StoryEditorOCM
RegionalOBJAVLJEN NATJEČAJ

Općina Posedarje nudi na prodaju 27 građevinskih parcela mladim obiteljima na području Slivnice

Piše Mišel Kalajžić
1. listopada 2021. - 21:28

Načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac, na temelju Odluke Općinskog vijeća objavio je Javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta mladim obiteljima radi izgradnje vlastite nekretnine.

Ponuđeno je 27 parcela površine od 630 do 1180 kvadratnih metara, ukupne površine 19 tisuća kvadratnih metara, upisanih u zk. uložak 579 kao nekretnine koje su u naravi neuređena građevinska zemljišta. Početna cijena za nekretnine iznosi 180 kuna za kvadratnih metar, dok jamčevina za sudjelovanje u natječaju iznosi 10 posto od utvrđene cijene i uplaćuje se na račun Općine Posedarje.

Kako se pojašnjava u natječaju, mladom obitelji smatra se bračni par od kojih nijedno od bračnih drugova, u trenutku raspisivanja natječaja, nije navršilo 40 godina, pod uvjetom da nijedno od bračnih drugova nemaju riješeno stambeno pitanje, niti posjeduju nekretninu u svom vlasništvu, te jedan od bračnih drugova u trenutku raspisivanja natječaja ima ili je imao prebivalište na području k.o. Slivnica neprekidno u trajanju od barem pet godina.

Ponude na natječaj mogu dostaviti samo članovi mlade obitelji. Ponuditelj ne smije imati dug prema Općini Posedarje, a što će se utvrditi uvidom u službene evidencije Općine Posedarje. Ponuditelj je dužan u roku od tri godine ishoditi akt za gradnju te u roku od pet godina izgraditi nekretninu da razine roh-bau. Ugovori o kupoprodaji sklopit će se s klauzulom o raskidnom uvjetu koji nastupa za slučaj da ponuditelj u roku od tri godine ne ishodi akt za gradnju, odnosno u roku od pet godina ne izgradi nekretninu da razine roh-bau. Činjenica da li je stambena zgrada izgrađena do razine roh bau utvrđuje se u roku od 30 dana od isteka roka očevidom, u nazočnosti predstavnika Općine, podnositelja i ovlaštenog sudskog vještaka odgovarajuće struke. O očevidu se sastavlja zapisnik, a trošak vještačenja snosi podnositelj. Raskidom ugovora, ponuditelj je dužan Općini, u roku 30 dana od primitka Izjave o raskidu ugovora vratiti zemljište koje je predmet kupoprodaje, bez prava na povrat kupoprodajne cijene. Nekretninu ponuditelj ne može otuđiti u roku od 15 godina od dana sklapanja Ugovora o kupoprodaji. Zabrana otuđenja upisat će se u zemljišne knjige, navodi se u natječaju.

image
Skica Slivnica
Općina Posedarje

Ponuditelj može podnijeti ponudu na natječaj za više ponuđenih građevinskih zemljišta, ali kupiti može samo jedno od njih.
Najpovoljnijim ponuditeljem smatra se onaj tko, pod uvjetom da ispunjava ostale propisane uvjete, ponudi najveći iznos kupoprodajne cijene za predmetno građevinsko zemljište. Izabrani ponuditelj dužan je u roku od 8 dana od dostave Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja platiti cjelokupan iznos koji je ponudio za premetnu nekretninu. Sa izabranim ponuditeljem zaključit će se kupoprodajni ugovor u roku od 15 dana od dana plaćanja preostalog iznosa koji je ponudio za premetnu nekretninu. Ponuditelj stupa u posjed nekretnine odmah po sklapanju ugovora. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donijet će Općinsko vijeće. Općinsko vijeće ima pravo bez obrazloženja poništiti natječaj odnosno ne prihvatiti niti jednu ponudu i zbog tih razloga ne odgovara za eventualnu štetu, uz povrat jamčevine svim ponuditeljima - stoji u uvjetima natječaja.

- Zamislili smo da te parcele prodamo obiteljima do 40 godina života koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Cijena je 180 kuna po kvadratu, s tim da dobivaju kompletnu infrastrukturu, voda kanalizacija, struja, telefon, prometnice, nogostup, javna rasvjeta. Cilj je zadržati malde obitelji na tom području, jer dosta njih nema riješeno stambeno pitanje. Radi se o lokaciji prema Ražancu, nasuprot Doma za stare i nemoćne. Tamo će se formirati cijelo jedno urbanizirano naselje, sa svim preduvjetima za kvalitetan život u obiteljskim kućama - kaže nam općinski načelnik Ivica Klanac.

Ukoliko se u prvom krugu ne prodaju sve parcele, uvjeti natječaja malo će se ublažiti na način da će na natječaj moći konkurirati i nešto starije obitelji iz drugih općinskih mjesta, a u trećem krugu natječaj bi se za neprodane parcele proširio i za obitelji izvan Općine Posedarje.

- Nadam se da će barem 15-tak obitelji iz Slivnice za početak kupiti svoje parcele. Pogodnost je što će im i komunalni doprinos biti umanjen 90 posto, što je također još jedna olakšica za onoga tko je deset godina živio u Slivnici na području Općine Posedarje - ističe Klanac.

Općina ima još jedan sličan projekt na području Čelinke u Posedarju. Tamo još rješavaju neke imovinsko pravne odnose, a predviđeno je da će biti ukupno 67 parcela od kojih će većina biti ponuđena mladim obiteljima, ali po nešto blažim uvjetima nego u k.o. Slivnici, za što postoji dosta zainteresiranih već sada.

02. svibanj 2024 22:54