StoryEditorOCM
RegionalNEVJEROJATNA PRIČA O ČOVJEKU KOJI JE OSTAO BEZ STANA, BRODA, DVIJE GARAŽE I UŠTEĐEVINE

'Moj bolesni otac sav je imetak poklonio prevarantima'

Piše SD
15. svibnja 2018. - 15:14
nimac_kalcina5-180418

– Bračni par s Brača me želi ostaviti bez ikakve imovine u Splitu koja pripada mom 87-godišnjem ocu Anti Nimcu Kalcini.
Moj otac je, nažalost, imao dvije teške operacije, dva izljeva krvi na mozak, boluje od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te je zbog toga od ožujka 2016. izgubio poslovnu sposobnost. Živi u staračkom domu u švicarskom Luganu i ima zakonskog skrbnika, gospođu Serenellu Maestrini. Iako bez nje i upravitelja doma nitko ne može razgovarati s njegovim stanovnicima, a kamoli potpisivati ikakve pravne akte, ti prevaranti s Brača, koji su u životu tri puta mijenjali ime i prezime, od mog senilnog oca dobili su punomoć kojom im poklanja dvije garaže u Anićevoj zgradi u Splitu, stan u Radunici s vrtom na adresi Trumbučac 26, brod od 14 metara s vezom i 21 tisuću dolara s računa u PBZ-u u Splitu – govori nam Antin sin Romano Nimac Kalcina, koji inače živi u švedskom Malmöeu, ali je zbog ovih problema već dva mjeseca u Splitu.

Kaže nam da je brački bračni par odmah krenuo u akciju te su dvije garaže davno prodali, tako da on i njegov odvjetnik Leopold Aljinović više ne mogu staviti zabilježbu spora jer je garaža već u vlasništvu četvrte osobe u prodajnom nizu, dok su u stan na Radunici "opunomoćenici" već ušli.

Olako ovjereni dokumenti

– Najprije su otišli na Zemljišnik u Split i na osnovi punomoći mog oca upisali se na taj stan. Kako bi me istjerali iz stana najprije mi isključuju struju, a onda dok sam ja bio u stanu na vrata stavljaju natpis "Minirano", a zatim i poruku da oni prodaju stan, s kontakt brojem svog mobitela.
Potom mašući s punomoći dovode zaštitare i pokušavaju nasilno ući u stan, što uspijevam spriječiti jer sam u međuvremenu s ocem otišao u naše veleposlanstvo u Bern gdje je otac poništio svih sedamnaest punomoći koje je dao tim prevarantima. No, i oni su par mjeseci prije mene mog oca doveli u Bern koji je 300 kilometara udaljen od Lugana, gdje im je on na istom mjestu potpisao te punomoći.
Kada sam osoblje veleposlanstva pitao kako mogu tako olako ovjeriti dokumente bez prisustva i suglasnosti zakonite skrbnice mog oca, kojeg su prevaranti izveli iz doma i vozili po Švicarskoj, a da ne provjere u komuni Lugano Paradiso u kojem je stanju moj otac, lakonski su mi odgovorili da ja spornu situaciju moram riješiti s ocem, a ne s ovim veleposlanstvom. I da ne postoji niti jedan razlog da oni ne bi ovjerili potpis na punomoći ili izjavi mog oca ako on podnese takav zahtjev. Kada sam doznao da su ovjerili prve punomoći 13. studenoga prošle godine, onda sam veleposlanstvo u Bernu obavijestio o poslovnoj nespobnosti svog oca, ali oni su unatoč tome u ožujku ove godine ovjerili glavni darovni ugovor kojim im daruje stan, brod i vez.
Učinili su to iako sam ih nakon prvog puta zamolio da ovo dvoje prevaranata prijave policiji ako još koji put dođu s mojim ocem - govori nam kronologiju događaja naš sugovornik.
U međuvremenu su ga sa zaštitarima uspjeli izbaciti iz stana na kojeg su dobili punomoć, a onda ju je njegov otac Ante Nimac Kalcina poništio.
– Ne mogu ja dan i noć čučati u tom stanu pa kada sam izišao u njega su provalili zaštitari koje su oni angažirali i sada je taj bračni par fizički u tom stanu. Otišao sam kod majke i očuha u Varaždinsku ulicu i tamo sada živim, a oni već prodaju očev stan za 170 tisuća eura. Htjeli su prodati i brod, ali je on na moje ime, a vez samo na očevo. No, uspjeli su sa PBZ-a dignuti 21.000 dolara s očeva računa.

Poništenje, ludom radovanje

Ne može Romano vjerovati što mu se događa i kaže da bi ovo stanje moglo dugo trajati jer on ima friško poništenje punomoći, a bračni par ima punomoć.
– Kad oni pokažu tu punomoć, tko od kupaca zna da je ona poništena? Ili od zaštitara, koji ulaze u stan misleći da je on uistinu njihov? Na stan smo stavili zabilježbu spora i oni ga neće moći prodati, ali ovi prevaranti su mi uništili život. Umjesto da radim u Švedskoj, gdje mi je i sin, ja se moram baviti nadmudrivanjem s prevarantima koji mi žele sve uzeti, a policija kaže da to nije njihova stvar nego stvar suda.
Šta su oni obećali mom ocu – putovanje na Kubu, vožnju kruzerima i kakav lagodan život – ja ne znam, samo znam da je na njega lako utjecati pošto nažalost nije svjestan svojih postupaka. I znam da mu nisu dali niti jedan euro. Čuli ste sami mog oca – on kaže da su to najveći prevaranti na svijetu i da im nikada nije dao nikakvu punomoć, ali punomoć im je, na žalost, dao. Muž od te prevarantice ima boravak u Švicarskoj, tamo se kao liječi i ima sve privlegije od švicarske države, a ona je stalno s njim, nema švicarsko državljanstvo ni boravak, ali ima volju uzeti tuđe. Čujem da su već izvarali neke ljude na Braču, u Primoštenu i Metkoviću prije mene, ali to tijela javnog progona u Hrvatskoj očito ne zanima - ogorčen je Nimac Kalcina.
Njegov odvjetnik Leopold Aljinović nam je rekao da je ova situacija apsurdna i sa životnog i s pravnog aspekta.

Ni telefonom, ni uživo

– Najviše me zabrinjava izjava da Ministarstvo vanjskih poslova kao javno tijelo s upravnim ovlastima – a samim tim i veleposlanstvo u Bernu – nije na adekvatan način onemogućilo ovakvu prijevaru i da nisu ni tražili obavijest o oduzimanju poslovne sposobnosti Ante Nimca Kalcine. Mi smo ovdje u Splitu podnijeli tužbu za poništenje darovnog ugovora, stavili zabilježbu spora u zemljišnim knjigama, podnijeli smo i kaznenu prijavu protiv ovog dvojca na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, kao i tužbu za ometanje posjeda. O svemu smo kontaktirali općinu u Luganu koja je sada sama preuzela skrb nad gospodinom Antom Nimcem Kalcinom umjesto Serenelle Maestrini – rekao nam je Aljinović.
Na mobitel smo dobili i gospođu koju proziva Romano Nimac Kalcina, ali nam je ona rekla da nema vremena za razgovor.
– Molim vas ponovite mi svoje prezime. Ja ne želim pričati ništa preko telefona – rekla nam je gospođa.
Na naš poziv da se nađemo i porazgovaramo o ovoj temi te čujemo i njezinu stranu priče, odgovorila je da će nam se javiti, što nije učinila do zaključenja ovog teksta.

28. travanj 2024 18:20