StoryEditorOCM
RegionalISTRAGA U TIJEKU

Jedina dobra vijest nakon požara u Marini: nema zagađenja mora, brane su postavljene za svaki slučaj. Za sve je najvjerojatnije kriv član posade

Piše J. Žarko/PSD
30. svibnja 2021. - 18:29

Šest izgorenih jahti i manja oštećenja na još par brodova epilog su jučerašnjeg katastrofalnog požara koji je Kaštelane zavio u oblake crnog dima nakon što je iz brodske kuhinje sa jednog od izgorenih plovila buknula vatra koja je gutala sve pred sobom.

I dan nakon vatrene buktinje, u Marini Kaštela imaju pune ruke posla, a kako nam je potvrdila direktorica Ivona Smoljić, radi se na prikupljanju papirologije uništenih brodova, osiguranjima, ali i popisu drugih manjih šteta na manjim plovilima.

Uz zaposlenike marine od jutra su na terenu i kaštelanski vatrogasci koji su cijelu proteklu noć radili na sanaciji požarišta, ali i gašenju dviju jahti koja su dovučene na plažu Kamp u Gomilici.

- Cijelu noć, kao što se i očekivalo, radilo se na osiguravanju požarišta. Iako se očekivalo da bi zbog požara moglo doći do zagađenja mora i to zbog izlijevanja naftnih derivata, to se na svu sreću nije dogodilo, a jutrošnje informacije iz uprave Marine Kaštela govore da u samoj marini zagađenja nema, a oko dva broda uz plažu Kamp vatrogasci su postavili brane, kako bi eventualna zagađenja i spriječili.

image

 
Jakov Prkic/Cropix

Kako nam je kazala Smoljić, policijski službenici, koji vrše očevid već sinoć su stigli u kaštelansku marinu, a pred njima je danas zahtjevan posao utvrđivanja točnog uzroka požara, ali i nastale višemilijunske štete.

- Prema svemu sudeći, do požara je došlo zbog ljudske greške, odnosno člana posade sa jedne od izgorjelih jahti. Potvrdu toga, naravno, dati će istraga koju provode stručnjaci, a dan nakon vatrene katastrofe možemo kazati da smo, unatoč iznimno velikoj materijalnoj šteti na kraju dobro prošli jer su razmjeri požara mogli biti puno veći. Na svu sreću, prošli smo bez ozljeda gostiju i onih koji su sudjelovali u gašenju požara. Naravno, sve je dobro proteklo jer su kaštelanski i ostali vatrogasci odradili posao za sve pohvale i na tome im od srca zahvaljujem, kao i djelatnicima marine koji su učinili sve da zaštite goste i pomognu u gašenju i organizaciji.

image
Jakov Prkic/Cropix

Sada je na redu policijska struka i njihova forenzika te ćemo više znati u danima koji dolaze. Što se tiče nekih informacija o zagađenju mora, ja sam jutros rano bio u marini, zagađenja unutar same marine nisu vidljiva, a o olupinama brodova s kojih su dijelovi ispadali uokolo, a koji su izvučeni iz marine zbog lakšeg gašenja, profesionalno skrbe kaštelanski vatrogasci te se nadam da nikakvih većih problema neće biti i po pitanju zagađenja – kazao nam je vlasnik Marine Kaštela Joško Berket, napominjući kako se tijekom današnjeg dana u marini odvija sve po planu, kada su u pitanju gosti koji uplovljavaju i isplovljavaju iz nje.

Berket nam je potvrdio kako će se u ponedjeljak, po predviđenom planu, održati konferencija za medije povodom organizacije 13. Dana male brodogradnje, te kako svi poslovi u Marini Kaštela idu po ustaljenom planu, bez ikakvih poteškoća.

image
Jakov Prkic/Cropix
26. travanj 2024 15:24