StoryEditorOCM
RegionalKORONA U KARINU

Kako je virus ušao u Obiteljski dom za starije i zarazio skoro sve korisnike, zaposlenike i vlasnicu? Sve se otkrilo zbog jednog preseljenja u Zadar

Piše P.O.
9. studenog 2020. - 22:22

U ponedjeljak je epitet korona žarišta u Zadarskoj županiji preuzeo Obrovac gdje je registrirano 20 od ukupno 47 novooboljelih. Područje grada na Zrmanji dosada nije bilo posebno izloženo virusu, ali im se sada dogodio proboj u Obiteljski dom za starije „Moja nana” u Karinu.

- Već više od mjesec i pol dana smo sugerirali rodbini naših štićenika da ne dolaze u posjete. Jedna od naših štićenica je dobila premještaj i trebala je otići u zadarski Dom za stare i nemoćne kod „Sfinge”. Ali, da bi ušla u taj dom, morala je napraviti test na korona virus i pokazalo se da je pozitivna, pa smo je odmah stavili u izolaciju, kaže Doris Sič, vlasnica karinskog doma.

- Odmah smo kontaktirali epidemiologa Alena Medića, pa su obavljena testiranja svih zaposlenih i svih naših štićenika. Ispostavilo se da je od dvadeset naših korisnika njih 16 pozitivno, kao i četvero nas zaposlenih, a svi smo asimptomatski. I ja sam među njima, malo kašljem, bila sam izgubila osjet njuha, ali se polako vraća i ja sa ne nadam da će ubrzo sve biti u redu i da ćemo svi zajedno proći bez težih posljedica. Dva dana nitko nema temperaturu, optimistični smo, a dvije bake koje su bile pozitivne, već su se gotovo oporavile, objašnjava Doris Sič.

Svi pozitivni su, u dogovoru s epidemiolozima, zadržani u izolaciji u prostorijama Doma čija vlasnica objašnjava način rada:

- Zaposlenici koji su pozitivni rade s pozitivnim korisnicima, a preostalih četvero negativnih korisnika je u izolaciji. Bit će teško pronaći nekog novog zaposlenika, ali izdržat ćemo, zaključuje vlasnica karinskog Doma.

Starci se dobro drže

Mada je riječ o rizičnoj skupini stanovništva, u Obrovcu još nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja kod starih osoba o kojima na području Obrovca i okolnih sela brigu vodi pet gerontodomaćica.

Pet gerontodomaćica svakodnevno obilazi stare i nemoćne osobe donoseći im hranu i lijekove, broj usluga im je u porastu, ali to malo koga brine sve dok se „starci dobro drže”.

04. svibanj 2024 05:18