StoryEditorOCM
RegionalSTRAŠNA NEDJELA

Nasilnici iz svingerskog kluba u pritvoru: premlatili su 61-godišnjeg Talijana kojem su morali ugraditi pločicu u glavu

Piše Dušan Miljuš/JL
8. rujna 2023. - 15:52

Đurđica M. (41) i Krešimir Č. (56) od četvrtka navečer su kod pritvorskog nadzornika pulske policije, ali ne zbog događaja od 2. rujna ove godine kad su brutalno premlatili i opljačkali Brunu Plišu, sina odvjetnika Miroslava Pliše, već zbog toga što su 20. srpnja oko 3 sata, također ispred Anaconda swinger kluba na rovinjskoj cesti za Valaltu-LIm 12, pretukli 61-godišnjeg Talijana Maurizija P. koji je također bio gost navedenog kluba, piše Jutarnji list.

Kao što je to danas priopćila PU istarska, ne navodeći identitet osumnjičenih, nad njima je dovršeno kriminalističko istraživanje zbog nanošenja teške tjelesne ozljede. Sve je počelo kad je talijanski gost pretučen nakon što se požalio na ponašanje jednog djelatnika noćnog kluba. Liječničku pomoć zatražio je u Rovinju, a taj je događaj okvalificiran kao remećenje javnog reda i mira.

No Maurizio je po povratku u Italiju ponovno zatražio liječničku pomoć gdje je ustanovljeno da je teško ozlijeđen, a posljedica batina koje je "popio" pred klubom bila je da su mu u glavu morali ugraditi metalnu pločicu. Angažirao je odvjetnika u Hrvatskoj te je u rujnu PU istarska zaprimila njegovu prijavu s liječničkom dokumentacijom iz koje je bilo vidljivo da je teško ozlijeđen te počela istraživati cijeli slučaj. U četvrtak ga je i dovršila te zbog nanošenja teške tjelesne ozljede privela Krešimira Č. i Đurđicu M.

Ponovno će ih odvesti pred županijskog državnog odvjetnika koji će sada vjerojatno zatražiti istražni zatvor, a pogotovo što to nije učinio županijski državni odvjetnik Vlado Šćur nakon premlaćivanja Brune Pliše. Naime, nakon što je zbog određivanja mjera opreza Brunin otac, odvjetnik Miroslav Plišo, napisao otvoreno pismo glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek, ona je u četvrtak provela preliminarni nadzor i naložila preispitivanje zakonitosti i pravilnosti odluke te žurnu procjenu pravnoodlučnog činjeničnog stanja navedenog "slučaja Plišo". Pritom su se koristili podaci iz Informacijskog sustava CTS te se pozvalo na Poslovnik o radu državnog odvjetništva prema kojem je DORH ovlašten i dužan nadzirati rad nižih državnih odvjetništava. Županijskom državnom odvjetništvu u Puli uputili smo upit kakva će biti odluka povodom zahtjeva Zlate Hrvoj-Šipek, ali odgovor još nismo dobili i objavit ćemo ga kad ga dobijemo.

Inače, ono što se dogodilo sinu odvjetnika Pliše i talijanskom državljaninu je "modus operandi" osoblja navedenog kluba. Iz rješenja o provođenju istrage povodom premlaćivanja Brune Pliše proizlazi da je motiv za "cipelarenje" bio da se domognu njegova skupocjenog Rolexa modela "Date Just" vrijednog 15.000 eura te dva zlatna lančića vrijedna 2500 i 1000 eura za što se tereti svih osmero okrivljenih.

Brunu Plišu je prema zaključcima policijske istrage osoblje najprije izbacilo iz Anaconde, a zatim su ga izbacivač kluba i suprug Đurđice M.. Leo M. (44), konobar Kristijan Č. (45) te zaposlenici kluba Krešimir I., Dario V., Bojan L., Aleksandar P. i Mauro G. počeli nemilosrdno mlatiti. Najprije šaka u zatiljak pa cipelarenje koje je završilo prijelomom dvaju rebara, kontuzijama jetre, slomljenim zubima. Kako tvrde policija i tužiteljstvo, navedenih osmero okrivljenika zatim je pretučenom Pliši s ruke uzelo Rolex vrijedan 15.000 eura i dva zlatna lančića vrijedna 3500 eura.

Kad je mlaćenje vidjela vozačica taksija K. K., koja se zatekla u blizini, počela je vikati da će ga ubiti i da ga puste na miru. Leo M. i Kristijan Č. došli su do nje i nokautirali je šakom, a kada je pala na tlo, i nju iscipelarili, od čega je zadobila površinske ozljede glave, istegnuće vrata te kontuzije ramena i ruke. Okrivljenicima se stavlja na teret da su trima gostima, Plišinim prijateljima, koji su mu pokušali pomoći te pozvati hitnu pomoć, zaprijetili da će ih sve pobiti. I, šlag na kraju, Leu M. na teret se stavlja da je iduće večeri, kada ga je policija došla uhititi na njegovome radnom mjestu ispred Anakonde, nakon što mu je policajac povikao "Stoj, policija", iz hlača izvukao pištolj pa su ga policajci bacili na tlo i svladali. Kada je policija obavljala pretragu u pretrazi Anakonda Swinger kluba. našli su dvije SD kartice iz kamera videonadzora na ulazu. Svi okrivljenici porekli su da su sudjelovali u premlaćivanju Brune Pliše. Leo M. potezanje pištolja na policiju objasnio je time da živi u strahu zbog prijašnjih prijetnji nekih osoba koje žele dilati drogu u klubu, da su mu zapalili auto i da je zato imao ilegalni pištolj, jer nije mogao dobiti dozvolu za legalni koji je tražio. Njegova supruga Đurđica rekla je da je bolesna, teško pokretna i da ništa od onoga što joj se stavlja na teret nije istina i da je u policiji doživjela šok te da uopće ne poznaje Brunu Plišu i njegovo društvo. Krešimir I. rekao je da nije vidio nikakav Rolex. Zanimljiv je bio iskaz Aleksandra P., djelatnika kluba, koji je rekao da radi u podrumu na sakupljanju uporabljenih prezervativa te zamjeni plahti i ručnika te da ništa za što ga se tereti nije istina. Posljednji okrivljeni Mauro G. opisivao je pojedinačno uloge svakog od osoblja te za vlasnika Lea M. rekao da sjedi ispred kluba i odlučuje koga će pustiti.

Vozačica taksija koja je htjela pomoći žrtvi ispričala je da ju je 3. rujna oko 3 sata, dok je vozila na cesti između Rovinjskog sela i Rovinja, zaustavio automobil iz kojeg su izašla dvojica njoj nepoznatih muškaraca i obratili joj se riječima: "Spusti glavu, ne gledaj nas, bude li išla ikakva prijava ili svjedočenje kakvog događaja u kojem si sudjelovala, tek ćeš vidjeti što će ti se desiti, je li ti jasno". I iz toga je tužitelj zaključio da svih osam okrivljenih ne govori istinu o premlaćivanju Brune Pliše, ali je zaključio da su im mjere opreza dovoljne. Što je pak u suprotnosti s onim što je napisao na kraju rješenja: "Naročita upornost i brutalnost počinitelja u fizičkom napadu na Brunu Plišu, a nakon toga i na K. K., a prilikom uhićenja prvookrivljeni je kod sebe imao vatreno oružje. Sve to predstavlja osobite okolnosti koje ukazuju da postoji opravdana bojazan da bi svi okrivljenici boravkom na slobodi mogli ponoviti teže kazneno djelo i da su ispunjene zakonske pretpostavke za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali koja se može otkloniti mjerama opreza." Neprilaženjem žrtvama na 50 metara i redovnim javljanjem u policiju!

07. svibanj 2024 18:09