StoryEditorOCM
RegionalŠOK I NEVJERICA

Još jedna sudionica afere ‘U ime oca i plina‘ je članica HDZ-a, i vjerojatno će postati pokajnica

Piše Davor Krile/SD
30. kolovoza 2022. - 12:16

Kakva li iznenađenja, još jedna sudionica afere ‘U ime oca i plina‘ razotkrivena je kao - članica HDZ-a.

Pripada li onom starom, koruptivnom i pravomoćno osuđenom za pljačku, ili novom Plenkovićevom djevičanski čistom HDZ-u, valjda će se uskoro podrobnije doznati. Zasad se čini da predsjednica uprave Plinare Istočne Slavonije, Vinkovčanka Marija Ratkić, nije osobno profitirala u povlaštenoj trgovini kojom je basnoslovno veliku i brzu zaradu omogućila Damiru Škugoru, Josipu Šurjaku i Goranu Huskiću, i to baš svojim direktorskim potpisom.

image

Marija u Remetinec, Marija iz Remetinca

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Koji joj je, onda, bio motiv da blagosilja tuđi, i to galaktički, lopovluk i nanosi enormnu štetu vlastitoj i državnoj kompaniji? Kao dugogodišnja menadžerica morala je biti svjesna i razmjera privatnih profita i drugih pogubnih posljedica svojih odluka. Sudeći po riječima njezina odvjetnika Petra Pavkovića na N1 televiziji, moguće je i da joj je sudjelovanje u kriminalnoj mreži naloženo iz stranke!

“Ona nije imala interesa za stjecanje profita. Nije ušla u ovaj kriminalni milje s bilo kojom ulogom, čak i da nekome nesvjesno pomaže. Je li bila pod pritiskom, prijetnjom partijskom disciplinom, o tome ne bih spekulirao” – izjavio je odvjetnik Petar Pavković.

Kad se čovjek dublje zamisli nad riječima odvjetnika Marije Ratkić, ne može umaći zaključku da se u INA-i možda dogodila partijska pljačka.

image

Damir Škugor je Mariji sve naložio, a ona je samo izvršavala zapovijedi

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Kako je Marija Ratkić (59) navodno već priznala krivnju USKOK-ovim istražiteljima i ono što joj se stavlja na teret, medijima su se proširile špekulacije da će očito biti svjedokinja-pokajnica u slučaju teškom više od milijardu kuna. Njezin odvjetnik to, međutim, demantira. Pokajnik, po njegovome, može biti samo osoba koja je sudionik. Njegova klijentica to navodno nije bila, jer nije ‘omastila brk‘: samo je slušala i izvršavala zapovijedi, možda i one partijske.

Pavković pojašnjava da je njegova klijentica bez ikakve vlastite imovinske koristi samo prodavala plin tvrtki ‘OMS Upravljanje‘ Josipa Šurjaka i Gorana Husića pod uvjetima po kojima ga je i kupila, zaračunavajući im tek manipulativne troškove po 19,5 eura. Pavković je kazao i da je ‘OMS-Upravljanje‘ jedini trgovac plinom kojemu je Plinara istočne Slavonije ikad prodala plin, i to nakon traženja Damira Škugora u proljeće 2021. godine. Osim što je bio direktor u INA-i, pojasnio je odvjetnik, Škugor je bio i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora PIS-a i član skupštine ove tvrtke. Očito će se obrana direktorice Ratkić temeljiti na slijepom podvrgavanju Škugorovom kompanijskom i, eventualno, dodatnom partijskom autoritetu.

image

Josip Šurjak, donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore

„Škugor mi je najprije u proljeće 2021. rekao da PIS registriram na VTT Hrvatska radi prodaje plina jednom kupcu, a potom i da zaključimo ugovore za plinsku godinu 2021/22 i za 2022/23 s tvrtkom OMS-Upravljanje”, izjavila je Marija Ratkić na saslušanju u USKOK-u, kako je objavio Jutarnji list. Ratkić je dodala i da takvo zaključivanje ugovora unaprijed za dvije godine nije bila uobičajena praksa. Istaknula je da je prodajnu cijenu odredio Škugor, pri čemu se ona čak uspjela izboriti i za „nekakvu maržu” za PIS. Škugor je, precizirala je, određivao sve, pa i kolike će biti dnevne isporuke ‘OMS-Upravljanju‘.

Marija Ratkić je već dala ostavku na svoju dužnost u Plinari Istočne Slavonije. Čim se ta ostavka provede u sudskom registru, mogla bi, prema medijskim špekulacijama, napustiti Remetinec i u nastavku postupka braniti se sa slobode. Jučer su se bile proširile informacije i da je Marija Ratkić Vladu navodno ranije pismeno upozoravala na stanje u njezinoj Plinari, no njezin odvjetnik je rekao da ne raspolaže takvim informacijama.

image

Goranu Husiću je smiješno: opet se ruši poduzetnička klima

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

“Koliko znam, podnosila je redovite izvještaje o stanju poslovanja, mislim tromjesečne. Vjerojatno ih je podnosila županiji koja je osnivač Plinare, više od toga ne znam” – pojasnio je Pavković.

Današnji Nacional objavio je iskaz neimenovanog svjedoka iz INA-e da je upravo premijer Andrej Plenković 2019. godine, preko bivšeg ministra Tomislava Ćorića kao posrednika, urgirao da se Damira Škugora, organizatora ‘plinske kriminalne mreže‘, postavi na mjesto direktora Sektora za trgovinu plinom odakle je sebi i partnerima osigurao zaradu veću od milijarde. Taj svjedok je to najmanje jednom, navodno, čuo od predsjednika uprave INA-e Sandora Fasimona, što je spreman ponoviti i na sudu.

10. svibanj 2024 03:46