StoryEditorOCM
RegionalŽIVOT JE KARNEVAL, MAŠKARE SU NA VIRU

Nastupaju Jasmin Stavros, Gustafi, Diktatori, Koktelsi, Maja Šuput, stižu međunarodne povorke i pali se karneval!

Piše K.Škrbić
3. siječnja 2018. - 11:57
IMG_0001.JPG

Ljubomorno je čuvana kao tajna obavijena misterijom prohujalih vjekova i autentično otočno karnevalsko slavlje, a onda ju je „Vir turizam“ kao značajnu kulturnu, gastronomsku i tradicijsku manifestaciju uvrstio u kalendar cjelogodišnjeg turističkog i destinacijskog projekta „Vir 365“, te odlučio podijeliti sa svima.

Protekle tri godine na „Virskim maškarama“ vidjeli smo velike međunarodne karnevalske povorke, jedan od tri najmasovnija dječja karnevalića u Hrvatskoj, velike estradne zvijezde na subotnjim koncertima, zimsku verziju „City Gamesa“, najšašaviji karnevalski „Fashion Night“ i u velikom finalu tradicijski spektakl obilaska naselja i paljenja Karnevala kojega slobodno možemo uvrstiti u hrvatskih „100 stvari koje treba doživjeti prije odlaska u vječna lovišta“. Jer, kako slogan kaže: Život je karneval, maškare su na Viru!

Ni ove godine program neće zaostajati za ranijim izdanjima autentičnog virskog zimskog spektakla: program počinje već u subotu 13. siječnja kada će na Ljetnoj pozornici prašiti stari virski znanac Jasmin Stavros. Prošle godine zatvorio je „Virske maškare“, sada ih otvara koncertom koji neće trajati manje od dva i pol sata. Bit će tu i primopredaja ključeva općinske vlasti, čitanje svečane povelje i puno, puno maškari. Sljedeće subote, 20. siječnja, dolaze splitski „Diktatori“. Nisu imali sreće za adventsku manifestaciju kada ih je u nastupu omela kiša, ali njihov novi pokušaj sada je riješena stvar. Splićani su nabrijani i željni dobre svirke, a maškare kao maškare – njima ne treba puno. Posljednji vikend u siječnju sviraju legendarni „Gustafi“, datum odmah zaokružite – 27. siječnja.

Prvi dan veljače na Viru je „Dječji karnevalić“ koji je prošle godine okupio toliko sudionika da je riva skoro potonula! Nakon smotre na rivi i obilaska naselja, događaj se seli kao dječji tulum na Ljetnu pozornicu, a tamo je prošle godine bio krš i lom. Kad pomislite da je gotovo i da uzimate predah – nije. Dva dana kasnije, 3. siječnja, dolaze veliki dečki i cure na „Međunarodnu virsku karnevalsku povorku“ na kojoj smo vidjeli i jedne od najboljih i najpoznatijih euro karnevalskih skupina – slovenske „Cigane“. Za Mađarice nismo sigurni, ali za utjehu će biti Slovakinje i Čehinje, ili Slovaci i Česi, potom i brojne domaće družine iz Rijeke, Splita, Trogira, Šibenika, Zadra i drugih Viru gravitacijskih i okolnih mjesta. Svirat će nenadmašni opatijski „Koktelsi“, najprodavaniji bend s područja čakavštine poznat po energičnim scenskim nastupima i kostimografiji, a u vrijeme maškara bilo ih je teže dobiti nego Eurojackpot!        

Ajmo dalje. Grupa „Vista“ nastupa 10. veljače, a to je datum zimskih „City Gamesa“ koji su prošle godine Ljetnu pozornicu napunili kao šipak. Sutradan 11. veljače svira grupa „Joy“, a nedjelja je i dan kada Virani po virskoj tradiciji dugoj najmanje tri stoljeća – predaja i sjećanja najstarijih stanovnika govore kako maškare na Viru postoje još od 19. stoljeća! – po naseljima obilaze jedni druge uz pjesmu i pokoji dišpet. Sve se ponavlja u utorak 13. veljače uz spektakl paljenja Karnevala i uz koncert Maje Šuput.
Dakle, pet tjedana maškaranog ludila kakvog nema nigdje i s tradicijskim virskim karnevalskim gulašom za koji se živi cijelu godinu. Manifestaciju organiziraju destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ i Udruga „Vizera“ uz sponzorstvo Općine Vir. Svi koncerti, druženja, zabava i cjelokupan program „Virskih maškara 2017.“ odvijat će se na Ljetnoj pozornici uz restoran „Kotarina“.

28. travanj 2024 06:39