StoryEditorOCM
RegionalTRADICIJA U CRNOM

Održana još jedna proslava osnivanja bojne ‘Rafael Vitez Boban‘, datum je uvijek isti, 10. travnja, navikli ljudi

Piše PSD
10. travnja 2020. - 17:55

Pripadnici “IX bojne HOS-a Rafael Vitez Boban” obilježili su 29. obljetnicu utemeljenja ove bojne Hrvatske vojske.

- Pomolili smo se, zapalili svijeće i stavili cvijeće u spomen na sve naše poginule i umrle pripadnike, kao i sve hrvatske branitelje. Prvo na Braniteljskom križu na groblju Lovrinac, a zatim ispred spomenika “IX bojne HOS-a” u Ulici Ruđera Boškovića na Splitu 3 - kazuje nam dopredsjednik “Udruge IX bojne HOS-a”, bojnik Miće Ćuk, jedan od pet ratnih zapovjednika bojne koju su oformili redom dragovoljci Domovinskog rata, te sudjelovali na ratištima diljem Hrvatske, prvo kao pripadnici samostalne bojne, a zatim kao bojna u sklopu 114. brigade HV.

- Poslušali smo sve upute stožera i na obilježavanju su bili samo članovi predsjedništva udruge, na propisanoj distanci. Došli smo se pokloniti našim poginulim suborcima, koje ne smijemo zaboraviti. A pobijedit ćemo mi i ovog nevidljivog virusnog neprijatelja, pa sve Hrvatice i Hrvate pozivam da ostanu doma - poručio je i pukovnik Marko Skejo, također ratni zapovjednik HOS-ovaca, sada u miru predsjednik Udruge, poželjevši svima i sretan Uskrs u ovim teškim vremenima izolacije.

Ujedno su svijeću zapalili, te stavili cvijeće i ispred murala svog suborca Irca hrvatskog srca Thomasa Crowleya koji je poginuo 10. lipnja 1995. godine, a kojeg je posmrtno je 2012. godine predsjednik Republike odlikovao Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

26. travanj 2024 14:25