StoryEditorOCM
RegionalMASLINARSKI SAVJETI

Dr. Ivica Vlatković: Prstenujem u veljači, a rezidbu ostavljam za ožujak ili početak travnja

Piše Dr. Ivica Vlatković
18. ožujka 2022. - 08:46

U veljači je zaredalo toplo vrijeme i podsjetilo na tople zime. Nažalost, najčešće takvi topli periodi veljače dobiju svoj zimski epilog u travnju, kad nas iznenadi prodor hladnog zraka i nastupi mraz u nepovoljno vrijeme, donosi Maslina.

Stoga rezidbu ostavljam za ožujak ili početak travnja, da ne pobudim rano reakciju maslina kretanjem sokova (hraniva) za nadoknadu lista izgubljenog rezidbom.

Izraelski znanstvenik Shimon Levee u svojim je istraživanjima pokazao da zimsko prstenovanje daje bolji efekt od proljetnog. On je prstenovanjem grana prije kretanja sokova postizao bolje plodonošenje grana nego onih koje je prstenovao u proljeće, kad su sokovi i vegetacija započeli.

Taj njegov poučak primjenjujem u veljači. Prstenovanje uvijek radim paralelnim zasijecanjem kore (na dva mjesta), ne skidajući je. Na taj način spriječim kolanje sokova, ali ne isušim granu na mjestu skidanja kore. Imam aparat za prstenovanje, kojim brzo i efektno prstenujem sve ono što mi smeta u krošnji za njezinu prozračnost.

Prstenovanje je dobra agrotehnička metoda za odgođenu rezidbu za rod. Stablo se ne pobuđuje na rano kretanje sokova jer nema gubitka lista. Zadržavanjem sokova u grani kad se pokrenu u proljeće, postiže se dobar oplodni potencijal grana koje namjeravamo ukloniti.

U godinama nakon slabijeg roda ja uvijek više prstenujem da iskoristim bolji oplodni potencijal. Naravno, te grane uklanjam u berbi.

Moć pokretanja hranjiva i poticanje hormonskih mehanizama preko auksina, citolina i giberilina na dobru diferencijaciju cvjetnih pupova ostavljam stablima maslina da to sama reguliraju, donosi Maslina.

28. travanj 2024 01:32