StoryEditorOCM
RegionalZADOVOLJAN NAPRETKOM

Ministar Butković na Pelješkom mostu najavio povećanje troškova: ‘Okolnosti su otežane zbog rasta cijena, ali projekt ne dovodimo u pitanje‘

Piše Stanislav Soldo
27. svibnja 2022. - 14:36

Razlika u cijeni planiranih i stvarnih troškova Pelješkog mosta i pristupnih cesta procjenjuje se na iznos od 100 do 150 milijuna kuna. Što se tiče samog mosta povećanje cijene je vezano uz povećanje cijene transporta čelične konstrukcije iz Kine dok su veće cijene na pristupnim cestama uvjetovane povećanjem cijena materijala zbog ekonomske krize i rata u Ukrajini.

Kako će se i na koji način podmiriti ovi neplanirani troškovi još uvijek nije poznato. Hoće li se iznaći sredstva u državnom proračunu ili pak u EU fondovima iz kojih je financiran projekt Pelješkog mosta sa pristupnim cestama resorni ministar mora prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji je u petak obišao Pelješki most nije odgovorio. Naglasio je da postoje različiti modaliteti koje će razmotriti Vlada RH. Ministar je bio zadovoljan što se radovi na mostu privode kraju.

- Danas smo ovdje na mostu bez zaštitnih kaciga. Most je prešao tehnički pregled pa formalno više nije gradilište - rekao je ministar Butković najavivši otvaranje Pelješkog mosta i dijela pristupnih cesta za kraj srpnja, kada će u Komarnu biti pozvani i dužnosnici EU-a. Na novinarsko pitanje hoće li se na službeno otvorenje pozvati i predsjednik RH, Zoran Milanović, Butković je rekao da će biti pozvani svi koji tu trebaju biti. Istaknuo je da ostaje dovršetak obilaznice Ston u dužini od osam kilometara te da bi radovi trebali biti završeni do kraja ove godine.

Izvođači rade zaista rade u otežanim okolnostima zbog je ovog poremećaja na tržištu i povećanja cijena, ali ovaj projekt neće biti doveden u pitanje, kazao je Butković.

image

Na fotografiji: Joško Cebalo, Oleg Butković, Josip Škorić, Goran Legac

Božo Radić/Cropix
image

Na fotografiji: Joško Cebalo, Oleg Butković, Josip Škorić, Goran Legac

Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
26. travanj 2024 14:42