StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MINISTAR OBRANE DAMIR KRSTIČEVIĆ U OPĆINI GRAČAC

I dalje su prometno odsječena pojedina sela, u pomoć stigla vojska, a skoro topljenje snijega moglo bi izazvati poplave

28. veljače 2018. - 18:22
gracac9-280218

Ministar obrane RH Damir Krstičević zajedno sa načelnikom Glavnog stožera OSRH Mirkom Šundovom i županom zadarske županije Božidarom Longinom u srijedu ujutro posjetio je Općinu Gračac koja je proteklih nekoliko dana zbog velike količine snijega bila u djelomičnoj izolaciji, dok su pojedina sela u okolici i dalje prometno odsječena. O trenutnoj situaciji na terenu i daljnjim mjerama u zgradi općine razgovarali su sa načelnicom Natašom Turbić.

- Stavili smo na raspolaganje oko 1000 vojnika, a dosad smo ih angažirali 500 te 30-ak motornih vozila i raznih strojeva koji pomažu u čišćenju snijega, istaknuo je ministar Krstičević. Budući da se vremenska situacija svaki dan mijenja, prate se i vremenske prilike pa će pripadnici Hrvatske vojske ostati na terenu onoliko koliko će biti potrebno da se stanje normalizira, dodao je.

- Gračac je poznat po velikim količinama snijega, no ovoga puta naši su kapaciteti bili nedostatni, zatražili smo pomoć Hrvatske vojske i dobili je. I dalje su prometno odsječeni dijelovi prema Mazinu i Bruvnu, točnije 40-ak ljudi, ali danas se tamo radi i čisti. U selima prema Ličkoj Kaldrmi također je još uvijek odsječeno 30-ak ljudi., kazala je načelnica Turbić dok su je okruživali pripadnici hrvatske vojske, čisteći ceste i tražeći hidrante zakopane u sniježnim nakupinama. Na poziv lokalne samouprave vojnici su u općini Gračac od petka, uz pomoć strojeva probijali su ceste koje vode do odsječenog Glogova, zaseoka Dukići, pristupili su dalekom selu Surle i dostavljali ljudima hranu. Iz samog Gračaca izvezli su 120 kamiona snijega.

- Drago mi je da se ovdje ponovno ostvarila sinergija s lokalnom zajednicom. Vidimo da su u sustav domovinske sigurnosti uključeni svi građani, javne i komunalne službe, vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Crveni križ. Danas se vrijeme malo smirilo, ali već se pripremamo za ono što će se vjerojatno dogoditi, a to su poplave uslijed topljenja velikih količina snijega, zaključio je ministar Krstičević.

28. travanj 2024 14:14