StoryEditorOCM
RegionalIZ EUROPE

Europski mediji o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj: Zdravstveni sustav ondje više ne postoji!

Piše PSD
1. studenog 2021. - 17:23

Mediji s njemačkog govornog područja redom su prenijeli alarmantan HUBOL-ov opis stanja s koronavirusom u Republici Hrvatskoj i posljedicama, javlja rtl.hr.

Zajedničko svim člancima iz medija s njemačkog govornog područja povodom jučerašnjeg dramatičnog apela Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) onaj je dio u kojem se liječnici obrušavaju na vladajuće osobe i strukture u Republici Hrvatskoj:

"Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava covid-19 epidemiju, pred našim očima nestaje."

Bayerischer Rundfunk konstatira da "hrvatski zdravstveni sustav više ne postoji". Austrijski Kleine Zeitung je zavirio u statistike i pronašao da Sveučilište Johns Hopkins Hrvatsku u ovom trenutku pandemije covida-19 vodi pod ovakvim brojkama:

1418 oboljelih od covida na bolničkom liječenju, od toga 170 na aparatima za strojno disanje, sedmodnevna incidencija u snažnom kontinuiranom pogoršanju već dva tjedna, a broj novozaraženih na 100.000 groznih 587,9 na svakih 100.000.

Onih 52,6 posto cijepljenih, pak, koliko ih navodi ovaj austrijski list, u pravilu se ne spominje da je riječ isključivo o postotku odraslih, da je iz te brojke isključeno kompletno stanovništvo RH mlađe od 18, odnosno da je postotak cijepljenih cijelog stanovništva još i niži.

"Sustav ne postoji kad pacijenti oboljeli od covida-19 bolesti satima čekaju prijem u bolnički odjel jer nema slobodnih mjesta. Sustav ne postoji kad nemamo dovoljno anesteziologa, infektologa, internista koji znaju liječiti ljude kojima su uništena pluća. Sustav ne postoji kad trebate vezu da što prije dođete do kreveta koji je opskrbljen kisikom", prenose europski mediji apel HUBOL-a.

ORF, pak, polazi od toga da hrvatski zdravstveni sustav "više ne postoji", slično kao i BR, a na tom tragu je i doživljaj stanja u Hrvatskoj Der Spiegela.

Švicarski SRF između vijesti o desecima tisuća novooboljelih i 339 umrlih u jednom danu u SAD-u, te "snažnog porasta zaraze koronom u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj", javlja da u Hrvatskoj "liječnici dižu uzbunu zbog pretrpanih bolnica", piše rtl.hr.

26. travanj 2024 02:51