StoryEditorOCM
RegionalSALVE UVREDA

‘Mater ti j**em četničku, nisi siguran...‘; Umirovljeni vojnik prijetio Banožiću, sada je osuđen: ‘Neće se ponoviti‘

Piše Vladimir Urukalo
1. veljače 2024. - 14:51

Višestruko odlikovani 49-godišni umirovljeni razvodnik HV-a, D.F. iz Milanovca osuđen je nepravomoćno na Općinskom sudu u Virovitici zbog izrečenih prijetnji sada već bivšem ministru obrane Mariju Banožiću. Iako je za kazneno djele prijetnje "prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem" propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, umirovljeni je vojnik ipak osuđen na uvjetnu kaznu od devet mjeseci koje neće "odrobijati" ukoliko u roku dvije godine ne počini neko novo kazneno djelo.

image

Očevid na mjestu nesreće

Ivan Perić/Cropix

Na teret mu se stavljalo da je 6. srpnja 2023. godine oko 20.18 sati nezadovoljan radom ministra obrane Republike Hrvatske Maria Banožića, sa svog messenger profila na službenu adresu Facebook profila Ministarstva obrane napisao prijeteće poruke slijedećeg sadržaja: "Imaš zabranu da mi priđeš na kilometar jer ne odgovaram za posljedice, mater ti j.... četničku, izlazi iz mamine p...., ni tamo nisi siguran, bude te Andrej lupo k..... u čelo". Ove su riječi kod tadašnjeg ministra izazvale osjećaj nesigurnosti te je sve prijavljeno policiji.

Okrivljeni je pred sudom priznao djelo kazavši da je isti tren kada je napisao te poruke zažalio zbog toga što ih je poslao jer je shvatio da je pogriješio, ali više nije bilo povratka jer su već bile poslane. Poslao ih je u afektu jer je bio revoltiran ponašanjem ministra Banožića i njegovim aferama. To je bilo u vrijeme kada je predsjednik RH preko medija prozivao ministra Banožića, a on se bahato ponašao. Naveo je da mu je žao, da neće to više nikada ponoviti i da čak razmišlja o tome da obriše sve profile na društvenim mrežama koje ima otvorene jer je iz ovoga izvukao pouku.

- Prilikom odabira vrste i visine kaznenopravne sankcije sud je od olakotnih okolnosti cijenio njegovu dosadašnju neosuđivanost i priznanje, dok otegotnih okolnosti nije našao. Sud smatra da je izrečena kaznenopravna sankcija primjerena stupnju krivnje i težini počinjenog djela te je uvjerenja da će se sa ovakvom kaznenopravnom sankcijom ostvariti svrha kažnjavanja - navodi se, uz ostalo, u presudi virovitičkog suda.

Podsjetimo da je Banožić 11. studenoga prošle godine izazvao prometnu nesreći na izlazu iz Vinkovaca prema Županji kada je svojim "Nissanom", neoprezno pretječući teretno vozilo, udario u prednji dio kombi vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera. Od siline udara 40-godišnji vozač kombija je na mjestu nesreće poginuo, a tadašnji ministar je s teškim ozljedama prevezen u bolnicu. Istog dana ga je premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti ministra, a prije par dana je objavljeno kako je Banožić sam podnio ostavku na mjesto predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

image

Mjesto nesreće 

Ivan Perić/Cropix

Početkom siječnja ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima objavilo je da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv Banožića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Sumnjaju da je tog 11. studenoga oko 6.10 sati "uslijed brzine neprilagođene osobini ceste, zavoju u desno te smanjenoj vidljivosti zbog magle i preglednosti uslijed skupa vozila počeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) ne vodeći računa da bi ovu radnju mogao sigurno izvesti te nije obratio pozornost na druga vozila na kolniku".

Istraga još traje, a njegova fotografija koja je objavljena dvadesetak dana nakon nesreće, kada je već bio otpušten na kućno liječenje, i na kojoj u jednom kafiću pije piće s prvim rođakom šefa vinkovačke policije koja, po nalogu ODO-a, provodi izvide vezane za istragu, izazvala je zgražanje šire javnosti.

27. travanj 2024 19:42