StoryEditorOCM
RegionalK(R)ASNI KUPAČI

Nisu ih omeli ni vjetar ni kiša, zabundanima su mahali iz mora! Bilo je i pjesme, fažola i kobasica, a deset najhrabrijih nam otkriva: ‘Mogla bih plivati svaki dan...‘

Piše Dada Batinić/SD
3. prosinca 2022. - 18:18

K(r)asni kupači su pokazali da u zdravom tijelu uistinu postoji zdrav duh upriličivši tradicionalno zimsko kupanje na Čakljama u Podgori. Iako je vani bilo 11C, a u moru 17, kupače nisu u naumu omeli ni vjetar ni kiša. Deset najhrabrijih; Valentino Gojak, Miroslav Radojković, Petar Letica, Igor Grgurinović, Rosanda Žarnić, Vlado Miličević, Angela Lucić, Ana Kunac, Nelda Živković i Rose Radonić tvrdili su kako je u moru toplije nego vanka, no zabundani prijatelji i posjetitelji se nisu dali nagovoriti, već su im mahali s plaže. 

Idejni začetnik ove trinaestogodišnje manifestacije je Petar Letica:

- Prvo kupanje održano je 10.10.2010. Nastavilo se 11.11.2011., zatim 12.12.2012., no u nedostatku broja 13, dogovorili smo se da se manifestacija ubuduće održava prve subote u prosincu. Kupamo se bez obzira na vremenske uvjete.  Koliko god da nas bude, mi smo zadovoljni. Želio bih također da se svi prisutni dobro zabave i da tradiciju nastave i mlađi naraštaji-rekao nam je Petar Letica.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- U more ulazim bez pripreme, nije mi hladno i mogla bih, što se toga tiče, plivati svaki dan. Na ovoj manifestaciji sudjelujem već 6 godina. Većina ljudi sa zazorom gleda na takve stvari, no mi uistinu uživamo - kaže Rosanda Žarnić. Najstarija Podgorka, devedesetogodišnja Ljubica Jakić također je došla podržati kupače.

- Podijelila sam ovaj događaj na Fejsbuku,a  da me ne bole noge, i ja bih zaplivala! -r ekla je gospođa Ljubica, naglasivši da nema 90 godina,već 90 godina i 6 mjeseci.

Za glazbeni štimung i atmosferu pobrinuli su se Tea i Mate, a raspjevana publika uživala je u odlično prilagođenom glazbenom repertoaru i ukusnim delicijama od kojih je bilo za svakoga ponešto. Moto klub "Sv. Jure" pripremio je fažol za sve posjetitelje:

- U kazanu je 15 kg fažola, 5 kg kobasica i 4 kg suve pancete. Nas desetak je sudjelovalo u pripremi i kuhanju, a ovo je manifestacija kojoj se uvijek rado odazivamo-rekao nam je član moto-kluba i jedan od kuhara Amir Jašaragić. Iako je sve bilo besplatno, kupnjom fažola, božićnih ukrasa, domaćih kolača i sokova, moglo se dobrovoljnim iznosom donirati Udrugu Sunce.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Sami smo izradili burele i božićne ukrase. Osim toga, naše članice su napravile rafijole i domaće kolače i uistinu ima za svakog ponešto-rekla nam je Ružica Čaljkušić.

Vedrana Vela Puharić je podsjetila sve prisutne i na dublji značaj ove manifestacije:

- Podgorske žene su svojedobno živjele u planinskim stajama jer su na Biokovu čuvale ovce. Oko blagdana sv. Ivana Kupavca, spuštale su se s planine na more i dovodile ovce na pranje. Pritom su i same ulazile u more obučene u "vuštane" te je ova manifestacija ujedno i sjećanje na sve naše podgorske pastirice!

image
Ivo Ravlić/Cropix

Bilo da ste u Podgoru došli kao kupač ili kao posjetitelj, nema sumnje da ste se dobro zabavili. Na Čakljama je, osim zdravog duha, ove subote bilo i mnogo zdravog smijeha, kako u moru tako i na kopnu!

26. travanj 2024 17:21