

Tako se i ovaj trojac prijavio sa svojim projektom DotYourSpot, koji predstavlja digitalizaciju poslovanja ugostiteljskih objekata i koji je osvojio drugo mjesto na STARTiT-u.

image
Mario Azinović, Karlo Đuderija i Zlatko Kovačić: Vrijeme telefonskih rezervacije bilo čega je iza nas
Duje Klarić/Cropix

Idejni začetnik je Kovačić, koji je svojevrsni arhitekt dizajna i sadržaja aplikacije. On je, kako bi uvjerio ostale članove tima u svoju ideju, bez predznanja digitalnog dizajna izradio prve nacrte sadržaja aplikacije koji su već tada bili toliko detaljni da su predviđali neke vrlo napredne sadržaje, poput tek nedavno integriranih informacija o alergenima i nutritivnim vrijednostima. Mario je aktivni član IT zajednice, ali je prije svega stručnjak u digitalnome marketingu. Svi su članovi, dakle, na svoj način IT-jevci, i doprinose razvoju projekta, a slažu se i da je ovaj projekt i ovaj tim upravo to čime se žele baviti.

Cjenici na 20 jezika

- Razvijamo sustav potpune digitalizacije poslovanja ugostiteljstva, počevši od digitalnih cjenika, preko digitalnog sustava upravljanja stolovima, pa sve do mobilnih rezervacija stolova u noćnim klubovima, restoranima i na eventima. Zlatko je radio godinama na kruzeru te je tamo i došao na prvu ideju za ovakav sustav. Vrijeme telefonske rezervacije bilo čega je iza nas; u budućnosti sve takve birokratske, sitne operacije koje ne donose nikakvu vrijednost korisniku trebaju biti automatizirane. To posebno vrijedi za nas u Dalmaciji, gdje smo svakodnevno u kontaktu s turistima pa bi ovi sustavi trebali biti standard, a ne iznimka - kažu momci iz DotYourSpot-a.

Oni su, baš kao i Ena, Akademiju otkrili skoro zadnjeg dana, i prijavili se u zadnji čas. Itekako im se isplatilo.

- Najvrjednije što smo pokupili na Akademiji su svakako nova poznanstva te, jednako važno, nova perspektiva promatranja našeg startupa. Organizacija Akademije je vrhunska i u Splitu dosad neviđena. Lean Startup Croatia tim je iskusan, dobro pripremljen i motivirajući. Prava vrijednost programa je u novoj perspektivi - kroz praktične testove svojih ideja prisiljeni ste sistematski proći kroz sve aspekte startupa. Mi smo, primjerice, upravo kroz te vježbe potvrdili koliko je bitno da u našim digitalnim cjenicima nudimo mogućnost prikazivanja cijena u stranim valutama i da se što prije otvorimo što većem broju stranih korisnika. Dok smo prije vjerovali da je za početak dovoljno što naši cjenici postoje na pet svjetskih jezika, nakon Akademije smo shvatili koliko je veliko tržište stranih gostiju koji ne govore navedene jezike, te sada namjeravamo do ljeta imati u ponudi više od 20 jezika i nekoliko valuta - pojasnili su nam mladi IT poduzetnici, dodajući da ih je minula godina samo još više inspirirala prema stvaranju vlastitog proizvoda.

Kalorije, alergeni...

- Uspjesi naših startupova pokazuju da se i usprkos kasnom startu Hrvatske u globalnoj utrci ipak može napraviti dobar rezultat. Valjda najbolje vijesti koje smo uopće i čuli u 2020. su velike investicije u naše startupove. A na onim osnovnim razinama kreaciji takvih vijesti doprinosi i ICT Županija. Ona se kroz relativno kratko vrijeme profilirala u glavni pogonski kotač splitske IT scene. Napokon, razvoj ove grane, koja ima ogroman potencijal u Dalmaciji, ne ovisi samo o volji i snazi pojedinaca i zaljubljenika iz IT industrije. Znamo da je ICT Županija i nositelj EDIT škole programiranja, neizmjerno vrijednog projekta poticanja interesa i edukacije novih generacija za IT. Utjecaj takvih programa je teško kvantificirati, ali mi osjećamo da će budućnost pozitivno iznenaditi čak i skeptike - pojasnila je ekipa DotYourSpota, koja je već lansirala jedan svoj proizvod, koji je pobrao samo odlične ocjene. Naime, njihov digitalni cjenik već koristi više od 30 objekata, pretežito iz Splita i okolice, ali i iz drugih gradova Hrvatske. Gostima omogućuje da se skeniranjem QR koda povežu na Wi-Fi te otvore višejezični digitalni cjenik proširenih funkcionalnosti (pregled fotografija, kalorija, alergena, cijena u različitim valutama i sl.).

- Cilj nam je biti digitalni partner ugostiteljima koji štede na tisku, imaju punu kontrolu nad dnevnim i tjednim sadržajem cjenika te se preko njega pridržavaju i svih epidemioloških mjera. Za vrijeme lockdowna ne naplaćujemo mjesečnu naknadu, tako da pozivamo ugostitelje da nam se obrate preko dotyourspot.com i testiraju što nudimo.

TREĆA PRIČA

S prehrane i ugostiteljstva, prelazimo na - sport. Točnije, na jedrenje. Projekt WindWard, koji je na STARTiT akademiji osvojio treće mjesto, idejno je čedo softverskih inženjera Nikole Tandare, Tomislava Kulušića, Džive Jelića i developera Ante Đonlića. Riječ o softwareu za jedriličarske klubove, koji bi objedinio sve poslovne procese kao servisna platforma.

image
Nikola Tandara: WindWard je sveobuhvatan
Duje Klarić/Cropix

Dživo se dugo bavi jedriličarstvom i regatama. On je interno bio upoznat s problemima vođenja klubova, papirologije i koliko toga često treba obaviti za organizaciju uspješne regate. On mi je prezentirao ideju, ja sam išao s nekom svojom idejom u sličnom smjeru i odlučili smo zajedno raditi na proizvodu - pojasnio je Nikola Tandara, dodajući da dosadašnja rješenja postoje, ali su preskupa i rađena isključivo za jedriličarske klubove po SAD-u i Kanadi.

Jeftiniji od konkurencije

- WindWard je, pak, sveobuhvatan. Pokriva sve - od početka do kraja organizacije regate. Imamo i pametan sustav za nadgledanje opreme i tracking da bi prijatelji mogli pratiti regate kod kuće u stvarnom vremenu. Uz to ćemo biti jeftiniji od konkurencije - kazao je Tandara, kojega zajedno s ostatkom tima čeka rezervirano mjesto u Tehnološkom parku u Spinutu, gdje će moći nastaviti sa svojim radom i dodatnim poliranjem WindWarda, a sve kako bi projekt bio do kraja isprofiliran za tržište.

- Da nam je ovoga bilo kad smo bili studenti, možda bismo sad već imali uhodani biznis. U vremenu kad sam studirao i s kolegama imao neke ideje koje smo htjeli pretvoriti u startup, nije bilo nikoga da nas pogura i pruži nam podršku. Ovaj Tehnološki park i PICS na splitskom FESB-u su ogromna potpora budućim osnivačima startupova i svima koji imaju IT ideju na kojoj žele raditi.

image
Tibor Zaviršek

Dobre ideje

Mi se trenutno ne bavimo isključimo WindWardom, ali s obzirom na količinu zainteresiranih i broj partnera i korisnika koje smo skupili samo posljednjih tjedana, lako je moguće da će barem neki od nas napustiti trenutne poslove i baviti se isključivo ovim startupom. I to sve zahvaljujući programu ICT Županije. Resursa ima dovoljno. Ono što nedostaje su ljudi i dobre ideje. Od tisuću ideja da se jedna pretvori u biznis koji raste i zapošljava - dobro je!

02. svibanj 2024 12:38