StoryEditorOCM
RegionalNAKON SKUPNE FEŠTE

Pijan automobilom udario muškarca na električnom romobilu. Smrskao mu glavu i rebra, pa otišao kući: ‘Nisam shvatio da sam udario čovjeka!‘

Piše Božana Sviličić
14. srpnja 2023. - 17:53

Na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine, osuđen je 46-godišnjak iz Gospića koji je 4. srpnja 2020. godine oko 22.20 sati u mjestu Gospić u pijanom stanju prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio tijela muškarca koji je vozio električni romobil.

Muškarac je nabačen na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo automobila, a zatim odbačen van kolnika. U silovitom udaru zadobio je osobito teške tjelesne ozljede: prijelom lubanje, krvarenja unutar moždane ovojnic, traumatsko krvarenje u meke moždane ovojnice, krv u moždanim komorama, obostrano nagnječenje mozga, prijelom lijeve lopatice, prijelom devetog do jedanaestog lijevog rebra i prijelom dvanaestog desnog rebra,

Unatoč tome, 46-godišnjak se nije zaustavio i pružio teško ranjenom muškarcu pomoć, već se odvezao kući i ostavio ga na mjestu nesreće.

Na muškarca je naletio dok je osobnim automobilom marke ‘VW Polo‘ s registracijom GS i 1.57 promila alkohola u krvi vozio iz smjera Gračaca u smjeru Gospića. Zbog pijanstva se nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, zbog čega je naletio na muškarca na električnom romobilu.

U svojoj je obrani na sudu rekao kako se smatra krivim. Priznao je da je taj dan feštao s prijateljima, i to više rođendana i imendana, jer s obzirom na koronu to ranije nije bilo moguće, pa su to odgodili za ‘eto taj nesretni 4. srpnja 2020.‘

Pojasnio je kako je bio pijan, te da loše podnosi alkohol, ali se zbog činjenice da je morao na posao sljedeći dan odlučio automobilom vratiti - kući.

Naglasio je kako ne zna kako bi se opravdao jer je tijekom takve vožnje udario čovjeka na cesti, a da sam nije bio svjestan što se dogodilo. Tek na poziv svjedoka koji su to vidjeli vratio se na mjesto događaja, kad je i vidio što se doista i dogodilo. Žrtvi se ispričao tijekom suđenja.

- Iskreno mi je žao zbog svega što se dogodilo. Drago mi je da je čovjek danas živ i koliko toliko zdrav. Jedan od najgorih načina vožnje je ona u alkoholiziranom stanju i to više nikad ne bi počinio, Jedna lekcija mi je u životu je sasvim dovoljna. Drago mi je samo zbog čovjeka da je to sve preživio – rekao je na sudu.

Naglasio je kako od tada uopće ne konzumira alkohol, pa se više ponovno ni ne može dovesti u sličnu situaciju. Opisao je kako nije shvatio da je udario čovjeka, niti je shvatio da ima oštećenja na autu. Sve je to vidio tek kad se na poziv svjedoka koji su vidjeli nesreću vratio iz svoje kuće na mjesto događaja.

Sutkinja Općinskog suda u Gospiću Dubravka Rukavina proglasila ga je krivim zbog počinjenja u stjecaju kaznenog djela protiv sigurnosti prometa – izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu i kaznenog djela protiv života i tijela – nepružanjem pomoći.

Dvije godine mu je dosuđeno za izazivanje nesreće s teškom ozlijedom, a šest mjeseci za nepružanje pomoći čovjeku kojeg je teško ozlijedio.

27. travanj 2024 09:17