StoryEditorOCM
RegionalTRAŽE GA IZ POREZNE

Jeste li zaboravili Meta Matu, čovjeka koji zarađuje milijune na Glovo dostavljačima? Ima ih i u Zadru, a sad je upao u velike dugove...

Piše Marin Prvan/SD
20. siječnja 2024. - 13:18

Sjećate se Meta Mate? Riječ je o agregatoru Glova koji - prema informaciji od prije godinu dana - zapošljava oko 250 vozača u 32 grada diljem Hrvatske. Među njima je i 20-ak Azijata koji voze po Splitu, a smješteni su u hostelu Dujam. 

- Radimo 10 do 12 sati svaki dan za nekih šest-sedam tisuća kuna, a plaćeni su nam i smještaj i oprema. Daju nam i nešto hrane pa nas 20-ak ovdje i kuhamo. Nije loše, ne žalimo se - kazao nam je jedan.

- Ako radiš 12 sati svaki dan možeš zaraditi čak osam tisuća kuna! Šef nam dozvoljava i da uzmemo jedan dan tjedno slobodno, ali nama baš trebaju novci pa to ne činimo. Dio para šaljem obitelji, dio agentu koji me tu doveo, a od ostatka živim, ne treba mi puno - rekao nam je drugi.

Upoznajte Meta Matu, cara domaće dostavljačke scene koji zarađuje i preko 1.000 eura mjesečno po radniku. Nepalci kažu: ‘Dobar je gazda, čak nam daje jesti i dan slobodno‘

Meta Mate, pravog imena Mate Dučić, svakome od njih uzima postotak, pri čemu se njegova zarada zna popeti i na 1.000 eura mjesečno - po jednom radniku.

- Naš cilj je da nam stranci rade 42 do 48 sati tjedno, na fiksnoj plaći od, u prosjeku, 800 eura, plus razni bonusi kako bismo ih motivirali. Morate znati da oni agentima, samo da dođu u Hrvatsku, plaćaju od 5.000 do 10.000 eura, za što dignu kredit i založe zemlju. Samo im je kamata na to 300-tinjak eura mjesečno. Ja s njima pričam i dogovaram kako to refinancirati, tako da što prije otplate tamo dug pa ga onda, radeći, vraćaju ovdje nama - objasnio nam je svojedobno Meta Mate.

image
Meta Mate

Ovaj uspješni poduzetnik iz Vinišća, kako bi smjestio svoje strane djelatnike, unajmljuje nekretnine koje onda preuređuje po potrebama radne snage. Tako je napravio s jednim smještajnim kapacitetom u Zagrebu - kojeg je uzeo u najam na 10 godina - Puli (par metara od Arene), Zadru i Rijeci. U svakom od tih objekata je posebno zaposlen i kuhar, Nepalac ili Indijac.

Također, svestrani Meta Mate je pokraj zagrebačke Cibone otvorio i restoran, imena "Bonaca" koji nudi kvalitetnu i svježu ribu te specijalitete vrhunske dalmatinske i domaće kuhinje. Osim toga, ima agenciju za zapošljavanje, preko koje nabavlja azijske radnike, a također se bavi i građevinom.

Inače, Dučić na svoje ime ima prijavljene tri tvrtke. Točnije, imao ih je ukupno sedam, ali ih je dvije prebacio na djevojku (i direktoricu Meta Mate) Nikolinu Mikulić, jednu na Ivu Dučića te jednu na Jakšu Dučića. Ova posljednja, Meta Mate Menu, je u blokadi.

image
Privatni Album

I, premda bi prosječnom Hrvatu priča o uspjehu snalažljivog dalmatinskog momka mogla djelovati kao ispunjenje sna, čini se da u svijetu Meta Mate ne cvjetaju samo ruže. Naime, na popisu poreznih dužnika županije splitsko-dalmatinske, iz domene pravnih osoba, firma Meta Mate se nalazi na visokoj 17. poziciji po visini neplaćenog duga.

Iznos? 401.731,01 eura.

S obzirom na to da je ova firma - kako nam je rekao njen vlasnik - u 2021. imala pola milijuna kuna profita, teško je pojmiti kako i zašto je došlo do ovakvog ozbiljnog propusta. U 2022. su prihodi ove tvrtke bili 2.563.279 eura.

Zanimljivo je primijetiti i to da firma Meta Mate, unutar ovog neplaćenog iznosa Poreznoj upravi, duguje i za doprinose na obvezna osiguranja u iznosu 72.785 eura. Dakle, zaposlenici ove kompanije hrvatskim ulicama jure bez kompletnog zdravstvenog osiguranja, a stare bez onog mirovinskog.

Pritom, prosječna bruto plaća po zaposlenom se u Meta Mate smanjila sa 645 eura u 2021. na 537 eura u 2022. godini. Najlogičnije bi bilo pretpostaviti da se ovakvo zatiranje radničkih prava dogodilo zbog mijenjanja domaćih dostavljača jeftinom radnom snagom iz zemalja trećeg svijeta.

– Pozivam sve te ljude, kojima sam, navodno, dužan, da javno istupe sa svojim tražbinama prema meni. Naravno, to se neće dogoditi jer ne postoje - izjavio je Dučić krajem 2022. godine.

Meta Mate je ovaj put, nažalost, bio nedostupan za naše upite. Jedino što nam je rekao jest da ne stiže odgovoriti na poruke zbog puno posla. 

Jasno, tko radi taj i griješi. A Meta Mate očito radi cijeli dan i čitavu noć.

27. travanj 2024 11:49