StoryEditorOCM
RegionalSUNČANO ZLATO

Jedan od najbogatijih Arapa i vlasnik hotela u Starigradu kupio dalmatinsku turističku tvrtku, u njegovu vlasništvu je najviši svjetski neboder

Piše Jozo Vrdoljak/Sd
20. studenog 2023. - 12:50

Prema svemu sudeći, hotelijerska tvrtka "Sunčani Hvar" prodana je kompaniji "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar.

Dobro upućeni izvori iz financijskih krugova tvrde kako je češki podzetnik Radovan Vitek, vlasnik "CPI Property Groupa" koji stoji iza otočnog poduzeća, izabrao Alabara za kupca iako je ozbiljan interes za preuzimanje pokazao moćni američki fond "Blackstone", koji je napravio dubinsku analizu "Sunčanog Hvara" i postupao školski kao ozbiljan i odgovoran potencijalni preuzimatelj.

Stvar je podmakla posljednjih tjedana, a situacija je postala slična već viđenoj situaciji tijekom preuzimanja hotelske kuće "Bluesun", odnosno tvrtke "Sunce Hoteli" od dotadašnjeg vlansika Jake Andabaka. Niame, mediji su već bili objavili da je "Sunce Hotele" preuzeo američkim fondom KSL i bili ga već bili proglasili novim vlasnikom da bi to na koncu postao Alabar.

Cijena koja je postignuta nije u ovom trenutku poznata, ali je očito veća od one koju je nudio "Blackstone". Uglavnom, čeka se objava na Frankfurtskoj burzi na kojoj je izlistan "CPI Property Group". Uglavnom, ako se sve realizira onda u srednjoj Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička tvrtka.

Alabar je, naime, poznat i kao investitor u projekt Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio nalazi se i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju, najviše građevine na svijetu.

Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su od Andabaka prije dvije godine preuzeli njegovu tvrtku koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu i u Starigradu Paklenici. Najprije su kupili 69,7 posto dionica za cijenu od 101 milijun eura.

Presudna je, kazao nam je tada Andabak, bila činjenica da je "Eagle Hills Real Estate" pružio jamstvo da će ostati desetke godina i da će razviti sve hotele na razinu četiri i pet zvjezdica te da će zadržati zaposlenike, a i da je zadovoljan upravljačkim dijelom kompanije.

"Eagle Hills Real Estate" se bavi ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike, a na čelu joj je Mohamed Ali Rashed Alabbar koji trenutno na području Emirata, Egipta, Srbije i drugih destinacija upravlja razvojem objekata mješovite upotrebe u vrijednosti 50 milijardi eura.

Prodaja "Sunčanog Hvara", rezultat je sređivanja bilance krovne kompanije "CPI Property Group", a nije kako se spekuliralo posljedica nastavka restrukturiranja. Interes brojnih kupaca za otočnu tvrtku postojao je tako da su mnogi od njih iskazali i namjeru za preuzimanje najveće turističke tvrtke u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hvarska hotelska kuća ima 10 hotela i kamp, redom s dugogodišnjom tradicijom poslovanja. U smještajnim kapacitetima ukupno može dnevno primiti više od 2000 gostiju, a ujedno je i najveći poslodavac na tom škoju, jer u sezoni zapošljava više od 700 stalnih i sezonskih radnika.

27. travanj 2024 07:30