StoryEditorOCM
RegionalPAROLE, PAROLE...

Kad neće Split i Zagreb, besplatni vrtić imaju Obrovac i Vrlika! A svi se kunu u demografsku obnovu...

Piše Marijana Cvrtila/sd
27. ožujka 2023. - 08:03

Muke "po vrtićima" prisutne su u gotovo svakom kutku Hrvatske – nema ih dovoljno, ako ih ima, onda su kapaciteti nerijetko premali za potreban broj djece.

Međutim, ima i gradova u kojima su roditelji lišeni tih briga. Lista tih gradova je skromna – portal gradonacelnik.hr i u najnovijem je istraživanju došao do podataka da samo četiri grada u Hrvatskoj, a to su Belišće, Obrovac, Umag i Vrlika, osiguravaju besplatan vrtić za svu djecu. Ta lista praktički se nije mijenjala otkad joj se 2019. godine kao zadnji priključio grad Belišće, što je žalosno u zemlji u kojoj je ovo jedan od gorućih problema koji bi trebao biti visoko na listi prioriteta za 428 općina, 127 gradova i 20 županija (plus grad Zagreb).

Nema stručnjaka i demografa koji u demografskoj revitalizaciji naših opustjelih krajeva neće kao ključne poteze (bilo lokalne, bilo državne vlasti) zazivati osiguran posao za mlade obitelji, stambeno zbrinjavanje i osiguravanje (besplatnog) vrtićkog smještaja. Barem u ovom potonjem snažno su se angažirala i dva dalmatinska gradića koji pokušavaju, barem na ovaj način, postići nemoguće. Zadržati, ali i privući mlade obitelji u pasivne krajeve.

Sada i bake i djedovi rade!

- Za vrijeme Domovinskog rata ovo je bio okupiran grad. Ljudi su završili u progonstvu, mnogi se nisu ni vratili, pa je to uglavnom kraj sa starijim stanovništvom. Ali, i to se pomalo mijenja, a mjere koje smo uveli za pomoć mladim obiteljima, osobito besplatan vrtić i dizanje naknada za novorođeno dijete, kao da su dovele do malog "buma" u rađanju – prepričava Marijana Matić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrlike.

Na poticaj gradonačelnika Jure Plazonića, podsjeća, Vrlika je u sezoni 2017./2018. omogućila besplatan vrtić za svu djecu, dosad je na tu mjeru utrošeno 1,9 milijuna kuna, i to za ukupno 128 djece koja su u nju bila uključena. Dječji vrtić "Zvončić" trenutno pohađa, kaže njegova ravnateljica Mandica Jakelić, 31 mališan u dobi od tri godine do školskog uzrasta, podijeljeni u dvije mješovite grupe.

Planovi idu i dalje, otkrivaju Marijana Matić i ravnateljica Jakelić. U pripremi je tako izgradnja novog vrtića te omogućavanje smještaja djece jasličkog uzrasta, kao i produljenje rada vrtića na desetsatni dnevni program od 6 do 16 sati.

image

Središte Vrlike, gradića koji brine o svojoj budućnosti

Nikša Stipaničev/Cropix

- Nekada nije bilo zainteresiranih za desetsatni program jer su bake i djedovi priskakali roditeljima u pomoć u čuvanju djece. Ali, sada sve više baka i djedova radi – kaže Marijana Matić.

- Depopulacija i iseljavanje, naravno, nisu zaobišli ni ovaj kraj. Zato su nam važne ove demografske mjere, a mi još pokrivamo i troškove radnih materijala za osnovce, srednjoškolcima omogućujemo besplatan prijevoz, svakom studentu iz našeg kraja dajemo stipendiju. To nam je važno jer možda upravo te mjere mogu presuditi ako netko "važe" oko toga otići ili ostati na rodnom ognjištu u Vrlici – razmišlja Matić, otkrivajući najnoviju mjeru koju uvode - subvencioniranje jasličkog smještaja u Drnišu, Sinju i Kninu mališanima onih Vrličana koji rade u tim gradovima.

Iako Grad Obrovac nerijetko u medijskom prostoru završi u kontekstu kojekakvih afera, omogućavanje besplatnog vrtića za svu tamošnju djecu potez je gradske vlasti oko kojega nema spora.

Obrovac je, naprotiv, prema pisanju portala gradonacelnik.hr, prvi u Hrvatskoj još 2015. godine uveo mjeru besplatnog vrtića za svu djecu, s kojom je pred Gradsko vijeće izišao gradonačelnik Ante Župan. Čak dva milijuna kuna Grad Obrovac troši godišnje na financiranje tamošnjeg dječjeg vrtića, a do danas je kroz mjeru besplatnog vrtića prošlo 575 djece i ukupno je utrošeno oko 12,3 milijuna kuna.

Obrovac: Sve za mlade

- Mjera besplatnog vrtića kao važan dio naše demografske politike je i dalje prioritet jer na taj način zadržavamo mlade obitelji u ovom kraju, što se vidi po sve većem broju prijava za vrtić svake godine – odgovorili su pismeno na naš upit iz Grada Obrovca.

Dječji vrtić u gradu na Zrmanji, prema dostavljenim podacima, trenutno pohađa 94 djece koja su raspoređena u četiri odgojno-obrazovne skupine (dvije jasličke od jedne do tri godine te dvije vrtićke uzrasta od tri do pet godina). Pohađaju cjelodnevni program, a jedna grupa pohađa program predškole.

image

Obrovački vrtić nedavno je bio vijest dana jer su tamo bili smješteni putnici koje je zaustavila vremenska nepogoda

Luka Gerlanc/Cropix

- Kako bi sva djeca u pedagoškoj godini 2022./2023. bila upisana, od početka te pedagoške godine zaposleno je šest odgojiteljica – otkrivaju iz vodstva Grada Obrovca. Grad omogućava i stipendije za studente, učenicima osnovnih i srednjih škola daju nagrade za postignute uspjehe, a uz nastavak mjere besplatnog vrtića to su aduti s kojima će se i dalje pokušavati oduprijeti zovu dalekih i bogatijih krajeva i zemalja koji odavde odvlače (mlade) ljude i obitelji.

- Mjera besplatnog vrtića pokazala se pozitivnom, a to je i velika pomoć u kućnom budžetu roditelja. Djeci je osigurana dnevna skrb u vrtiću i pohađanje edukativno-obrazovnog predškolskog programa pod stručnim vodstvom. Nastavit ćemo dalje s tom mjerom - najavljuju iz Grada Obrovca.

28. travanj 2024 00:27