StoryEditorOCM
RegionalSUĐENJE ZA TROVANJE

Majka vlasnika broda na kojemu se otrovao Talijan se rasplakala: Zar bih poslala sina na taj brod da sam se bojala?

Piše Vladimir Urukalo/SD
18. veljače 2023. - 09:45

To što je u svom iskazu izjavio Tomislav Kadić je apsolutna neistina, pa zar mislite da bih ja na brod poslala svoje dite da sam mislila da bi moglo biti i najmanjeg problema oko tog agregata?

Brod je formalno u vlasništvu mog sina jer je on kao mladi poduzetnik mogao dobiti povoljniji kredit, no suprug i ja smo donosili sve odluke oko broda. Izražavam najdublju sućut i suosjećam s obitelji žrtve i ni danas mi nije jasno što se i kako dogodilo - kazala je u petak Tanja Bauk, majka Zorana Bauka, vlasnika broda “Atlantia”.

Njemu se, zajedno s kapetanom tog broda Jerkom Marasovićem, na splitskom Županijskom sudu sudi zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, odnosno trovanja ugljikovim monoksidom putnika na brodu u ljeto 2019. godine, od čega je smrtno stradao talijanski turist Eugenio Vinci, a dvoje maloljetne djece tada je jedva spašeno od smrti zahvaljujući liječničkoj intervenciji.

image

Zoran Bauk i Jerko Marasović snimljeni na suđenju
 

Vojko Bašić/Cropix

Svjedokinja je pojasnila da se na brodu pokvario brodski generator te da je tada angažirala brodskog električara Kadića, koji ju je tri tjedna uvjeravao da je to neki manji kvar, sitnica i da će on popraviti generator. No, kad su trebali isploviti, kazao je da ipak ne može otkloniti kvar i da nabavi trofazni agregat.

- Naručujem i plaćam taj agregat i on ga isprobava u strojarnici. Tad je utvrdio da on ne može dati dovoljno struje za klimu i govori mi da nabavim monofazni agregat, Fordov od 5 kW. Kupila sam i to, i na rivi ga je on isprobao i rekao mi da je u redu, da može dati struju za klimu kad je brod u uvali i da ga unesemo u brod. U niti jednom trenutku nije rekao da agregat ne smije u strojarnicu, nije spominjao niti auspuh niti bilo što drugo.

Kad je rekao da ga unesemo, bilo je logično da ga unesemo u strojarnicu gdje je dotad bio onaj trofazni, za koji isto nije imao nikakve primjedbe što je tamo.

Sa svojim životnim iskustvom nisam ni pomislila da bi se nešto moglo dogoditi, a kamoli moj sin ili Jerko koji su mlađi. Vjerovala sam stručnjaku, nije u svemu ovome bilo nikakve svijesti jer da je bilo i trunke sumnje da bi se nešto opasno moglo dogoditi ja sigurno ne bih stavila svog sina na taj brod - kazala je svjedokinja.

Kobni agregat

Podsjetimo, na prijašnjem je ročištu električar i vatrogasac Kadić izričito kazao da je monofazni agregat mogao ići u strojarnicu samo pod uvjetom da su napravili auspuh, odnosno da se spojila gumena cijev kroz koju bi se van izbacivali plinovi.

- Odmah sam Bauku i Marasoviću reka da taj trofazni agregat mora biti na kuverti, i to kad smo bili u strojarnici. Za ovaj drugi monofazni sam isto reka i njima i Baukovom ocu i lučkom kapetanu koji su bili na rivi kad smo ga probavali da ga stave na kuvertu. Nisam im objasnija zašto to mora biti tako, ali zna se zbog čega, zna se šta agregat izbacuje - kazao je tada Kadić.

image

Brod ‘Atlantia’ na kojem su se otrovali turisti od tada više - ne plovi 

Maja Jurović/Cropix

- To što govori nije istina, ne razumin ni kako je on to otišao ako je znao da je opasno i zašto nije spojio agregat - upitala se svjedokinja.

Na pitanje branitelja njezina sina Hrvoja Krište u kakvom je stanju brod danas, rasplakala se. Rekla je da brod nije isplovio dvije i pol godine i da više nikad ni neće isploviti pod imenom njezina sina.

Na pitanje odvjetnika oštećenih Talijana Srđana Granića zašto nisu prodali brod da obitelji žrtava isplate odštetu, kazala je da se brod prodaje preko oglasnika i da ne propada jer se o njemu brinu svakodnevno kako bi postigao što veću cijenu te da je pod hipotekom zbog kredita od sto tisuća eura.

Krišto je predložio sucu Mili Rebiću da se pozove vještak koji bi pojasnio je li Kadić stručnjak kad predlaže da se na auspuh agregata koji dostiže toplinu od 500 stupnjeva montira gumena cijev koja bi se, kazao je odvjetnik, sigurno rastopila. No, taj je prijedlog odbijen kao nevažan.

Suđenje se nastavlja sredinom ožujka. 

image
Maja Jurovic/Cropix
26. travanj 2024 17:16