StoryEditorOCM
RegionalOČAJNA MASLINARSKA 2019.: SUŠA PA SVIBANJSKE KIŠE, POSOLICA, MUHA, MOLJAC...

Nema zla koje se ove godine nije dogodilo u maslinicima u Zadarskoj županiji

16. listopada 2019. - 21:43
moljac

- Nema zla koje se nije ove godine dogodilo maslinarima u ovom našem zadarskom kraju. Od suše, posolice pa neubičajenog kišnog svibnja koji je tjecao na kasno cvjetanje i oplodnju do napada maslinove muhe, moljca, a na nekim mjestima čak i svrdlaša. Moje najoptimističnije predviđanje je da ćemo u našoj uljari preraditi oko 20 posto maslina u odnosu na prošlu, relativno dobru maslinarsku godinu, ali mi se čini da ćemo prije biti na nekih 10 posto. Sigurno nećemo pokriti troškove uljare, a kamoli nešto zaraditi. Čini mi se da će 2019. biti gora maslinarska godina nego 2014. kada je maslinike poharao svrdlaš.
Tim riječima nam je opisao ovu maslinarsku godinu te berbu i preradu maslina Pero Anić, vlasnik Uljare "Zadar" u Novom naselju Bokanjac. On je u stalnom kontaktu s maslinarima, ima informacije s terena i sasvim je sigurno da je njegova procjena vrlo blizu istini.
Anić je dodao kako mnoštvo zdravih plodova na stablima u nekim zadarskim kvartovima daju lažnu sliku – situacija je uglavnom loša u Ravnim kotarima, a nije puno bolja ni u priobalnom dijelu zadarskog kraja ni na otocima.
S Anićem se slaže i Saša Predovan, vlasnik Uljare "Predovan" u Vrsima. Cijeli je ninsko-vrški kraj i lani i ove godine imao loš urod, ali dok su lani mlin u Vrsima punili ravnokotarski maslinari ove godine je i u tim maslinicima stanje loše – uroda ili nije bilo ili su plodovi otpadali tijekom rujna i početkom listopada. Zato su, usprkos starim navikama i tradiciji da se s berbom ne kreće prije mjeseca studenog, mnogi krenuli u berbu ovih dana ne bi li spasili što se spasiti da.
S vlasnicima uljara se slaže i agronom Ivan Šimićević, viši stručni savjetnik za zaštitu bilja u zadarskoj Podružnici Savjetodavne službe koja kaže da je 2019. po svemu problematična godina.
- Ono što je specifično za ovu godinu jeste to da je maslinike u svakom dijelu naše županije pogodila neka druga nepogoda – kaže ing.Šimičević.
- U nekim se dijelovima još osjećaju štete od kasnog hladnog vala u 2018.g. Zatim smo imali hladni i kišni svibanj koji je za 20-ak dana odgodio cvatnju maslina, da bi iza toga došle vrućine koje su osušile tek otvoreni cvijet. Ove godine i nismo imali značajni napad maslinine muhe u većem dijelu županije, ali pojačani napadi zabilježeni u Petrčanima i Dragama. Zato smo, pogotovo na otocima, imali snažan napad druge generacije maslinova moljca koji direktno utječe na opadanje plodova. Ne smijemo zaboraviti ni dugotrajnu sušu u nekim područjima, opet ne u svim, a maslinike u zapadnim djelovima županije u fazi pupanja i cvatnje poharala je posolica tako da u Ljupču, Krnezi, Vrsima i drugim mjestima maslinari nisu ni imali plodova i nemaju što brati. S obzirom na globalne klimatske promjene nije neobično da se dogodila ovako čudljiva i loša godina, i to ne samo u maslinicima, a mi smo pred svim tim neprilikama gotovo nemoćni – završio je ing. Šimićević.
Mada smo od nekih drugih agronoma čuli konstataciju da je na neuobičajeno rano opadanje plodova, još u fazi dok maslina nije zrela i dok se u njoj producira ulje, utjecao snažan napad treće generacije maslinine muhe, čini se da se ove godine u čitavu lošu maslinarsku priču upleo i podmukli kukac – maslinin moljac, kako tvrdi i ing.Šimićević.
Maslinin moljac uz maslininu muhu najvažniji je štetnik masline koji ima tri generacije koje su povezane uz određene fenofaze masline. Druga generacija, generacija ploda, razvija se unutar ploda masline.
Po definiciji, ekonomski najznačajnije štete u vidu otpadanja plodova događaju se tijekom razvoja druge generacije maslininog moljca. Zbog napada ovog štetnika prvo otpadanje plodova odvija se tijekom lipnja i srpnja kada se gusjenica ubušuje u mlade plodove, a drugo otpadanje koje je maslinarima i najuočljivije, krajem kolovoza do sredine rujna. Za razliku od napada maslininom muhom kod koje je meso ploda oštećeno i vidljivo, kod napada maslininog moljca meso ploda ostaje očuvano ili je smežurano, ali je sadržaj sjemenke pojeden te dolazi do odvajanja ploda od peteljke. Posljedica napada ove generacije moljca uzrokuje gubitak prinosa u iznosu od preko 60 posto.
Ma koliko dobar dio maslinara ne želi "trovati" ulje pravovremenom zaštitom insekticidima i protiv ovog nametnika čini se da će nešto bolju berbu ove godine imati samo oni koji su uprtili pumpe na leđa i na vrijeme poškropili masline – iza svake kiše. Uz uvjet, naravno, da im se u maslinicima nije dogodilo neko drugo zlo kakvih je ove godine bilo napretek.

26. travanj 2024 11:45