StoryEditorOCM
Regional'ANTE JE PSIHOPAT, NJEGA TREBA ZATVORITI, ON JE KRIV ŠTO SU NAŠA DJECA OTIŠLA KVRAGU!'

Etel Zavadlav progovorila o batinama koje je dobivala, a na kraju je priznala: 'Da, Filip i ja smo krali. Znate zašto? Reći ću vam...'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Dušan Miljuš, Ana Franić/SD
16. siječnja 2020. - 11:15

Slučaj trostrukog ubojstva u Splitu, u kojem je Filip Zavadlav (25) iz automatske puške u centru grada posijao smrt, ne prestaje biti top-tema u cijeloj zemlji. I dok se trostruki ubojica nalazi u zatvorskoj bolnici, gdje čeka vještačenje kako bi se utvrdilo je li u vrijeme krvavog zločina bio ubrojiv, SOA, VSOA te Vojna policija pokušavaju u istrazi otkriti odakle Filipu kalašnjikov jer se radi o oružju vojnog porijekla. U obranu Filipa Zavadlava, uz odvjetnicu po službenoj dužnosti Ivanku Šamiju, uključio se i odvjetnik Branko Šerić koji se upoznao s predmetom i susreo s ocem Antom.

- Već sam prikupio određenu dokumentaciju u vezi sa zdravstvenim stanjem Filipa Zavadlava. Odrekao sam se prava na žalbu na rješenje o provođenju istrage i određivanje istražnog zatvora jer bi to samo odgodilo početak psihijatrijskog vještačenja, a nama je u interesu da se ono obavi što prije - rekao nam je odvjetnik Šerić. U rješenju o provođenju istrage otac Filipa Zavadlava nije predložen za svjedoka, no ako i bude predložen, otac ima mogućnost koristiti blagodat nesvjedočenja.

Suprugove žrtve

- Moj muž Ante je psihopat. On treba biti zatvoren jer je Filipa naveo na ovo sve. Znao je da je neubrojiv. Da, doista smo, kao što se piše, Filip i ja krali. Znate zašto? Jer smo bili gladni. Muž nije dao da radim, a prvi posao sam dobila u 40-oj godini života kad sam se maknula iz obitelji. Nije kupovao hranu, a očekivao je jelo i govorio: “Prava žena od ničega nešto napravi”. Zato su naša djeca otišla kvragu. Kao da je bilo predodređeno još dok su bili u trbuhu. Muž je Filipa tukao dok je bio u trbuhu, dakle tukao je mene kao trudnicu. O svemu tome postoje dokazi u policiji. Zbog udaraca koje sam dobila završila sam u bolnici, gdje sam čekala porod jer mi je trudnoća bila ugrožena - otvorila je dušu za Jutarnji list Etel Zavadlav zgrožena linčom koji se vodi protiv nje nakon zločina. Ponavlja nam da su ona i trojica sinova bili i još su žrtve supruga kojeg je lani prijavila policiji, naglašava, jer joj je pred sinom prijetio nožem.

- Moj srednji sin, koji je i zakuhao sve ovo sada, bio je svjedok lani kad sam mu oca prijavila policiji. Muž mi je stavio nož pod vrat te je uhićen i odmah pušten. A na suđenju ga je sin branio tvrdeći da mu je on, unatoč svemu, otac i da sam ja sve izmislila, a nakon svega mi je, kad je sin završio u zatvoru, poslao pismo objasnivši zašto je branio oca - naglašava Etel.

ODRASTANJE UZ NASILJE I DROGU Susjedi upiru prstom u Filipove roditelje: 'Znate li zbog čega je Ante jednom bio priveden na policiju? Strašno'

- Tri ubijena momka, kakvi god da su bili jer ni moji sinovi nisu cvijeće, bili bi živi da je Ante dozvolio Filipu da ode na hitnu psihijatriju. Za dilere i drogeraše muž je govorio da svima treba metak i onda nas zadesi ovakva karma. Ja sam bježala iz kuće misleći da će se ubojstvo dogoditi u kući. Često je malo falilo jer muž priziva đavle. Ja sam u svemu tome bila nemoćna - zaključuje Etel. Na pitanje od čega su živjeli kad dugo nitko u obitelji nije radio, kaže da je muž koristio dječji doplatak i socijalnu pomoć, a prije toga je bio pomorac.

Traume

Inače, njezin najproblematičniji sin zbog kojeg je Filip iznuđivan je kao 18-godišnjak postao tata. U pet godina, koliko ima dijete, Etel kaže da ga je jedva uspio nekoliko puta vidjeti. Da je i Etel imala traumatično djetinjstvo, svjedoči njezina tvrdnja koju je objavila na Facebooku, a potom nam ju je i potvrdila: “Kad sam imala 12 godina, mene je seksualno silovao klero pedofil. Nisam ga prijavila policiji, jer bila sam dijete, ali sam nedavno objavila njegovu sliku s imenom i prezimenom na društvenim mrežama. Ali, na kraju sam se sažalila jer je doživio nekoliko infarkta”.

Skup potpore

Stanodavka Marcela S. u čijem je stanu Filip bio podstanar otkrila je za Slobodnu Dalmaciju da je Filipa upoznala preko časne sestre 2018. koja je za njega tražila smještaj.

- Bio je krasan momak. Uredan, na vrijeme je plaćao stanarinu, tri dana prije ubojstva je platio stanarinu, a sad kad vidim s kakvim se problemima susretao, imam grižnju savjesti. Zadnjih par mjeseci bio je drugačiji, nije bio pričljiv ni nasmijan. Dan prije ubojstva bio je totalno dotučen. Sjedio je na terasi gdje nikada prije nije sjedio. Jeo je, buljio u prazno i šutio - rekla je Marcela. Kad su Filipa u lisicama policajci doveli na pretres, srce joj je pucalo. Rekao joj je da mu “oprosti, da nije spavao 16 dana te da je morao odlučiti ili on ili oni jer nije znao što će”. A iza Filipa su na stolu ostale dvije poruke koje je napisao Mariji: “Sve je to uzrokovano nespavanjem, al dobro, to će se riješiti” i “Da Marija, slažem se, jak u glavi možeš biti samo ako spavaš”.

Inače, u Splitu se planira skup potpore Zavadlavu, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da će okupljanje biti odobreno ako stigne zahtjev jer je svatko od građana slobodan izraziti svoje mišljenje.

28. travanj 2024 04:26