StoryEditorOCM
RegionalBAGERI NA KRŠU

Drama u Zagori, brojni interventni policajci blokirali pristup vlasnicima zemljišta na lokaciji ‘tvornice otpada‘ kod Lećevice

Piše Sandra Barčot/SD
20. prosinca 2022. - 12:10

Nešto više od dvadesetak pripadnika interventne policije i temeljnih policajaca iz Kaštela dočekalo je jutros vlasnike zemljišta na lokaciji nesuđene "tvornice otpada" kod Lećevice.

Sve se to dogodilo zbog (navodnog) izvlaštenja i uvođenja u posjed izvođača radova na izgradnji budućeg Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije. No, desetak vlasnika parcela nisu mogli doći do svoje imovine na lokaciji Šilovića doci u Kladnjicama, budući da je županijska tvrtka "Regoionalni centar čistog okoliša" (RČCO) angažirala i dodatne snage u vidu zaštitara firme "Bilić Erić Security".

Građani su zaustavljeni na samom ulazu u veliki prostor, površine dvadesetak hektara, gdje bi do 2025. napokon trebao "niknuti" pogon za preradu otpada s poidručja najveće dalmatinske županije.

image
Vojko Basic/Cropix

Na zemljište su pušteni samo odvjetnik Darko Varnica, koji zastupa privatne vlasnike terena, i njegov kolega Kruno Peronja, opunomoćenik RČCO-a, predvođeni voditeljicom postupka Haidis Siriščević iz županijskog Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove.

- Vidi, pustili su bager na moju zemlju, u moju ogradu, a ja ne mogu pristupit - emotivan je Ante Kalaš, gledajući građevinski stroj tvrtke "Sarađen" iz Stankovaca, uz slovenske "GH Holding" i "VGP Drava", jedne od triju s kojima je sklopljen ugovor o prvoj fazi projekta, vrijednoj 194 milijuna kuna.

image
Vojko Basic/Cropix
U istom tonu govorili su i ostali vlasnici zemljišta, te su nam dva Ivana, Parčina i Šundov, s tugom rekla kako su "prevareni i od strane države i od strane Županije i od strane njihove Općine Lećevica".

- Evo, gospođo moja, dalo mi 13 kuna za kvadrat didovine, a s tin ne moš ni kavu popit na Rivi - dobacuju nam drugi vlasnici nekretnina, žaleći se i predlažući županu Blaženku Bobanu da se "s njima zamijeni za zemljište", oni bi mu "dali deset tisuća kvadrata kod Kladnjica za tisuću njegovih u Solinu".

- Vidi prevare, ovo moje zemljište je građevinsko, a oni mi ga plaćaju kao poljoprivredno, a zahvalujući sporazumima i predugovoru potpisanom u rujnu 2009. napravljeni su i općinski i županijski prostorni plan, sve kako bi mogli ishodovati i lokacijske i građevinske dozvole za Centar, a nama vlasnicima još nisu platili. Sad se samo uzdamo u našeg odvjetnika - naglašavaju Kladnjičani.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
30. travanj 2024 23:51