StoryEditorOCM
RegionalZADARSKI NADBISKUP

Mons. Puljić na uskrsnoj misi: Ukloniti malodušje i pesimizam! Osnaženi vjerom i mi smo kadri svim nevoljama usprkos stajati čvrsto u Gospodinu

Piše Hina
12. travnja 2020. - 16:42
Zadar, 120420 Uskrsno misno slavlje u katedrali sv. Stosije predvodio je zadarski nadbiskup msgr. Zelimir Puljic bez prisustva vjernika zbog pandemije koronavirusa.Luka Gerlanc/Cropix

Zadarski nadbiskup predsjednik HBK mons. Želimir Puljić služio je uskrsnu misu u katedrali sv. Stošije, a putem elektroničkih medija poručio je da se u ovo teško i izazovno vrijeme treba boriti s osjećajima straha, ali i ukloniti sve što rađa malodušjem i pesimizmom.

To nije nimalo lako u ozračju neizvjesnosti, rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Puljić.

"Sinoć smo u našoj katedrali slavili liturgiju bdijenja uz popratnu subotnju šutnju koja već više tjedana vlada našim gradom, domovinom i čitavim svijetom zbog opasne zaraze koronavirusom. Nedostajali su milozvučni glasovi našega zbora, kao i nazočnost vjernika koji su ove godine u svojim domovima pratili obrede preko različitih medija. No, prostorom naše prazne katedrale sinoć je odjeknuo himan uskrsnoj svijeći koji je pjevao župnik don Josip. Taj veličanstveni himan, koji je spjevan u 4. stoljeću, negdje na sjeveru Italije, započinje riječju „exultet“, „nek usklikne sad nebesko mnoštvo anđela“, dodao je nadbiskup Puljić.

"Dok spominjem nastanak himna u sjevernoj Italiji, ne mogu ne misliti na tisuće nastradalih od opasnoga virusa upravo u tom dijelu Italije i suosjećati s obiteljima, pojedincima, s biskupijama koje su uz brojne žrtve vjernika imale i ogroman broj žrtava svećenika. Suosjećamo i pratimo ih ljudskom, molitvenom i kršćanskom solidarnošću", kazao je u propovijedi nadbiskup Želimir Puljić.

Čestitao je Uskrs svim svećenicima, redovnicama i redovnicima, obiteljima, svima koji su prošlih tjedana vodili i vode brigu za zdravlje i sigurnost ljudi.

"Posebice liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, javni djelatnici, državni dužnosnici, policija i vojska, vatrogasci i trgovci, volonteri i djelatnici medija. Sve, koji su se izložili u obrani od opasnog virusa i razornog potresa, preporučujemo Gospi od zdravlja neka nas izbavi od sadašnjih nevolja i zala. Svoje uskrsne dobre želje upućujem posebice brojnim ucviljenim obiteljima, starcima i bolesnicima, posebice onima koji su nedavno oboljeli od opakog virusa, pa su svojom patnjom najbliži Kristu patniku. Neka svoju muku i probleme prikazuju za dobro našega naroda te bolju i skladniju budućnost naše domovine. Svi ćemo im za to biti neizmjerno zahvalni", rekao je.

Blagoslovljene uskrsne blagdane zadarski nadbiskup i predsjednik HBK uputio je i učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, vjeroučiteljima i katehetama, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

"Uskrsnuli Krist gospodar je života i smrti. On nam upućuje utješne riječi: 'Ne bojte se. Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, živjet će ako i umre'. Osnaženi tom vjerom i mi smo kadri svim nevoljama usprkos stajati čvrsto u Gospodinu“, zaključio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

26. travanj 2024 20:04