StoryEditorOCM
RegionalJEDINA POSEBNA ODGOJNO-OBRAZOVNA USTANOVA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI:

OŠ Voštarnica ove godine ima čak 40 učenika s poremećajima iz autističnog spektra, a ukupan broj djece popeo se na 103!

Piše L.B.
11. rujna 2018. - 22:40
_20180630_152948

- Nadamo se prelasku od sljedeće školske godine u novu školsku zgradu na predjelu Mocire gdje ćemo imati sjajne prostorne uvjete s 2300 metara četvornih unutarnjeg prostora što je četiri puta više nego sad, te vanjska igrališta i zelene površine što će nam omogućiti napredak u svakom pogledu – kaže Irena Dukić, ravnateljica zadarske OŠ Voštarnica, koju ove školske godine pohađa 103 učenika, što je dvanaest više nego lani.

Osnovna škola Voštarnica u Zadru je jedina posebna odgojno-obrazovna ustanova u Zadarskoj županiji u kojoj se provodi osnovno školovanje učenika s većim teškoćama u razvoju.

Od ukupnog broja, 63 učenika je s intelektualnim teškoćama, a čak 40 s poremećajima iz autističnog spektra.

- Formirali smo 26 razrednih odjela i odgojno-obrazovnih skupina, od čega 12 za učenike s poremećajem iz autističnog spektra, 12 za učenike s intelektualnim teškoćama, te jedan mješoviti razredni odjel prvog, drugog i šestog razreda. Imamo i jednu odgojno-obrazovnu skupinu produženog stručnog postupka – kazala je ravnateljica Dukić.

Od ove školske godine za svakog će učenika biti izrađen individualni odgojno-obrazovni program.

OŠ Voštarnica je od donacija prošle godine prikupila gotovo 158 tisuća kuna, a novac koji se skupljao kroz razne aktivnosti imao je točno određenu namjenu, a to je uvođenje suvremenih metoda u radu s učenicima. Radi se o najsuvremenijim metodama za rad sa djecom u ovakvoj vrsti škole, a to su metode TEACCH, SI (metoda senzorne integracije), Asistivne tehnologije te metode za poučavanje učenika s PAS.

- Što se tiče TEACCH metoda, četiri učitelja edukatora-rehabilitatora su, uz mene kao ravnateljicu, završili edukaciju koju su 16. i 17. lipnja u Zagrebu održale certificirane predavačice iz Sjeverne Karoline u SAD-u. Edukaciju za senzorne pedagoge trenutno pohađa 17 učitelja edukatora-rehabilitatora iz škole – navela je ravnateljica, koja sudjeluje i u ovoj edukaciji.

U tijeku je edukacija za Senzorne pedagoge za 17 učitelja edukatora- rehabilitatora iz Škole  koji će provoditi metodu senzorne integracije, a koju pohađa i ravnateljica.

Sedam učitelja edukatora-rehabilitatora i ravnateljica Dukić su pohađali Ljetnu akademiju o asistivnim tehnologijama  koja je održana u Zadru krajem lipnja, a metode poučavanja učenika s PAS edukacijom su u tijeku, sa predavačicama prof.dr.sc. Frey Škrinjar i doc.dr.sc. Jasmina Stošić.

- Sve učionice u školi trenutno uređujemo kao TEACCH za rad prema toj metodi za što imamo osigurana sredstva za opremu i namještaj i didaktičkih sredstava od Grada Zadra i MZO u vrijednosti od 100 tisuća kuna – navela je ravnateljica Dukić.

27. travanj 2024 10:52