StoryEditorOCM
RegionalMARKO VUČETIĆ, ZASTUPNIK S VIRA KOJI SE PROSLAVIO GOVOROM O ISTANBULSKOJ:

Grmoja me izbacio iz kluba kad sam mu rekao da je Most desni HNS i predložio da svi damo ostavke...

Piše Anita Belak-Krile
11. srpnja 2018. - 14:36
sabor5-160317

 

Most je iz svoga Kluba zastupnika u Saboru izbacio nezavisnog zastupnika Marka Vučetića koji je široj javnosti postao poznat nakon vrlo dojmljivoga govora o Istanbulskoj konvenciji - piše Slobodna Dalmacija.

Vučetić zamjera dojučerašnjim kolegama što je odluku o tome da nije više dio Kluba Mosta doznao od novinara, a ne od predsjednika Kluba i političkog tajnika Nikole Grmoje, koji je tu odluku donio. Zbog takvog načina izbacivanja negodovali su i potpredsjednici Kluba Ivana Ninčević Lesandrić i Tomislav Žagar.

Sukob između Vučetića i vrha Mosta nije od jučer, na puno sastanaka Vučetić je otvoreno kritizirao predsjednika Mosta Božu Petrova i upozoravao kako Most ne ide dobrim putem.
Vučetić je za "Slobodnu" objasnio kako je pozadina sukoba slojevita, a na račun Mosta iznio je vrlo teške kritike nazivajući ga klijentelističkom strankom i desnom inačicom HNS-a. Proziva ih za dvoličnost i foteljaštvo. Potvrdio je kako je u petak razgovarao s Grmojom, ali da na tom sastanku ni u jednom trenutku nije bilo govora o njegovu izbacivanju iz Kluba.

– Budući da nisam član stranke Most, nego nezavisni zastupnik, rekao sam Nikoli (op.a., Grmoji) kako treba promijeniti način rada Kluba kako bi i mi nezavisni zastupnici unutar njega mogli funkcionirati. Ustvrdio sam kako je Klub disfunkcionalan i ponovio da neću sudjelovati u radu dokle god se ne formiraju tijela koja je Most obećao formirati, a koja će predstavljati nas nezavisne. Riječ je o Nacionalnom vijeću Mosta. Umjesto da se to formira, ja sam izbačen – kaže nam Vučetić.

Ne krije da je u razgovoru bio vrlo kritičan.
– Upozorio sam Nikolu na to da je Most postao tipična desna stranka i rekao mu kako ga ja nazivam desnim HNS-om, klijentelističkom strankom koja vodi računa samo o nekolicini. U spoznajnom smislu, Most je nastao kao opcija koja je u vječitoj mogućnosti da bude u koaliciji isključivo s HDZ-om. I da se ne lažemo, mislim da je pravi razlog za moje izbacivanje iz Kluba interes javnosti koji je nastao prema mojim temama od istupa o Istanbulskoj konvenciji. Za razliku od prije, bilježe se izlaganja u kojima se zalažem za prava žena, manjina i općenito za ljudska prava – naglašava Vučetić.

Da Vučetić nije tipičan saborski zastupnik, govori i činjenica da ne prima saborsku plaću, nego volontira.
– Živim od svoga sveučilišnog rada i mislim da bi i ostali saborski zastupnici trebali volontirati, a ne živjeti od politike. Na kritike da ne sudjelujem u radu Kluba, odgovorio sam kako sam upravo ja jedini volonter među njima – objašnjava naš sugovornik.

Drži kako bi u ovom trenutku, kad su oči građana uperene u druge sfere, odluka o izbacivanju prošla posve neopaženo da se u Mostu "nisu odlučili na potez koji pokazuje odsustvo hrabrosti, odnosno da mu to osobno kažu, a ne da dozna od novinara".
– Njihova psihološka struktura je takva da, s jedne strane, pokušavaju moralizirati, a istodobno uzimaju sve beneficije i prihvaćaju se svih funkcija koje su dodatno plaćene. Ja sam se borio zato da se Most proširi prema nezavisnima i predložio sam Nikoli Grmoji, a mislim da je upravo to bio okidač za moje izbacivanje, da svi mi koji smo ušli s liste Mosta u Sabor damo kolektivnu ostavku i da na naša mjesta dođu drugi saborski zastupnici. Time bismo pokazali da nam je bitna ideja, a ne "mi" u politici. Odgovorio mi je da to nije moguće. Naravno da je to iz njihova kuta gledanja nemoguće, jasni su mi razlozi – ističe Vučetić.

I prije je, navodi, upozoravao predsjednika Mosta Božu Petrova da on ne bi smio biti potpredsjednik Sabora jer je potjeran s mjesta predsjednika.
– Nije htio voditi sjednice, ali mu nije smetala viša potpredsjednička plaća – negoduje Vučetić.
Iako ga mnogi vide u budućem Klubu zastupnika s izbačenim SDP-ovim ministrom Mirandom Mrsićem, Vučetić tvrdi da o tome ne razmišlja.
– Nisam osjetio nikakve benefite rada u Klubu, tako da ne osjećam potrebu da ubuduće pripadam bilo kojem klubu. Čini mi se da se ni jedan klub ne bi mogao nositi s ovom slobodom i nezavisnošću od koje ja ne odustajem. Odavno sam rekao i da ću u Saboru biti samo jedan mandat – zaključio je Vučetić.

Grmoja: Izbačen je jer nije dolazio na sastanke

Predsjednik Kluba Mosta Nikola Grmoja tvrdi kako je Vučetić izbačen jer nije dolazio na sastanke Kluba iako je uredno pozivan.
– Nije sudjelovao u radu Kluba, željeli smo da on dade svoj doprinos, ali kod njega nije bilo volje – izjavio je u Saboru Grmoja. Naveo je kako je u petak razgovarao s Vučetićem, a zatim u subotu i sa zastupnicima na sastanku Kluba, te da se o toj odluci nije glasovalo "jer su se svi složili da nitko tko ne želi dolaziti na sastanke ne može biti dio Kluba".
– Zastupnici imaju određene privilegije, ali imaju i određene obveze. Kolega Vučetić se uopće nije pojavljivao na sastancima Kluba na koje je bio redovito pozivan. U tom smislu sam ja kao predsjednik Kluba sam odlučio, iz korektnosti prema kolegama koji ispunjavaju svoje obveze, da je to najbolje – zaključio je Grmoja.
Potpredsjednica Kluba zastupnika Ivana Ninčević Lesandrić za vijest je doznala kad je vidjela Vučetićevu objavu na Facebooku.
– To naprosto nije način. Kao potpredsjednica Kluba zastupnika, u šoku sam jer mislim da se takve odluke ne donose na ovakav način, bez da se to s osobom prvo ne iskomunicira – poručila je Ninčević Lesandrić. Ističe kako nije mogla prisustvovati sastanku u subotu, ali da je trebala biti bar obaviještena o isključivanju.   

Pogledajte gorljivi nastup o Istanbulskoj konvenciji kojeg je u Saboru izveo nezavisni zastupnik Marko Vučetić, filozof po profesiji, koji je u Sabor ušao na listi Mosta.    

 

 

28. travanj 2024 08:48