StoryEditorOCM
RegionalGASTRO FESTIVAL

Na benkovačkom sajmu guštalo se u jednom od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara

Piše Zadarski.hr
21. kolovoza 2023. - 13:16

Na šetnici u Benkovcu, u petak 18. kolovoza, održao tradicionalni gastro festival ‘Benkovački prisnac‘. Festival je to kojim se promovira autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara.

Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani i brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara. Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja…

Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, domaće tjestenine, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…

Bio je Benkovac bogat događanjima ove ljetne večeri, pa se tako zabava i ugodno druženje sa glavne gradske šetnice prebacila na malonogometno igralište na Baricama gde se nakon odigrane finalne utakmice malonogometnog turnira održao koncert “Zabranjenog pušenja” u kojem je mnogobrojna publika uživala do ranih jutarnjih sati…

 

Evo i recepta za prisnac...

Benkovački prisnac

Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju

Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir

Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanjca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.

 

27. travanj 2024 05:43