StoryEditorOCM
RegionalZASUKALI RUKAVE

Lovci zadarske ‘Diane‘ unatoč pandemiji uhvatili se radova u lovištima: izorali i zasijali oko 17 hektara, a uskoro će pustiti i mlade zečeve

Piše Branko BOŽIĆ
22. svibnja 2020. - 21:03

Lovci entuzijasti, ljubitelji, štovatelji te zaštitari prirode i divljači u njoj, članovi jedne od najstarijih udruga na širem zadarskom području, zadarske ¨Diane - Božice i zaštitnice lovaca i lova¨, ovih su proljetnih dana zasukali rukave uhvativši se raznih poslova u lovištima.

Kako iz dana u dan sve više olabavljuju mjere zbog pandemije izazvane opasnim koronavirusom, radovi se sve jače intenziviraju. Jer lovci ističu kako u gospodarstvu i ostalim sferama života ne može se dalje čekati skrštenih ruku, tako je isto i sa lovištima i divljači u njima. To nam je naravno u razgovoru istaknuo tajnik zadarske Lovačke udruge ¨Diana¨, koja u njezinih pet lovišta gospodari sa oko 32 tisuće hektara zemljišta te u čijih osam lovnih jedinica djeluje 470 članova lovaca, mag. ing. agr. Ivan Posavec, dodajući sljedeće:

- Lovci LD "Diana" Zadar nakon uspješno okončane lovne sezone nisu uronuli u zimski san, već su zasukali rukave i krenuli uređenje lovišta kojima gospodare. Svako naše lovište karakteristično je samo po sebi. Od onih vezanih na grad Zadar, lovišta koja se protežu Ravnim kotarima, Novigradskim područjem do lovišta izrazito planinskog tipa.

Jesenas dok još nitko od nas nije ni na kraj pameti slutio što će nas zadesiti dolaskom koronavirusa na ove naše prostore, po već ustaljenoj praksi krenuli smo s oranjem i sjetvom ozimog ječma, pšenice i tritikale. Oranju su prethodile akcije čišćenja zapuštenih poljoprivrednih površina od niskog raslinja i korova. S identičnim radovima nastavili smo i u rano proljeće ove godine, sve dok nas nisu zaustavile velike i nezapamćene suše, kao i epidemiološke mjere vezane za COVID 19.

U proljetnom dijelu zasijali smo tako remizu, kukuruz, sirak, djetelinu lucernu, heljdu, proso i jari ječam. Kad se sve zbroji i oduzme, možemo s ponosom istaknuti da smo izorali i zasijali oko 17 hektara površine prihrane i prehrane za divljač, u što smo uglavnom služeći se osobnom mehanizacijom naših lovaca, traktorima, sijačicama i tome slično, iz ovogodišnjeg proračuna društva izdvojili preko 15 tisuća kuna, pojašnjava nam Posavec nastavljajući dalje:

- S obzirom da su nam u par navrata orkanske bure prouzročile znatne štete na lovnogospodarskim i lovnotehničkim objektima, pored ostalog srušivši te oštetivši nam nekoliko čeka, naši vrijedni lovci marljivo su krenuli u njihovu obnovu. Štete su također nastale i na volijerama za prihvat divljači, tako da i na njima sada radimo. Nadalje, tu je poveći broj šumskih puteva i prosika, koje su bile u znatnoj mjeri zarasle i nisu bile prohodne. Većinu smo očistili a uz to što će nama lovcima olakšati kretanje lovištima, svakako će biti u pripomoći vatrogascima u ne daj Bože izbijanju požara.

- Zbog činjenice da je ove godine prerano nastupila suša i razdoblje bez kiše, krenuli smo odlučno u čišćenje pojilica i punjenja istih sviježom vodom, jer smo svjesni činjenice žeđanja divljači. Osim divljači pitkom vodom služe se i sve vrste ptica u prirodi. Na tom pak projektu veliki obol svojim radom i zalaganjem daju agilni i sveprisutni predsjednik LD "Diana" Zadar Ervin Mrkić-Pestić, zatim lovnici Vinko Novačić, Vedran Lukić, Martino Klapan, Dragan Marušić, Denis Šare, Ante Marasović, grupovođe Damir Babić, Josip Vukša, Tomislav Jerak, Ivan Pavić ali i lovci Leonardo Dražević, Franko Krizman, Josip Barko te ostali.

Uvijek nastojimo, u svim našim aktivnostima u lovištima potaknuti i ostale manje vrijedne lovce da se uključe u radove. U suprotnom ćemo biti primorani poduzeti i sankcije za one koji se oglušavaju. Za sada je na snazi odredba po kojoj naplata za neodrađeni rad iznosi 100 kuna. Vodstvo udruge razmišlja također i o zabrani lova, za one koji ne odrade radove, prva dva dana nakon otvaranja lovne sezone, kaže tajnik Posavec te nam otkriva kako će koncem mjeseca svibnja, realizirati drugu ovogodišnju akciju ispuštanja dodatna 32 mlada zeca u lovišta. Oni će u zadarsko zaleđe stići iz fazanerije Peteh iz istarskog gradića Žminj, za što su već uplatili 26.000 kuna.

28. travanj 2024 07:26