StoryEditorOCM
RegionalPETICA

Općini Sv. Filip i Jakov najveća ocjena za razinu transparentnosti proračuna od Instituta za javne financije

Piše Zadarski.hr
1. srpnja 2022. - 14:17

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina, a po rezultatima najnovijeg istraživanja provedenog u studenom-prosincu 2021. i veljači-travnju 2022. Općina Sv. Filip i Jakov dobila je ocjenu pet, što je i najveća bodovna ocjena ove analize.

Naime, prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, prosjek gradova je 4,7, a općina 4,4.

“Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica“, kažu iz Instituta za javne financije.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjerila brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica a to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.,prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022., i proračunski vodič za građane za 2022.

“Cilj je bio utvrditi količinu ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica te je Općina Sv. Filip i Jakov više nego ispunila sve uvjete za najvišu ocjenu. Ovo je i potvrda da smo se kao Općina strogo pridržavali Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Važno je i naglasiti da je prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica u razdoblju od 2015.-2022. porasla s 1,8 na 4,5. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo samo 1% općina, a 2022. čak 79%.

 

 

04. svibanj 2024 04:27