StoryEditorOCM

Opasnost s dna Jadrana: Roneći kod Paga pronašao dvije protubrodske mine!

Piše HRT/Zadarski.hr
31. srpnja 2020. - 14:50

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić zaronio je na otoku Pagu, nakon što ga je upozorio njegov prijatelj Petar Smojver da je zamijetio čudan predmet u jednoj paškoj uvali. I tako je uopće ne očekujući, Verzić u samo jednom zaronu pronašao čak dvije njemačke brodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata!

- Istina je! Mogu potvrditi nalaz- rekao je za Morski.hr te dodao:

- Prije nekoliko dana od prijatelja Petar Smojver, koji je inače jedan od najpoznatijih Hrvatskih jedriličara, zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti - prepričao je Vrzić.

Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora s podvodnim skuterom prema uvali, na dubini od pet metara, pronašao je metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protiv brodsku minu model EMC.

- Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu, našao sam i drugu minu, odnosno isti metalni predmet koji svojim oblikom također podsjeća na njemačku protiv brodsku minu model UMB. Radilo se istom predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije - rekao je Vrzić te energično dodao:

- Nevjerojatno! Dvije mine u jednom uronu! Nastavio sam dalje s ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. „kolica“ odnosno postolje na kojem protiv brodska mina inače stoji na ratnom brodu mino polagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio photo i video materijal, uzeo GPS koordinate te se uputio van - pojasnio je Morski.hr ronilac Vrzić.

Do povrataka na plažu, gdje je ušao u more nekoliko kilometara dalje, razmišljao je kako je to moguće? 

- Pa kad odem u šumu brati gljive teže mi je pronaći tu gljivu nego ovdje u morskom prostranstvu podvodnu minu. Stravično! Svjestan sam ja da ih je ostalo iz II svjetskog rata, ali baš toliko - pita se Vrzić dodajući kako je o cijelom slučaju dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama koje se vezane uz to, od Policijske uprave Ličko senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


 

- Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se Njemačke snage za vrijeme II. svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protu desantne operacije polaganjem protiv brodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci, specijalci MUP-a, koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru, proživljavati pravu dramu deminirajući 70 godina stare mine i nastojeći svima nama ostalima osigurati miran san. Posebno s obzirom na količinu TNT-a koja ovdje iznosi od 70 do 700 kilograma, ne smiju nikako pogriješiti. E to su istinski heroji - zaključio je  Vrzić spremajući se za daljnje podvodne avanture.

25. travanj 2024 17:04