StoryEditorOCM
RegionalTOP KALENDAR

Kraljevski grad Nin zabljesnuo kroz dizajnerski pogled Borisa Ljubičića s fotografijama Ive Pervana, Borisa Kačana, Jakova Magaša i Marije Dejanović

Piše Angela Tartaro
11. prosinca 2021. - 17:59

Već četiri godine poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić uspješno surađuje sa Turističkom zajednicom grada Nina. Povod za posljednju suradnju bila je izrada zidnog kalendara i stolnog kalendara-čestitke za 2022. godinu.

Ovo je treći kalendar u nizu s novim logom i vizualnim identitetom Turističke zajednice grada Nina. Autor je Boris Ljubičić po konceptu i dizajnu s fotografijama Ive Pervana i nekoliko fotografija drugih autora: Borisa Kačana, Jakova Magaša i Marije Dejanović. Zanimljivo je da je prvi kalendar (2020.) imao vodoravan oblik i postavljao se kao horizontala na zidnoj površini.

Kalendar 2021. je imao suprotan smjer, bio je okomit i uzak pa je dobro "sjedio" i na manjim površinama zida. Za 2022. smo dobili veliki kalendar koji je dvostruko veći od onoga iz 2021. Kao i ranije autor kombinira više slika na jednoj stranici, koje imaju svoju poveznicu ili priču o prostoru grada Nina. Kod toga autor je uvijek nastojao da mjeseci imaju svoju kolorističku sliku koja je povezana sa vremenom pa su zimski mjeseci hladnih boja, proljeće je življih boja, ljeto je, naravno, toplih boja i morskih ugođaja, jesen je tzv. post sezona, ali i svečani kraj godine.

Najnoviji kalendar za 2022. sublimira ove ideje iz 2020. i 2021. i na svakom listu kalendara imaju samo dvije fotografije koje međusobno korespondiraju. Zanimljivo je da je kalendarij u obliku vrpce položen od vrha do dna cijelog lista u sredini između dvije fotografije. Datumi kalendarija su položeni dijagonalno i ritmizirani kao novi logo N&N koji se uvijek javlja na dnu lista na istom mjestu. Zapravo po onoj poznatoj uzrečici da slika govori tisuću riječi ovaj kalendar treba pažljivo pogledati da bi se doživio prostor Nina, njegove obale i drugih turističkih i povijesnih pogodnosti kojima obiluje više nego druga manja mjesta iz naše povijesti i na obali Jadrana.

Uz ovaj veliki zidni kalendar realiziran je i mali stolni kalendarčić-čestitka u obliku prizme na kojoj je na jednoj strani kalendar, a na drugoj četiri slike povezane u nizu preuzete sa velikog zidnog kalendara. S obzirom na broj slika na velikom zidnom kalendaru tiskana su četiri različita mala stolna kalendara da bi se sve slike i na njemu našle. Tako smo postigli poveznicu između velikog i malog kalendara te brojem slika prikazali ljepote i vrijednosti ninskog turizma.

Dizajner Boris Ljubičić svojim osebujnim pristupom znalački je kreirao zidni kalendar koji oduševljava i osvaja mnoge ljubitelje umjetnosti i dizajna i one kojima je Nin u srcu, a budući da je većih dimenzija svakako dominira vizualima u prostoru u koji se postavlja, rekla je Marija Dejanović direktorica Turističke zajednice grada Nina.

30. travanj 2024 12:15