StoryEditorOCM
RegionalPOLICIJA IH OTKRILA

Dvojica (krivo)lovaca iz Splita kod Srba namamili u zamku zaštićenog smeđeg medvjeda, ustrijelili ga, pa skrili u prtljažnik uz srndaća...

Piše M.K.
26. rujna 2023. - 10:19

Policijski službenici Postaje granične policije Gračac dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljanina u dobi od 45 i 32 godina u svezi događaja od 28. svibnja 2023. godine o kojem je putem priopćenje izvijestila Carinska uprava Ministarstva financija. 

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice pregledom vozila pronašli neuobičajen ulov, mrtvog smeđeg medvjeda koji se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske, te je u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode.

Provodeći redovne pojačane mjere nadzora 28. svibnja 2023. godine na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Split zaustavili su vozilo kojim je upravljao hrvatski državljanin. Na upit carinskih službenika prevoze li nešto u vozilu, izjavljuju da se vraćaju iz lova u Lici (okolica Srba) te da u vozilu posjeduju ustrijeljenog srndaća za kojeg na uvid carinskim službenicima predočavaju Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta izdanu od ovlaštenika prava lova. Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili su pregledu vozila te je odmah nakon otvaranja prtljažnog prostora vozila, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočena mrtva životinja smeđi medvjed. Predmetna životinja se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske te je u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13,15/18,14/19,127/19) i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13,73/16)  i predstavlja vrstu kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu (NN 98/18, 32/19,32/20) odnosno Planu gospodarenja koje vodi nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

image

Usmrćeni smeđi medvjed skriven u prtljažniku

Carinska Uprava/Slobodna Dalmacija

O svemu navedenom su izviješteni policijski službenici radi provođenja daljnjih ispitnih radnji.

Dvojicu hrvatskih državljana sumnjiči se da su tijekom noći s 27. na 28. svibnja 2023. godine u lovištu na području Općine Gračac, uz dopuštenje za lov, u svojstvu lovaca, postavili zamku s ciljem lova medvjeda te namamili jedinku divlje vrste smeđeg medvjeda (Ursus arctos) težine 150 kg i starosti 6 godina, a potom ga iz lovačkog oružja odstrijelili, nakon čega su, s ciljem protupravnog prisvajanja mrtve jedinke divlje životinje, medvjeda ukrcali u prtljažni prostor automobila splitskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 32-godišnjak, kada su ih 28. svibnja 2023. godine u 11.40 na području Drniša, zaustavili službenici Sektora za mobilne jedinice.

Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičenima je oduzeto lovačko oružje radi provođenje daljnjih vještačenja, a također je utvrđeno kako je sukladno Pravilniku o lovostaju te u skladu s Planom gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj i akcijskim planom gospodarenja smeđim medvjedom za pojedinu godinu, u navedeno vrijeme na snazi bila zabrana lova medvjeda kao i da osumnjičenici nisu posjedovali pismeno rješenje za lov izdano od nadležne državne institucije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, protiv 45-godišnjaka i 32- godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću zbog sumnje na kaznena djela Protuzakoniti lov i ribolov, Krađa i Trgovanje divljim vrstama.

28. travanj 2024 13:25